Ngalahake cagak

Ngalahake cagak

Wis pirang-pirang dekade saiki, dheweke wis ngobrol cair ing cagak disebabake pemanasan global. Suhu rata-rata planet mundhak nganti saiki nyebabake pecahnya tutup kutub lan leleh. Pangowahan iklim minangka salah sawijining akibat langsung saka efek rumah kaca. Data ing cair iki cukup medeni amarga bisa dimangerteni yen prosese saya akeh.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan lelehing cagak.

Apa tegese lelehing cagak

Nalika kita ujar manawa ana lelehing cagak, tegese es tutup cagak kasebut leleh. Kelangan es sing dadi minyak ing banyu dadi cair nyebabake kenaikan tingkat samodra lan segara. Perlu dielingi manawa pembekuan lan pencairan minangka proses alami amarga bumi ngalami periode glasiasi lan pemanasan sing beda. Nanging, sing kita wedi dudu amarga ana cairan amarga siklus alam ing planet kita, nanging a Proses sing dipercepat amarga tumindak lan kegiyatan manungsa.

Masalahe yaiku leleh es kasebut kedadeyan kanthi laju sing luwih cepet tinimbang kedadeyan ing sejarah sajrone siklus glasiasi lan pemanasan planet kita. Iki amarga kegiatan manungsa sing gedhe sing nyebabake emisi gas omah kaca sing bisa nahan panas ing swasana. Amarga panas saya akeh, suhu rata-rata saya mundhak lan nyebabake leleh saka tutup kutub.

Peleburan iki nyebabake kita alami lan kudu dianggep minangka masalah serius lan penting kanggo manungsa lan makhluk liya sing manggon ing planet iki.

Anget Antartika

Thaw saka cagak jalaran

Banyu dadi es sing ana ing Antartika dadi anget luwih cepet tinimbang rata-rata global. Kita ngerti manawa kabeh planet iki dadi anget, nanging ing endi wae anget. Wilayah Antartika utawa Kutub Selatan dadi panas kanthi luwih cepet tinimbang liyane amarga sirkulasi sabuk conveyor. Sabuk conveyor yaiku perpindahan udara sing ngeterake massa udara saka Equator menyang kutub. Yen massa udhara kasebut nggawa gas omah kaca ing njero ruangan, mula konsentrasi ing proporsi sing luwih gedhe ing area kutub kasebut. Iki nyebabake akeh gas omah kaca sing ana ing kutub, sanajan langsung ngetokake kita saka kana.

Antartika nambah suhu rata-rata kanthi laju 0.17 derajat Celcius, lan liyane isih 0.1 derajat saben taun. Nanging, kita lagi ndeleng ana cair umum ing saindenging planet iki. Amarga lebur es iki, permukaan segara mundhak sak ndonya.

Ana sawetara data sing nuduhake kenaikan es ing Antartika. Kayane bisa uga katon paradoks sanajan ana kedadeyan kedadeyan cair sing nyebar. Ing gunggunge istilah, es segara wis surut sanajan es Antartika saya akeh. Iki dheweke terus-terusan ditindakake wiwit taun 1979 lan kudu ditambahake manawa Greenland lan kabeh gletser ing planet iki uga ilang. Mula, bisa dingerteni kanthi total manawa bumi wis akeh tutup es kanthi cepet.

Kerugian tutup es tanah sing nyebar iki nyebabake lumahing kurang nggambarake energi surya. Iki dikenal kanthi jeneng albedo. Albedo minangka kemampuan bumi supaya bisa ngasilake bagean saka sinaran surya menyang permukaan maneh menyang angkasa njaba. Kasunyatan manawa bumi duwe albedo sing luwih murah ndadekake pemanasan global dadi luwih kuat, mula, proses kasebut diwenehake kanthi cepet. Mula, cair cair kasebut ana ing kacepetan sing luwih dhuwur. Perlu diandharake yen iki mengaruhi permukaan laut, nyebabake munggah kanthi luwih cepet lan drastis.

Sanajan kabeh data sing wis dibedakake karo para ilmuwan, ana bukti sing jelas manawa ora mung ana pemanasan global nanging uga saya cepet saiki. Sawetara media terus nyepelekake konsekuensi saka perubahan iklim kanggo fokus ing aspek liyane.

Es Antartika saya gedhe ing taun 2012

Iki bisa uga rada paradoks amarga ana es segara Antartika sing luwih akeh. Para ilmuwan percaya yen panyebab kedadean kasebut yaiku angin. Ana macem-macem tren es laut sing ana gandheng cenenge karo angin lokal. Iki amarga owah-owahan gaya angin sing adhem yaiku sing nggawa es adoh saka pesisir. Angin iki bisa dadi banyu beku. Uga dituduhake manawa bolongan ozon ing belahan langit sisih kidul mengaruhi fenomena iki.

Umume es Antartika malah ana ing darat. Iki minangka area sing jembar sing nutupi lumahing bumi lan jembar saka segara ing saubengé. Lembaran es Antartika saya sithik kanthi rata-rata 100 kilometer kubik taun.

Ngalahake cagak lan akibat

Kosok baline ing Arktik. Umume ing kene yaiku samodra, nanging Antartika diubengi dening dharatan. Iki nggawe prilaku sadurunge cuaca beda. Sanajan es segara sing ngambang lebur, nanging ora ana pengaruhe kanggo munggah permukaan laut. Iki ora kaya glasier gunung utawa gletser Antartika.

Data paling anyar babagan lelehing cagak kasebut nuduhake manawa Antartika duwe salah sawijining gletser paling gedhe sing dikenal kanthi jeneng Totten yaiku leleh amarga paningkatan suhu samodra. Dheweke wis ilang permukaan es sing akeh banget lan kabeh iki bakal kena pengaruh munggah permukaan laut. NASA ngumumake manawa kita wis tekan titik nalika kahanan leleh ing kutub ora bisa dibalekake.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan leleh ing tiang.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.