Lapisan ozon gagal dikuatake ing wilayah sing paling akeh penduduk ing planet iki

lapisan ozon

Lapisan ozon, sing nglindhungi kita saka radiasi ultraviolet, terus lemes. Sanajan bolongan ing Antartika ditutup, ing wilayah sing paling padhet ing planet iki kedadeyan sing beda: konsentrasi ozon mudhun.

Sanajan isih durung jelas kenapa kedadeyan kasebut, para ahli ujar manawa wong sing tanggung jawab kasebut kalebu manungsa, utawa sing luwih tepat, emisi pencemaran sing dipancarkan menyang swasana.

Ozone minangka gas sing kuat banget, sing bisa nyebabake pati sadurunge, akeh wong, nanging ing lapisan paling dhuwur ing atmosfer, jarak udakara 15 nganti 50 kilometer, iki minangka tameng pelindung sing paling apik bisa menehi Bumi. Ing kana molekul ozon, kasusun saka telung atom oksigen, trap nganti 99% sinar ultraviolet lan meh kabeh radiasi inframerah. Yen ora amarga lapisan iki, ora bakal ana urip amarga radiasi kasebut bakal ngobong kulit lan tanduran kanthi nyata.

Ngerti iki, ora gumun yen wiwit taun 1985, taun ing endi bolongan lapisan kasebut ditemokake ing Antartika, kabeh pimpinan donya setuju nglarang klorofluorokarbon (CFC). CFC, sing ana ing aerosol lan kondisioner, antara liya, nyuda lapisan ozon. Nanging, sanajan larangan iki nyuda panggunaan, gagal nggawe lapisan luwih kuat.

Bolongan lapisan ozon

Miturut panelitian, sing adhedhasar pangukuran saka satelit, balon atmosfer lan model iklim-kimia, konsentrasi ozon ing lapisan tengah lan ngisor stratosfera terus mudhun. Kasunyatane, ana penurunan 2,6 unit Dobson. Kajaba iku, ing lapisan atmosfer ngisor konsentrasi saya tambah, dadi masalah serius amarga, kaya sing wis dakkandhakake, keluwihan ozon bisa nyebabake nyawa.

Kanggo informasi luwih lengkap, aja klik ing kene.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.