Lukas Howard lan klasifikasi awan

Lukas Howard lan semangat kanggo meteorologi

Ing artikel sadurunge, kita ndeleng beda jinis awan sing bisa ketemu ing swarga. Meteorologi minangka ilmu sing wis ditliti pirang-pirang atus taun kepungkur. Amarga alasan iki, saiki kita lelungan mbalik wektu kanggo ketemu ilmuwan sing pisanan jenenge awan. Is babagan Lukas Howard. Lair saka London, apoteker kanthi profesi lan ahli meteorologi kanthi jeneng, dheweke yaiku wong sing kepengin banget karo awan wiwit cilik.

Ing kene sampeyan bisa sinau babagan kabeh biografi Luke Howard lan kepiye carane menehi jeneng mega lan ngenali. Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan sejarah meteorologi lan awan?

Crita Lukas Howard

Ukiran nggambarake klasifikasi awan sing digawe dening Luke Howard

Nalika isih cilik, Lukas ngenteni pirang-pirang jam saben dina ing sekolah kanthi ndeleng ing mega ing mega. Karepé yaiku langit lan cuaca. Dheweke lair ing taun 1772  lan, kaya meh kabeh wong nalika semana, dheweke ora ngerti kepiye cara awan digawe. Awan kasebut ngambang ing langit mesthi dadi misteri sing kudu ditindakake manungsa. Obyek berbulu sing tuwuh lan werno abu-abu nganti udan. Akeh wong sing seneng karo awan, nanging ora ana sing seneng karo Luke Howard.

Lan wiwit dheweke isih cilik, dheweke seneng mirsani gerakane lan mutusake manawa awan kudu duwe jeneng gumantung saka bentuke. Dheweke dhewe nampa manawa dheweke ora nggatekake ing kelas. Nanging, untunge meteorologi mbesuk, wong iki sinau basa Latin.

Dibandhingake karo ilmu pengetahuan liyane, meteorologi bakal dikembangake mengko. Iki amarga ilmu lan teknologi sing dibutuhake kanggo mbiji lan nglacak cuaca lan cuaca luwih rumit. Banjur nalika meteorologi muncul minangka ilmu pengetahuan lan matur nuwun, kita duwe akeh ilmu babagan dinamika planet iki.

Ora ana sing bisa nyekel awan lan analisa ing laboratorium utawa njupuk conto pelangi. Mula, pangerten babagan maya mbutuhake pendekatan sing beda tinimbang sing bisa diwenehake Luke Howard kanggo ilmu pengetahuan iki.

Jinis awan dhasar ing langit

Awan sing dijelasake dening Luke Howard

Pandangane awan tuwuh sawise pirang-pirang taun pengamatan saka langit kanthi fokus ing pirang-pirang cara. Sanajan awan bisa akeh wujud ing level individu, lan pungkasane cocog karo pola. Bisa diarani manawa kalebu bagean dhasar tokoh sing padha karo awan.

Kabeh mega sing ana ing kana kalebu telung kulawarga utama sing diidentifikasi Luke Howard.

Sing pertama yaiku awan cirrus. Cirrus basa Latin kanggo serat utawa rambut. Iki nuduhake awan sing dibentuk dening kristal-kristal es sing mbentuk ing atmosfer. Wangun kasebut cocog karo jeneng sing diwenehake.

Ing tangan liyane, kita temokake mega kumulus. Ing basa Latin tegese tumpukan utawa tumpukan lan nuduhake bentuk kasebut.

Pungkasane, ana kulawarga stratus. Iki tegese lapisan utawa sheet.

Kanggo Howard, awan saya saya ganti. Ora mung bentuk, nanging uga mudhun lan dhuwure, dheweke gabung siji lan sijine ing swasana. Awan lagi wae gerakane lan arang banget duwe bentuk lan dhuwur sing padha suwene pirang-pirang menit.

Sembarang jinis klasifikasi awan kudu dipikirake. Dadi, kanggo nggoleki telung kulawarga maya, jinis penengah lan senyawa ditambahake. Iki ditindakake kanggo nyakup transisi normal antarane kulawarga lan kulawarga liyane lan supaya luwih presisi ing ramalan cuaca.

Jinis awan sing diidentifikasi dening Luke Howard

Lukisan Luke Howard

Howard berhasil ngenali pitung jinis awan bebarengan karo cumulonimbus. Iki uga dikenal minangka mega badai sing kuat. Saka iki ana ungkapan "dadi ing swarga kaping pitu." Cirrus sing dhuwur, mudhun lan nyebar diarani cirrostratus. Iki tegese nduweni ciri khas kaloro maya lan minangka transisi ing antarane siji lan liyane. Kajaba iku, pambentukan awan iki bisa menehi informasi babagan kahanan meteorologi sing wis kedadeyan kanggo mbentuk awan iki.

Saliyane, kita uga nemokake klompok awan kumulus sing nyawiji lan nyebar bebarengan. Dheweke ngarani stratocumulus awan iki. Cloud iki kedadeyan ing macem-macem kahanan atmosfer lan bisa menehi informasi babagan variabel meteorologi kanthi ndeleng.

Peringkat Howard duwe pengaruh internasional langsung. Sawise awan dijenengi lan diklasifikasikake, ngerti awan dadi luwih gampang lan jelas. Kajaba iku, akeh proses atmosfer liyane sing bisa dingerteni amarga jinis awan.

Lan iku kanggo Luke Howard awan nggambarake buku harian sing sampurna ing swarga sing ngidini kita ngerti pola ing ngisor iki sirkulasi atmosfer. Saiki jinis awan isih digunakake kanggo ramalan cuaca.

Wiwit iku nefologi muncul. Yaiku ilmu sing nyinaoni awan lan isih dadi hobi sing apik kanggo wong sing nonton langit.

Awan saiki

Jinis awan

Amarga teknologi lan ilmu pengetahuan wis maju, kita bakal luwih ngerteni aplikasi smartphone kanggo ngerteni cuaca tinimbang ing langit. Saiki kita lali yen swarga bisa menehi akeh informasi babagan apa kita kudu njupuk payung utawa kacamata kaca.

Nanging, simbah kakung ora ngerti manawa bentuk awan duwe nilai prediksi. Nanging, dheweke nggunakake nomenclature dhewe beda karo basa Latin. Mesthi sampeyan wis krungu bab tembung kasebut «Wulu swarga. Yen dina iki ora udan, sesuk bakal udan ». Paribasan iki nuduhake langit sing digawe mega mega. Awan ing langit kasebut mirip kain domba lan nuduhake manawa swasanane bakal ganti udakara rolas jam. Amarga iku, diarani yen ora udan ing dina sing padha katon awan, bakal mbutuhake dina liyane udan.

Kita aja lali yen dinamika atmosfer terus saya owah lan ramalan cuaca saka awan ora mesthi dipercaya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.