Menara angin

fungsi pengamatan angin

Manungsa mesthi kepengin ngerti kabeh variabel sing mengaruhi iklim lan meteorologi sawijining wilayah. Angin minangka salah sawijining variabel meteorologi sing narik minat amarga ora bisa diukur kanthi apik lan ora bisa dideleng kanthi mripat. Adhedhasar variabel iki, luwih saka rong ewu taun sawise dibangun, isih ana. Babagan babagan menara angin. Dununge ana ing lingkungan Plaka ing Atena cedhak Roman Agora lan ing sikil Acropolis. Minangka konstruksi pertama ing kabeh sejarah sing ditemtokake khusus kanggo nindakake fungsi observasi ing meteorologi.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sejarah, ciri lan penting menara angin.

Karakteristik utama

Iki uga dikenal kanthi jeneng Horologion utawa Aérides, dibangun dening arsitek lan astronom Andrónico de Cirro ing abad kaping XNUMX SM. C., ditugasake dening arsitek Vitrubio lan politisi Roma, Marco Terencio Varrón. Nduwe rencana segi wolu lan duwe dhiameter 7 meter lan dhuwure meh 13 meter. Iki minangka salah sawijining singularitas utama bangunan iki lan ndadekake unik. Lan iku struktur sing dadi pirang-pirang panggunaan. Ing tangan siji, iki minangka kuil sing didedikake kanggo Aeolus, sing dadi Bapake Angin ing mitologi Yunani, mula ana ing bidang agama. Saliyane, iki minangka observatorium kanggo variabel meteorologi iki, mula uga duwe fungsi ilmiah.

Saben angin dominan sing nyebul ing Yunani klasik diidentifikasi minangka Dewa lan kabeh mau putrane Aeolus. Kanggo wong Yunani kuno, penting banget ngerti ciri lan asal angin. Dheweke pengin ngerti saka endi angin iki wiwit dadi kutha dagang sing layar segara Mediterania nggunakake layar. Sukses lan kegagalan kegiatan komersial gumantung ing angin. Lumrahe yen nganggo kapal layar angin utawa bakal duwe peran dhasar ing transportasi barang. Kabeh mau ana sebab sing cukup kepengin sinau kanthi jero babagan angin. Iki pentinge menara angin.

Kasunyatan menara Angin dipilih ing jejere Roman Agora (alun-alun pasar) ora sengaja. Pedagang duwe sumber informasi sing migunani kanggo kepentingan lan bisa nggawe ijol-ijolan sing luwih apik.

Asale menara angin

menara angin ing athena

Kaya sing wis dingerteni, angin minangka salah sawijining variabel meteorologi sing paling dituntut nalika semana. Pedagang bisa duwe sumber informasi sing migunani banget kanggo kepentingan dhewe. Gumantung saka arah sing dienggo angin, wektu tundha utawa advance sawetara kapal menyang pelabuhan bisa diramal. Dheweke uga ngerti kira-kira suwene wektu supaya barange tekan papan liya.

Kanggo ngerteni manawa lelungan tartamtu duwe bathi, variabel angin digunakake. Yen sampeyan prelu lelungan kanthi cepet lan cepet, luwih becik sampeyan ngrancang siji rute utawa rute liyane gumantung saka kekuwatan lan jinis angin sing bisa nempuh.

Komposisi menara angin

struktur kanggo ndeleng angin

Unsur menara angin sing paling apik yaiku ing sisih paling dhuwur. Saben 8 fasadhe menara kasebut tumuju ing frieze kanthi relief dhasar udakara luwih saka 3 meter. Ing kene angin diwakili lan ing saben katon ana angin gedhe saka papan sing diadhepi. 8 angin sing dipilih dening Andrónico de Cirro biasane cocog karo kompas Aristoteles sing munggah. Ayo goleki apa angin sing bisa ditemokake ing menara angin: Bóreas (N), Kaikias (NE), Céfiro (E), Euro (SE), Notos (S), Bibir utawa Libis (SO), Apeliotes (O) lan Skiron (NO).

Atap a sing bentuke kerucut asale saka menara lan dinobatake karo patung Dewa Triton prunggu. Tokoh Dewa Triton iki biyen tumindak kaya angin. Vane cuaca digunakake kanggo ngerti arah angin. Ing tangan tengen dheweke nggawa rod sing nuduhake arah saka angin lan iya nindakake kanthi cara sing padha karo apa sing ditindakake bolan cuaca konvensional. Kanggo ngrampungake informasi angin sing dipikolehi ing papan pengamatan, ana kuadran surya ing fasad sing ana ing sangisore frieze. Kuadran iki duweni kelemahan teori lan ngidini kita ngerti wayah awan nalika angin saya gedhe. Kanthi cara iki bisa ngerti nalika awan nutupi srengenge lan wektu kanthi jam hidrolik.

Panganggone liyane

Amarga tugu iki isih kondisine apik, mula dianugerahi kanggo mriksa lan sinau kanthi kepenak lan rinci. Tanpa ragu-ragu salah sawijining monumen ilmiah paling tuwa sing dingerteni. Tujuan utama menara iki yaiku sawetara. Dheweke ngukur wektu kanggo proses obahe diurnal lan periodik sunar amarga kuadran sing diukir ing 8 sisi. Sisih kasebut dibangun nganggo marmer pantelic. Ing njero ana jam banyu sing isih ana sisa-sisa lan sampeyan bisa ndeleng pipa sing nggawa banyu saka sumber ing lereng Acropolis lan sing menehi stopkontak.

Minangka jam pasir sing nuduhake jam awan nalika mendhung lan wengi. Gendhing kasebut wujud ibukutha piramida lempengan watu kanthi sendhi radial ditutupi jubin. Wis ana ing tengah-tengah ing endi vane cuaca kanthi bentuk newt utawa ketuhanan laut liyane munggah.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan menara angin lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.