Lintang dobel

lintang dobel

Saindhenging jagad iki, kita ngerti manawa ana pirang-pirang milyar lintang. Nanging, ana sawetara sing dikenal minangka lintang dobel. Pisanan ditemokake dening Benedetto Castelli ing taun 1617. Dheweke dadi murid saka Galileo lan nemokake jinis lintang iki amarga kasunyatane dheweke nuduhake teleskop menyang lintang-lintang ing Great Bear yen ing swarga katon cedhak banget nanging ora nyawiji kanthi fisik. Bintang-bintang kasebut yaiku Alcor lan Mizar.

Ing artikel iki, kita bakal crita babagan kabeh ciri lan pentinge lintang dobel.

Karakteristik utama

lintang kaping pindho foto

Nalika ndeleng langit, kita bakal katon ing kabeh jinis lintang. Kita duwe planet, nebula, galaksi, kluster, lan lintang dobel. Kaget Benedetto Castelli, nalika nganalisa Mizar, dheweke ngerti yen dheweke duwe pasangan. Kanggo mitra iki iku dianggep lintang binar pisanan sing ditemokake. Sawise dheweke, akeh lintang dobel ditemokake.

Kanggo luwih ngerti kabeh aspek fisik lintang dobel, coba goleki ciri khas utama. Trep kanggo sinau mbedakake dobel optik lan ganda fisik. Optik dobel yaiku lintang-lintang sing katon bebarengan nanging mung kanggo efek perspektif. Kaloro lintang kasebut pancen ora ana gandhengane. Nanging, dobel fisik minangka sistem loro utawa luwih lintang sing ana gandhengane kanthi fisik lan orbit ngubengi pusat umum.

Kanggo pengamat, bisa mbedakake kanthi apik ing antarane lintang-lintang sing sejatine ana manunggal lan efek optik, minangka tugas sing angel. Nanging, iki minangka tugas dhasar kanggo para astronom.

Rating lintang dobel

lintang bebarengan

Ayo ndeleng ciri khas utama sing nggawe klasifikasi lintang dobel. Cara kanggo nggolongake yaiku miturut metode sing digunakake kanggo nemokake. Ayo deleng apa sejatine:

  • Visual: yaiku sing bisa diluncurake kanthi optik kanthi visual utawa fotografi.
  • Astrometrik: ing jinis lintang dobel iki, mung katon siji lintang, nanging saka gerakane dhewe bisa dingerteni yen dheweke duwe kanca.
  • Spektroskopik: Sampeyan mung bisa ndeteksi jinis lintang kasebut kanthi nyinaoni spektrum entheng.
  • Eclipsing utawa fotometrik: bisa dideteksi yen variasi cahya bisa dihargai. Variasi cahya kasebut kedadeyan nalika komponen liwat ing ngarep mitra.

Pemisahan lan ukuran lintang dobel sing katon penting penting banget kanggo diamati. Pamisahan sudut diwenehake sajrone detik busur lan nuduhake jarak ing antarane loro lintang kasebut. Kosok baline, kanthi gedhene sing jelas, kita nerangake kepiye padhange saben lintang kasebut. Nomer gedhene sing diwenehi luwih cilik, luwih padhang lintang kasebut. Kajaba iku, aja lali yen pengamatan lintang-lintang kasebut kahanane stabilitas atmosfer. Uga Iku gumantung karo kualitas tim pengamatan lan papan sing ana ing endi. Kabeh variabel kasebut minangka definisi resolusi maksimal sing bisa diduweni teleskop. Pengamatan lintang dobel ngidini sampeyan mbandhingake teleskop banjur ngerti kualitas saben lintang kasebut.

Sawetara lintang dobel

Kita bakal nggawe dhaptar cilik kanthi sawetara lintang dobel sing paling misuwur kanthi warna, padhang utawa sejarahe. Kabeh sing bakal kasebut bakal bisa dideleng dening amatir. Sampeyan ora prelu dadi ahli utawa duwe bahan sing apik kanggo bisa ngamati lintang-lintang sing endah iki.

Albireo

Iki minangka salah sawijining bintang dobel paling populer ing kalangan penggemar astronomi. Lan iku nduweni kontras warna sing apik banget amarga salah sawijining komponen yaiku oranye lan bluish liyane. Gampang digoleki, dadi lintang paling padhang nomer loro ing Swan. Karakteristik kasebut nggawe Albireo dadi salah sawijining sing paling misuwur. Sayange, bubar satelit Gaia wis nuduhake manawa dudu sistem binar, luwih becik iku pasangan optik. Kayane visual gabung nanging sejatine ora.

Mizar

Sadurunge, kita nyebutake Mizar minangka salah sawijining komponen Big Dipper. Pengamat kanthi paningalan sing apik bisa mbedakake lintang tengah kanthi buntut saka konstelasi iki lan bakal bisa ngerteni manawa iku sistem dobel. Alcor lan Mizar minangka lintang loro sing pindhah bebarengan ing angkasa. Ora dingerteni kanthi yakin manawa sistem binar utawa yen mung pasangan optik.

Pamisahan ing antarane loro lintang iki cukup saengga bisa dibedakake kanthi mripat telanjang. Pangukuran jarak sampeyan  tengah loro lintang iki dununge 3 taun entheng. Jarak iki pancen apik banget kanggo mikir yen lintang-lintang kasebut sesambungan kanthi gravitasi. Kahanan sing durung mesthi ing langkah kasebut jembar banget saengga bisa luwih cedhak tinimbang sing kita pikirake. Ewadene, Mizar minangka sistem dobel sing cukup gampang kanggo diamati lan sampeyan ora kudu duwe akeh ilmu.

Sawetara sistem binar

Polaris

Star Pole sing hebat yaiku sistem triple. Polaris A lan Polaris B mbentuk sistem binar sing gampang dibedakake karo teleskop apa wae. Uga ana lintang liya sing kalebu bagean saka sistem sing padha dikenal kanthi jeneng Polaris AB. Nanging, iki ora bisa digayuh para penggemar, amarga ditemokake ing taun 2006 dening teleskop hubble.

Beaver

Iki minangka lintang paling padhang ing rasi lintang Gemini. Ndhelikake sistem bintang enem sing loro lintang utama paling apik lan dikenal kanthi jeneng Castor A lan Castor B.

Almach

Iki minangka lintang paling padhang nomer telu ing rasi lintang Andromeda. Mesthine minangka salah sawijining lintang dobel sing paling ayu lan gampang ditemokake ing langit. Sampeyan mung kudu nggunakake teleskop lan bisa ndeleng sistem dobel kanthi warna sing beda. Lan komponen utama duwe warna ing antarane kuning lan oranye lan mitra kasebut nuduhake warna biru sing kontras. Mirip karo Albireo, nanging dheweke luwih cedhak.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan lintang dobel lan ciri-cirine.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.