Star Vega

lintang padhang ing langit wengi

Kita ngerti manawa alam semesta digawe saka milyaran lintang sing diklompokaké miturut rasi lintang lintang. Salah sawijining lintang sing paling misuwur yaiku lintang Vega. Minangka lintang sing dununge ana ing konstelasi Lyre lan minangka lintang paling padhang nomer lima ing saindenging langit wengi. Yen kita ana ing sisih lor belahan langit, sing nomer loro paling apik ing mburi Arthur. Dununge mung ing jarak 25 taun cahya saka planet kita lan minangka salah sawijining lintang paling padhang ing cedhak lintang kasebut tata surya.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing perlu dingerteni babagan lintang Vega lan ciri khas kasebut.

Karakteristik utama

tabrakan ing antarane lintang

Vega minangka lintang sing dianggep enol warna lan ukuran visual. Sawise nyuda angka kanggo saringan biru lan ijo, indeks warna BV dadi nol. Saka lemah, nol uga ukurane sing jelas. Amarga kacepetan rotasi sing dhuwur, saliyane beda suhu permukaan sing signifikan, uga ngalami flattening abnormal, ndhaptar suhu permukaan ing khatulistiwa lan tiang. Salah sawijining cagak lintang nuduhake Bumi.

Fitur liyane saka lintang Vega yaiku disk berdebu sing ngubengi lintang kasebut. Milyaran taun kepungkur, srengenge bisa dikepung kaya iki. Disk Vega saiki bisa dadi asal saka sistem planet mbesuk sing padha karo kita. Sampeyan bisa uga saiki bisa duwe luwih saka siji planet jinis Jovian utawa Neptunian. Disk bledug ing sekitar Vega kalebu lebu saka tabrakan kepungkur ing antarane asteroid. Dheweke uga bisa dadi obyek protoplanet cilik sing pecah lan mbentuk struktur sing padha karo sabuk Kuiper kita.

Vega minangka lintang paling padhang ing rasi lintang Lyra ing musim panas sisih lor. Ing wayah wengi musim panas ing belahan bumi sisih lor, asring katon ing cedhak zenith ing garis lintang tengah lor. Saka garis lintang ing sisih kidul, bisa dideleng ing cakrawala sisih lor nalika musim salju ing wilahan bumi kidul. Latitude yaiku + 38,78 °. Lintang Vega mung bisa dideleng ing garis lintang sisih lor 51 ° S, dadi Vega ora bisa dideleng ing Antartika utawa sisih kidul Amerika Selatan. Ing garis lintang + 51 ° N, Vega terus ing sadhuwure cakrawala minangka lintang sirkumpolar.

Mitologi lintang Vega

Ing mitologi Yunani kuno, lintang iki minangka kecapi muse sing diciptakake dening Hermes lan diwenehake marang Apollo kanggo menehi ganti rugi amarga nyolong kasebut. Apollo diparingake marang Orpheus lan, nalika tilar donya, Zeus ngowahi lir kasebut dadi rasi bintang. Vega nggambarake gagang kecapi.

Ing mitologi Tionghoa, ana crita katresnan babagan Qi Xi, ing endi Niu Lang (Altair) lan putra loro (β lan γ Aquila) dipisahake karo ibune, Zhinu (Vega), sing manggon ing pinggir kali kanthi ekstrem liyane . , cara susu. Nanging, saben taun ing dina pitulas tanggal tanggalan lunar Tionghoa, bakal ana jembatan, mula Niu Lang lan Zhi Nu bisa kumpul kanthi cepet.

Jeneng Wega (mengko Vega) asale saka transliterasi tembung Arab wāqi, sing artine "tiba" utawa "ndharat."

Bintang Vega lan exoplanet

exoplanet lintang vega

Sanajan iki bisa diganti mengko. Klompok peneliti ngandelake pengamatan pirang-pirang taun kanggo nganalisa lingkungan lintang. Yen temuan kasebut bener, exoplanet sing bisa diduweni Vega ing orbitane bakal ekstrem. Cedhak banget karo lintang kasebut, mbutuhake wektu kurang saka rong setengah Bumi kanggo ngrampungake bunderan lengkap. Contone, Mercury, planet sing paling cedhak karo srengenge, butuh 88 dina kanggo ngrampungake siji orbit. Suhu sampeyan bakal dadi faktor ekstrim liyane.

Suhu rata-rata permukaané udakara 2976 derajat. Iki bakal dadi exoplanet paling apik nomer loro sing wis diamati. Riset kasebut uga bisa mbantu nemtokake manawa bintang Vega bisa uga duwe exoplanet liyane ing sacedhake. Sawise kabeh, kaya sing dicritakake dening peneliti, kita lagi ngatasi sistem sing luwih gedhe tinimbang tata surya. Mula, dheweke ora bisa negesake manawa ana planet liya ing lintang kasebut. Ing kasus iki, siji-sijine pitakonan yaiku apa dheweke duwe kemampuan kanggo ndeteksi.

Exoplanet

Lintang Vega ing langit

Saiki, luwih saka 4000 exoplanet ditemokake. Nanging, ing kabeh jagad njaba sistem tata surya, mung sawetara sing pancen apik banget. Mung sawetara sing ditemokake ing sacedhake lintang sing padhang utawa cedhak karo Bumi kaya Vega. Mula, yen ana planet ing sekitar lintang kasebut, bisa ditliti kanthi rinci. Panemuan eksoplanet ing sekitar Vega bakal dadi warta sing positif banget, ora preduli manawa minangka jagad sing malah ora bisa dipanggoni kanthi adoh.

Peneliti nemokake pratandha sing bisa uga nuduhake anane eksoplanet. Lintang Vega bisa uga duwe Jupiter sing panas. Kanthi tembung liya, planet sing amba, padha karo Jupiter, lagi ngubengi lintang kasebut. Nanging, sing cedhak karo lintang tinimbang Jupiter yaiku srengenge, iki bakal dadi planet sing luwih panas. Sampeyan uga bisa dadi Neptunus sing panas. Cara kasebut padha, nanging nggunakake planet kanthi massa sing padha karo Neptunus, Jupiter. Paling ora, miturut peneliti, yen exoplanet iki ana, bakal duwe massa sing padha karo Neptunus.

Ing teori ana ekstrem liyane sing diarani minangka planet sing angel. Yaiku, kita ngerti manawa planet Jupiter iku gas. Ewadene, sanajan planet lintang kasebut pancen adoh banget ing sanjabane zona sing bisa dipanggoni, mula kita ora bakal nemoni eksoplanet sing menarik kanggo nggoleki urip luar angkasa. Dadi cedhak karo lintang Vega, Exoplanet iki sinau babagan cara ngambang kaya balon. Suhu kaya suhu sing nganti wesi bisa lebur ing swasanane.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan lintang Vega, ciri lan lingkungane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.