Lembah Glacier

gletser ing Islandia

Lembah gletser, uga dikenal minangka lembah es, ngrujuk marang lembah ing ngendi gletser skala gedhe sirkulasi utawa sepisan sirkulasi, ninggalake wangun bumi glasial sing cetha. A lembah gletser Penting banget kanggo keanekaragaman hayati ekosistem lan keseimbangan ekologis.

Mulane, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan lembah glasial, karakteristik geomorfologi.

Apa iku lembah glasial

lembah cantabrian

Lembah gletser, uga biasa disebut palung gletser, yaiku lembah sing bisa ditemokake yen wis ninggalake bentuk relief gletser sing khas.

Ing cendhak, lembah glasial kaya gletser. Lembah gletser dibentuk nalika jumlah es sing akeh nglumpukake ing cirques glasial. Es saka lapisan ngisor pungkasane pindhah menyang ngisor lembah, ing endi pungkasane dadi tlaga.

Salah sawijining ciri utama lembah glasial yaiku duwe bagean silang sing bentuke trough, mulane uga disebut trough glasial. Fitur iki minangka fitur utama sing ngidini para ahli geologi mbedakake jinis-jinis lembah kasebut ing ngendi akeh es geser utawa geser. Ciri khas lembah glasial liyane yaiku tandha-tandha sing nyandhang lan over-excavation, sing disebabake dening gesekan es lan nyeret materi.

Gletser kuna ing Bumi nyimpen materi sing sadurunge erosi dening es. Bahan kasebut heterogen banget, lan umume beda jinis moraines, kayata moraines ngisor, moraines sisih, tumbling moraines, lan malah luwih elek, ing antarane tlaga glasial sing misuwur biasane dibentuk. Conto sing terakhir yaiku tlaga glasial sing bisa ditemokake ing pinggir Pegunungan Alpen Eropa (disebut Como, Mayor, Garda, Geneva, Constanta, lan sapiturute) utawa ing sawetara wilayah ing tengah Swedia lan liya-liyane.

Dinamika saka lembah glasial

fitur lembah glasial

Babagan mekanisme erosi gletser, penting kanggo nerangake manawa gletser banget erosif lan bisa dadi sabuk konveyor kanggo bahan kabeh ukuran sing disumbang dening lereng, ngangkut menyang lembah.

Uga, ana jumlah owahan saka meltwater ing gletser, sing bisa sirkulasi kanthi kecepatan dhuwur ing terowongan ing jero gletser, ngemot materi ing ngisor gletser, lan arus subglasial iki efektif banget. Materi sing digawa nggawe abrasi, lan watu ing gletser bisa diremuk dadi campuran glepung lempung lan gletser sing apik.

Gletser bisa dienggo kanthi telung cara utama yaiku: wiwitan glasial, abrasion, tikaman.

Ing quarrying blok sing rusak, kekuwatan aliran es bisa mindhah lan ngangkat bongkahan gedhe saka bedrock sing rusak. Nyatane, profil longitudinal saka amben gletser banget ora duwe aturan baku, kanthi zona sing nggedhekake lan luwih jero ing wangun depresi sing diarani troughs utawa troughs, sing luwih jero kanthi penggalian sing kurang digali lan luwih tahan. Wilayah kasebut banjur disempit lan diarani kait utawa ambang.

Ing bagean salib, platform dibentuk ing watu-watu sing luwih kuat sing rata ing dhuwur tartamtu, sing diarani bantalan bahu. Abrasi kalebu grinding, scraping, lan grinding saka bedrock dening fragmen rock-ditanggung es kasar. Iki nggawe goresan lan alur. Ing polishing, iku unsur sing luwih alus, kaya sandpaper ing watu.

Ing wektu sing padha, amarga abrasion, watu diremuk, ngasilake lempung lan lempung, sing dikenal minangka bubuk es amarga ukuran gandum sing apik, sing ana ing banyu leleh lan katon kaya susu skim.

Kanthi dorong, gletser ngeterake lan nyurung menyang awake dhewe bahan sing rusak sing diremuk lan diowahi kaya sing kasebut ing ndhuwur.

wangun erosi

lembah gletser

Antarane wong-wong mau diakoni sirkus, tarn, ridges, sungu, gulu. Nalika modeling lembah glasial, padha cenderung kanggo Occupy wis ana lembah, kang widen lan deepen ing wangun U. Gletser didandani lan nyederhanakake kurva saka lembah asli lan eroded rock spurs, nggawe gedhe segitiga utawa truncated spurs.

Ing profil longitudinal khas saka lembah glasial, cekungan lan ekstensi sing relatif rata ngetutake siji liyane, mbentuk rentengan tlaga sing nampa jeneng wong tuwa kita nalika cekungan diisi banyu.

Kanggo wong-wong mau, Lembah Hanging minangka lembah anak kali kuna saka gletser utama. Iki diterangake amarga erosi gletser gumantung saka kekandelan lapisan es, lan gletser bisa nggedhekake lembah nanging ora dadi anak kali.

Fjord dibentuk nalika banyu segara mlebu ing lembah glasial, kayata ing Chili, Norwegia, Greenland, Labrador, lan fjord paling kidul ing Alaska. Biasane digandhengake karo kesalahan lan beda litologi. Padha tekan ambane gedhe, kayata saluran Messier ing Chili, kang Jembaré 1228 mèter. Iki bisa diterangake kanthi penggalian es sing berlebihan ing ngisor permukaan laut.

Glaciation uga bisa niru watu sing mbentuk watu kaya wedhus, sing permukaané alus lan bunder kaya wedhus sing dideleng saka dhuwur. Ukurane saka siji meter nganti puluhan meter lan didadekake siji ing arah aliran es. Sisih banyu mancur es nduweni profil Gamelan amarga efek grinding, nalika sisih liyane duwe profil sudut lan ora duwe aturan baku amarga mbusak rock.

Wangun akumulasi

Lapisan es wis surut wiwit jaman es pungkasan, kira-kira 18.000 taun kepungkur, nuduhake relief sing diwarisake ing kabeh bagean sing dikuwasani nalika jaman es pungkasan.

Endapan gletser yaiku endapan sing digawe saka materi sing disimpen langsung dening gletser, tanpa struktur stratifikasi lan pecahan kasebut duwe striasi. Saka ukuran gandum, padha heterogen, wiwit saka glepung glasial nganti agregat sing ora stabil sing diangkut 500 km saka wilayah asale, kayata sing ditemokake ing Central Park ing New York; ing Chili, ing San Alfonso, ing laci Maipo. Nalika celengan iki gabungke, padha mbentuk tillites.

Istilah moraine ditrapake ing pirang-pirang wujud sing utamane saka gunung. Ana sawetara jinis moraines lan bukit dawa disebut drumlins. Moraine frontal yaiku gundukan ing ngarep gletser sing dibentuk ing busur nalika gletser tetep stabil ing posisi siji nganti pirang-pirang taun utawa dekade. Yen aliran ing gletser terus, endapan bakal terus nglumpukake ing alangan iki. Yen gletser surut, lapisan saka moraine undulating alon-alon, disebut basal moraine, disimpen, kaya ing wetlands wilayah Great Lakes ing Amerika Serikat. Ing sisih liya, yen gletser terus mundur, pinggiran utama bisa stabil maneh, mbentuk moraine sing mundur.

Moraines lateral khas saka gletser lembah lan nggawa sedimen ing pinggir lembah, nyetop ridges dawa. Moraine tengah dibentuk ing ngendi rong moraine lateral ketemu, kayata ing patemon rong lembah.

Drumlin minangka bukit-bukit paralel lancip sing dumadi saka endapan moraine sing dilebokake dening gletser kontinental. Dheweke bisa nganti 50 meter lan dawane siji kilometer, nanging umume luwih cilik. Ing Ontario, Kanada, ditemokake ing lapangan kanthi atusan drumlins. Pungkasan, wangun sing kasusun saka fragmen glasial stratified kayata kame, teras kame lan eskers diidentifikasi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan lembah glasial lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.