Lembah Rift

Gambar sing nuduhake tlaga Lembah Rift

Gambar saka NASA sing bisa dideleng saka kiwa nengen Danau Upembe, Tanganyika (sing paling gedhe) lan Rukwa.

El lembah rift Iki minangka tagihan geologi sing hebat sing wiwit dibentuk udakara 30 yuta taun kepungkur lan sing ngenggoni wilayah 4830 kilometer ing arah sisih lor-kidul.

Dina iki dianggep minangka buaian kamanungsan amarga akeh fosil hominid sing ditemokake ing kana. Kajaba iku, Unesco ngumumake tlaga kasebut minangka Situs Warisan Dunia ing taun 2011. Nanging, Apa liyane sing istimewa ing wilayah iki?

Kowe saka ngendi?

Gambar peta Rift Valley

Kaya sing wis diandharake ing wiwitan, Lembah Rift wiwit digawe udakara 30 yuta taun kepungkur minangka asil saka pisah lempengan tektonik (Somali, India, Arab lan Eurasia). Nalika wektu saya suwe lan kerak bumi dilebur dening magma cair sing munggah ing permukaan, trench dawa digawe kanthi lereng sing duwe lereng gedhe.

Wilayah Rocky tengah kanthi rutin dadi fragmen, nggawe kesalahan ing blok kasebut nggawe slide vertikal. Ing pirang-pirang wilayah, blok kasebut ambruk dadi graben, yaiku depresi dawa sing diwatesi ing kalorone kanthi kesalahan normal paralel.

Geografi sampeyan kaya apa?

Rift Valley Escarpment

Gambar - Flickr / Charles Roffey

Lembah Rift, dununge ing sisih wétan bawana Afrika, dawane 4830 kilometer. Ing sisih wétan kita nemokake savana khas Afrika, ing ngendi kebo Afrika, wildebeest, jerapah utawa singa urip; lan ing sisih kulon dadi alas, sing dadi habitat simpanse lan gorila, lan liya-liyane.

Ing kana sampeyan uga bisa ndeleng gunung geni Kilimanjaro, yaiku gunung sing ana ing sisih lor-kulon Tanzania sing dibentuk dening telung gunung geni sing ora aktif (Shira sing ana ing sisih kulon lan dhuwure 3962 meter, Maswenzi sing ana ing sisih wétan lan ukuran 5149 meter saka dhuwure lan Uhuru sing ana ing tengah-tengah kalorone duwe ketinggian 5891,8 meter), saliyane sawetara tlaga banyu tawa paling gedhe ing bawana, kayata Turkana, Tanganyika utawa Malawi.

Minangka akibat saka pamisahan sing ditindakake dening Lembah Rift, ing sisih wétan bawana, iklim luwih garing tinimbang ing sisih kulon, sebabe ing bagean Afrika iki, savana katon dhisik, banjur kera lokal sing nganti urip ing wit kasebut. Sawetara wektu mengko dheweke mesthi wis dadi terrestrial, sinau mlaku ing loro sikil mburi sing saiki daktelakake minangka sikil.

Iki minangka wilayah sing megah kanggo ngerteni luwih akeh babagan masa lalu sing paling adoh saka manungsa, wiwit keributan gedhe wis mbukak atusan meter strata geologiDadi nemokake fosil manungsa ora mung dudu tugas sing angel, nanging uga kudu narik kawigaten.

Apa tlaga ing Great Rift Valley?

Tlaga Tanganyika lan alas

Gambar - Flickr / hebat banget

Tlaga sing ana ing lembah iki minangka sawetara sing paling sugih ing keanekaragaman hayati ing donya. Nganti saiki 800 spesies iwak cichlid ditemokake (iwak balung), lan isih ana akeh maneh sing isih ngenteni ditemokake.

Nanging uga, sanajan tlaga kasebut ora mbiyantu banget kanggo nyedhot gas omah kaca sing dipancarkan dening bahan bakar fosil, aerosol lan liya-liyane, ana kebutuhan kanggo nyuda deforestasi lingkungan lan mulihake wilayah sing wis diresiki. Hutan, ing Afrika uga ing endi wae ing planet iki, nyerep gas kayata karbon dioksida, saengga bisa nyebabake efek perubahan iklim.

Jenenge yaiku:

Ethiopia

  • Tlaga Abaya: saka 1162km2
  • Tlaga Chamo: saka 551km2
  • Lake Ziway: saka 485km2
  • Tlaga Shala: saka 329km2
  • Tlaga Koka: saka 250km2
  • Sendhang Langanao: saka 230km2
  • Sendhang Abijatta: saka 205km2
  • Tlaga Awasa: saka 129km2

Kenya

  • Tlaga Turkana: saka 6405km2
  • Tlaga Logipi: yaiku sendhang cethek sing ana ing lembah Suguta
  • Tlaga Baringo: saka 130km2
  • Lake bogoria: saka 34km2
  • Lake nakuru: saka 40km2
  • Tlaga Elmenteita: sendhang cethek.
  • Tlaga Naivasha: saka 160km2
  • Tlaga Magadi: danau cethek sing dununge cedhak karo tapel wates karo Tanzania.

Tanzania

  • Lake natron- Danau cethek dikategorikake dening Dana Margasatwa Dunia minangka ekoregion halofitik Afrika Wétan.
  • Lake Manyara: saka 231km2
  • Tlaga Eyasi: danau mangsan cethek
  • Tlaga Makati

Tlaga kilen

  • Lake Albert: saka 5300km2
  • Lake Eduardo: saka 2325km2
  • Tlaga Kivu: saka 2220km2
  • Tlaga Tanganyika: saka 32000km2

Tlaga kidul

  • Tlaga Rukwa: udakara 560km2
  • Tlaga Malawi: saka 30000km2
  • Tlaga Malombe: saka 450km2
  • Sendhang Chilwa: saka 1750km2

Tlaga liyane

  • Lake Moero: saka 4350km2
  • Tlaga Mweru Wantipa: saka 1500km2
Pemandangan Lake Rukwa

Gambar - Wikimedia / Lichinga

Lembah Rift minangka papan sing nyenengake, akeh urip. Salah sawijining sing kudu dibukak paling ora sepisan. Muga-muga sampeyan seneng karo artikel iki sing dikatutake kanggo bandhing kamanungsan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.