Avalanches

jinis longsor salju

Mesthi sampeyan wis nate krungu utawa ndeleng sawetara kasar de nieve utawa watu. Ing pirang-pirang film utawa film dokumenter sampeyan bisa ndeleng manawa longsor nyebabake akeh kerusakan uga sawetara kematian amarga dikubur lan sesak. Ing artikel iki, kita bakal ngerti kanthi jero kepiye bentuk longsor lan apa akibate. Apa ana cara ngemot utawa nyegah fenomena kasebut?

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan iki, sampeyan kudu terus maca artikel iki amarga bakal dakcritakake kanthi rinci.

Definisi lan ciri

longsor cilik

Sadurunge ngerti konsekuensi apa sing bakal ditindakake utawa kepiye cara mungkasi, kudu ngerti apa longsor kasebut. Sing paling umum yaiku longsor salju. Is babagan salju sing akeh banget, amarga akumulasi, pungkasane ambruk liwat gunung. Lereng kasebut bebarengan karo akumulasi salju sing nyebabake salju presasake kanthi bobote dhewe. Aja lali yen gravitasi terus-terusan nindakake apa wae lan narik salju kasebut ing dhuwur banget.

Karakteristik utama longsor yaiku aliran cepet lan kacepetan gerakane. Dadi salju salju, watu, bumi, es, lsp. Nalika ngrujuk longsor watu, yaiku watu sing ana ing iring gunung sing, kanggo udan fisik utawa kimia, pungkasane dadi patah lan endhas amarga efek gravitasi.

Kanggo akeh wong, iki minangka salah sawijining prastawa alami sing paling nyengsemake, nanging ing wektu sing padha mbebayani banget. Akeh pemain ski sing bisa navigasi mudhun kanthi kacepetan lan kecepetan banget. Nanging, kacepetan tumiba salju longsor luwih cepet.

Yen akeh salju ora stabil lan dibentuk ing lereng, nalika tiba, kecepatane bakal mundhak nalika mudhun ing dhuwur. Swara sing dibentuk gedhe tenan lan kumandhang ing pagunungan liyane. Nalika endhas endhas ing sisih ngisor lereng wis mudhun, nyebabake partikel es akeh awan sing nyebabake pengaruh kasebut. Partikel es kasebut pungkasane kasebar ing udhara lan nyawiji.

Penyebab longsor

longsor ageng

Longsor salju bisa bobote udakara yuta ton. Bayangake manawa sampeyan main ski kanthi tenang karo pemandangan lan adrenalin sing mudhun kanthi kecepatan cepet, mula lan sampeyan bakal ngoyak salju pirang-pirang yuta. Asile nggegirisi. Umume pemain ski sing kena salju longsor mati dikubur ing jerone.

Kajaba iku, sampeyan ora mung pungkasane mati amarga sampeyan dikubur, nanging sampeyan kudu nganggep yen jutaan ton beku lan sampeyan kena hipotermia. Nanging apa sing nyebabake kedadeyan longsor? Supaya ana kedadeyan sing gedhene kaya ngono, salju sing dibutuhake. Salju sing dipasang ing lereng minangka pemicu sing cocog kanggo longsor.

Biasane dibentuk ing lereng kanthi sudut kecenderungan antara 25 lan 60 derajat ing iring gunung. Ing kasus iki, yen salju disimpen, bisa nuwuhake gravitasi. Nanging bahan liyane uga dibutuhake kanggo pembentukan longsor lan yaiku ana badai salju sing bisa nyimpen udakara 30 sentimeter salju ing lapisan ndhuwur ing wektu sing cendhak. Salju kudu disimpen paling ora 24 jam saengga, kanthi pemadatan, bisa nyepetake nalika bobote saya akeh.

Ikatan ing antarane lapisan salju kudu ringkih supaya bisa stabil. Umume, yen salju akeh banget, ana lapisan sing ora stabil. Owah-owahan cuaca ing wilayah kasebut dadi pemicu longsor. Iki uga bisa ambruk wit, gempa cilik utawa swara banter kayata pamicara sing adil utawa sing keras.

Jinis lan efek saka longsor

longsor bubuk salju

Nalika salju pirang-pirang yuta ton tiba ing lemah, pungkasane kompak. Miturut jinis longsor sing diatur kanthi intensitas lan sawetara ciri liyane, klasifikasi digawe kanggo nggawe pangenalan lan kajian luwih gampang. Kita dibagi dadi:

  • Avalan plato. Iki minangka asil saka lapisan salju sing lemah sing ana ing sisih ngisor pegunungan lan, nalika pecah, area salju sing gedhe banget minger mudhun.
  • Longsor salju udan. Iki minangka salju sing obah kanthi kecepatan sing luwih endhek, nanging salju kandhel banget.
  • Saluran salju bubuk. Jinis iki minangka bentuk bledug salju sing katon cepet banget lan lelungan adoh.

Ana sawetara efek negatif sing disebabake longsor nalika kedadeyan ing sawijining wilayah. Sing pertama lan paling penting yaiku ngubur lahan sing akeh, ing endi masarakat, kewan, tanduran, bangunan, lsp. Iki ngrusak bagean gedhe saka ekosistem sing ditemokake lan, sing aneh, bisa nyebabake angin kenceng banget nalika kompak hawa.

Efek sing nyata yaiku nyapu kendaraan, ambruk wit lan ngrusak bangunan. Iki minangka kedadeyan sing mbebayani banget sing kudu dihindari kabeh.

Curiosities

longsor tiba

Bebaya longsoran saya gedhe nalika para pemain ski isih ana lan nemoni salah sawijining fenomena kasebut. Iki angel banget kanggo nyegah lan prédhiksi, mula yen sampeyan kaget lan salju bakal cepet, sampeyan wis rampung. Nanging, iki sawetara penasaran sing ana gandhengane karo subjek:

  • Saben taun luwih saka 150 wong mati amarga longsor.
  • Sampeyan bisa ngluwari wong sing kena pengaruh yen sampeyan ngilangi interior ing wektu 15 menit kanthi wates kemungkinan 93% sukses.
  • Ana luwih akeh prajurit sing tiwas ing longsor tinimbang karo gas racun ing Perang Dunia I.
  • Wektu taun sing asring ditindakake yaiku ing musim salju lan musim semi.

Muga-muga informasi iki mbantu sampeyan sinau babagan subyek liyane.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.