Mendhung

mendhung

La mendhung minangka salah sawijining variabel atmosfer sing paling ditliti saben dinane. Penting banget kanggo ngerti ramalan cuaca. Awan ora mung nuduhake udan lan badai, nanging uga menehi informasi babagan meteorologi sawijining wilayah. Dina iki wis dingerteni ing pirang-pirang cara supaya bisa prédhiksi cuaca sing bakal ana lan awan iku nduweni peranan penting.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri, jinis lan pentinge mendhung.

Karakteristik utama

mendhung ing swasana

Awan minangka akumulasi uap banyu sing dibentuk kanthi adhem hawa. Wiwitane pembentukan awan diwiwiti kanthi tumindak srengenge lan kedadeyan sinar ing swasana kita. Nalika sinar srengenge dadi panas ing lumahing bumi, mula hawa ing sakiwa tengene. Nalika udhara wiwit nambah suhu dadi kurang kandhel, mula cenderung munggah lan ngganti hawa adhem ing dhuwur. Kosok baline, ing permukaan bumi, hawa adhem tanggung jawab kanggo ngganti udhara sing luwih anget sing munggah. Nalika ketinggian munggah udhara mundhak, bakal ditemokake lapisan sing adhem sing nyebabake nyuda suhune.

Mula, yen tekan lapisan hawa sing adhem, suhune mudhun lan pungkasane kondensasi dadi uap banyu. Uap banyu ora bisa dideleng saka mripat lan permanen ing atmosfer. Nanging, amarga digawe saka banyu lan tetesan es sing entheng banget, bisa tetep ing udara liwat arus vertikal sing sithik. Aliran udara vertikal sing sithik sing cukup kanggo njaga irungnya banyu lan es ing udhara.

Bedane sing ana ing antarane formasi macem-macem jinis awan iku biasane amarga suhu nalika hawa sing munggah saka permukaan bumi kondensasi. Ana mega sing mbentuk ing suhu paling murah lan liyane ing sing luwih dhuwur. Mudhunake suhu formasi, awan saya kandel. Gumantung saka jinis kahanan awan lan atmosfer, siji utawa liyane bentuk udan.

Mendhung ing swasana

meteorologi

Yen suhu hawa sing kondensasi sithik banget, awan sing bentuke digawe saka kristal es. Faktor liyane sing mengaruhi pembentukan awan yaiku gerakan udara. Awan sing digawe nalika udhara ngaso cenderung katon ing lapisan utawa lapisan. Kosok baline, angin sing ana ing antarane angin utawa udara kanthi arus vertikal sing kuat nyebabake pangembangan vertikal sing apik. Biasane sing terakhir dadi sebab udan lan badai.

Ayo goleki macem-macem jinis awan miturut formasi sing ana:

Mega mendhung

Yaiku mega sing kawangun ing dhuwur lan kabeh prédhiksi prekara meteorologi. Ayo ndeleng ciri khas awan sing dhuwur:

  • Cirrus: Awan mau putih, transparan lan tanpa bayangan internal. Dheweke katon minangka "jaran" sing kondhang. Kabeh mau ora mung awan sing dibentuk dening kristal es amarga dhuwure ditemokake. Dheweke kaya filamen sing dawa lancip sing duwe distribusi luwih utawa kurang kanthi bentuk garis paralel. Bisa dideleng kanthi mripat wuda sing nyawang langit lan ndeleng kaya kayane langit dicet nganggo stroke sikat. Yen kabeh langit ditutupi awan cirrus, bisa uga 24 jam mbesuk bakal ana perubahan cuaca sing tiba-tiba. Umume, umume ganti suhu mudhun.
  • Sirkuit: Awan kasebut mbentuk taksi meh terus-terusan sing katon kaya permukaan sing kisut. Kajaba iku, duwe bentuk bunder kaya serpihan katun cilik. Awan iku putih babar pisan tanpa nuduhake bayangan. Nalika langit katon ditutupi awan, mula bakal bosen. Mirip karo nenun wedhus. Jinis awan kasebut nuduhake manawa swasana bakal ganti udakara 12 jam yen katon ana ing jejere awan cirrus. Dheweke ora mesthi nuduhake yen ganti wektu iki.
  • Cirrostratus: Dheweke katon sepisanan kaya kudung sing angel mbedakake rinciane. Kadhangkala pinggiran bisa ditemokake amarga dawa lan jembaré striated. Dheweke gampang diidentifikasi amarga mbentuk halo ing langit sakitar srengenge lan rembulan. Dheweke cenderung kedadeyan ing awan cirrus lan nuduhake manawa cuaca ora apik utawa ngarep sing anget teka.

Awan sedheng

Ayo goleki macem-macem jinis awan sing digawe ing dhuwur rata-rata:

  • Altocumulus: Kabeh mau kalebu mega ukuran serpihan kanthi struktur sing ora teratur. Awan kasebut pancen duwe serpihan lan riak ing sisih ngisor. Altocumulus nuduhake manawa cuaca ora apik diwiwiti amarga udan utawa badai.
  • Altostratus: Dheweke minangka mega sing bentuke lapisan tipis lan lapisan liyane sing luwih padhet. Srengenge biasane katon liwat lapisan awan iki lan katon mirip karo sawetara tambalan sing ora teratur. Dheweke nuduhake udan sing ora kuwat banget amarga suhu mudhun.

Mega mendhung

Mendhung sing paling endhek paling cedhak karo permukaan bumi lan mung digawe nalika udan digawe. Sing paling normal yaiku yen ana cuaca sing apik, ora ana awan sing endhek. Ayo deleng apa sejatine:

  • Nimbostratus: Dheweke katon minangka lapisan abu-abu peteng biasa kanthi macem-macem derajat kelegapan. Iku amarga kerapatan beda-beda ing saindhenging méga. Biasane udan musim semi lan musim panas. Uga bisa ditemokake ing udan kanthi salju.
  • Stratocumulus: Yaiku sing duwe undulasi sing padha karo silinder memanjang. Dheweke uga duwe sawetara rias kanthi warna abu-abu. Langka yen nggawa udan.
  • Strata: Yaiku mega sing awujud kabut abu-abu lan ora duwe struktur sing ditemtokake. Gumantung saka kerapatan saben zona awan, sawetara struktur kanthi tingkat opacity sing luwih gedhe utawa luwih cilik bisa dibedakake. Nalika suhu luwih sithik ing wulan paling adhem taun iki, awan kasebut bisa mandheg meh sedina muput lan menehi tampilan sing luwih surem. Dheweke dadi protagonis nalika awan sing disenengi banget.

Pentinge mendhung

mega ing kutha

Tutup awan minangka variabel atmosfer sing ditliti kanthi jero kanggo ngerti meteorologi wektu iki. Kajaba iku, penting banget kanggo fotografi satelit. Lan satelit sing ora bisa digunakake karo radiasi inframerah dipateni nalika kahanan mendhung ing wilayah kasebut akeh.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan mendhung lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.