lembah pati

neraka ing watu

Planet kita duwe macem-macem papan sing katon ora nyata. Sawetara wong-wong mau duwe ciri unik sing nggawe sampeyan pengin ngunjungi sanajan jeneng kasebut ora ana. Iku babagan lembah pati. Death Valley minangka taman alam paling gedhé kaloro ing Amerika Serikat, mung ing mburi Yellowstone, lan minangka bagéan saka ara-ara samun Mojave sing gedhé.

Ing artikel iki kita arep kanggo pitutur marang kowe bab ciri, asal lan curiosities saka Death Valley.

Karakteristik utama

lembah pati

Death Valley minangka taman alam paling gedhe nomer loro ing Amerika Serikat, mung nomer loro ing Taman Yellowstone, lan minangka bagean saka Gurun Mojave. Mbokmenawa ngerti manawa papan kasebut ana ing ara-ara samun wis menehi pitunjuk kenapa jenenge. Kita kabeh ngerti manawa Death Valley minangka papan sing paling panas ing bumi. Panggonan iki wis ndhaptar 56,7 derajat Celsius, suhu paling dhuwur sing kacathet. Sing nggumunake, papan sing paling anget ing Bumi yaiku ing Amerika Serikat lan ora ing bawana liyane kayata Afrika utawa Oseania.

Alesan utama suhu kasebut yaiku Death Valley 86 meter ing ngisor permukaan laut. Kajaba iku, kaya sing ora cukup, iku uga diubengi dening gunung dhuwur ing Sierra Nevada. Formasi iki ngalangi akses menyang méga, saéngga meh ora ana banyu sing tiba ing wilayah kasebut sajrone pirang-pirang taun.

Ing taun 1849 saklompok pemukim kesasar ing ara-ara samun Mojave kanthi gerbong lan sapi. Sawise sawetara minggu, perjalanan kasebut dadi neraka. Saliyane nandhang panas ing wayah awan, dheweke uga ngadhepi hawa adhem ing wayah wengi. Padha ngobong mobil kanggo nggawe geni lan mangan kabeh kewan mbaka sethithik supaya bisa urip. Bareng wusanane padha metu saka papan kono, salah sijine ekspedisi wadon banjur mbalik lan pamit menyang papan kang nggegirisi mau, karo nguwuh-uwuh: "Pamit, Lembah Pati."

Apa ana urip ing Death Valley?

Ya ana urip. Amarga kurang udan sing wis kasebut ing ndhuwur, sampeyan bakal nemokake meh ora ana vegetasi, mung sawetara wit pinus ing ndhuwur. Nanging, kita bisa nemokake sawetara kewan kayata coyote, kucing liar lan puma. Kewan liyane sing bakal kita deleng, nanging sing luwih becik kowe ngedohi, iku ula rattlesnake. Yen sampeyan ndeleng dheweke lan dumadakan pengin nyedhaki, elinga: ula rattlesnakes minangka spesies ula sing paling mateni ing Amerika Serikat.

Amarga tampilan lan lokasi, ora kaget yen akeh direktur film lan televisi nggoleki Death Valley kanggo film lan serial televisi. Setelan California iki nduweni fitur ing akeh Amerika kulon, uga sawetara hits global utama kaya Star Wars.

Misteri saka watu obah

watu nyusup

Ana kedadean ing Death Valley sing wis ditampilake ing akeh acara televisi lan wis dadi subyek saka akeh legenda lan teori. Iki minangka watu obah sing misuwur ing Racetrack. Ing wiwitan taun 1940-an, sawetara watu sing obah dhewe ditemokake ing wilayah lembah, ninggalake jejak gerakane. atusan watu sawetara sing bobote luwih saka 300 kg, pindhah tanpa panjelasan lan ora ana sing weruh carane dheweke pindhah.

Sawise sawetara taun diselidiki, ditemokake manawa watu-watu kasebut ora urip lan ora ana makhluk asing sing ngobahake kaya bal. Gerakane amarga proses sing luwih alami. Jumlah cilik banyu udan sing tiba ing wilayah kasebut ngliwati bumi lan tetep ana ing lapisan ngisor permukaan. Ing wayah wengi, banyu iki beku, nyebabake watu-watu kasebut alon banget.

Sanajan jenenge, Death Valley kudu mandheg kanggo sapa wae sing lelungan menyang California. Iku panggonan biasa karo ayu views, lan photography lan alam penyayang bakal seneng taman sing beda saka apa padha digunakake kanggo.

Asal saka Death Valley

taman lembah pati

Watu sing paling tuwa sing dikawruhi asale saka Era Proterozoikum. luwih saka 1.700 yuta taun kepungkur. Sanajan amarga proses metamorf, ora ana sing ngerti babagan sejarahe. Kanggo Era Paleozoikum, kira-kira 500 yuta taun kepungkur, data kasebut luwih cetha.

Panaliten babagan watu kasebut nyimpulake yen wilayah kasebut biyen ditutupi dening segara sing anget lan cethek. Sajrone Mesozoic, tanah munggah, mindhah pesisir watara 300 kilometer ing sisih kulon. Uplift iki nyebabake kerak lemah lan pecah, nyebabake munculé gunung geni Tersier, sing nutupi wilayah kasebut kanthi awu lan awu.

Lanskap sing kita deleng saiki dibentuk kira-kira telung yuta taun kepungkur. Nalika iku pasukan ekspansi nyebabake Lembah Panamint lan Lembah Pati dipisahake dening Pagunungan Panamint.

Basin Badwater wis suda wiwit saiki lan saiki ana ing 85,5 meter ing ngisor permukaan laut. Ing telung yuta taun pungkasan, sistem tlaga uga muncul amarga glasiasi lan banjur ilang amarga penguapan, ninggalake panci uyah sing akeh. Sing paling gedhe yaiku Lake Manly, dawane 70 kilometer lan jerone 200 meter.

Apa kanggo ndeleng ing Death Valley

Badwater Basin

Iki minangka titik paling ngisor ing Amerika Utara. Saiki 85,5 meter ing sangisore segara, nanging proses tenggelam terus.

Puncak teleskop

Ora kaya Basin Badwater, iki minangka titik paling dhuwur ing Taman Nasional Death Valley. Dhuwuré 3.454 mèter saka cekungan.

Tampilan Dante

Amarga lokasine luwih saka 1.660 meter saka permukaan laut, Iki minangka papan sing paling apik kanggo nikmati panorama Death Valley.

Palet artis

Jenenge dhewe ndadekake daya tarike dikenal. Nawakake macem-macem warna ing watu-watu ing lereng Pagunungan Ireng.

Titik Aguereberry

Ing dhuwure meh 2.000 meter saka permukaan laut, saka kene sampeyan bisa ndeleng Basin Badwater, Panamint Range utawa dataran uyah Gunung Charleston.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Death Valley lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.