Lapisan swasana

Atmosfer

Sumber: https://bibliotecadeinvestigaciones.wordpress.com/ciencias-de-la-tierra/las-capas-de-la-atmosfera-y-su-contaminacion/

Kaya sing kita tingali ing postingan sadurunge, ing Planet Bumi Nduweni akeh lapisan internal lan eksternal lan kalebu papat subsistem. Ing lapisan bumi dheweke ana ing subsistem geosfer. Saliyane, kita duwe biosfer, wilayah Bumi sing tuwuh urip. Hidrosfer minangka bagean saka Bumi ing endi ana banyu. Kita mung duwe subsistem planet liyane, swasana. Kepiye lapisan swasana kasebut? Ayo dideleng.

Swasana minangka lapisan gas sing ngubengi Bumi lan duwe macem-macem fungsi. Ing antarane fungsi kasebut yaiku nyatane perumahan jumlah oksigen sing dibutuhake kanggo urip. Fungsi penting liyane sing ana ing atmosfer kanggo makhluk urip yaiku nglindhungi kita saka sinar srengenge lan agen eksternal saka angkasa kayata meteorit utawa asteroid sing luwih cilik.

Komposisi swasana

Swasana kalebu macem-macem gas kanthi konsentrasi sing beda. Umume kalebu nitrogen (78%), Nanging nitrogen iki netral, yaiku, kita ambegan, nanging ora dimetabolisme utawa digunakake kanggo apa wae. Sing digunakake kanggo urip yaiku oksigen ditemokake ing 21%. Kabeh makhluk urip ing planet iki, kajaba organisme anaerobik, butuh oksigen kanggo urip. Pungkasan, swasana wis konsentrasi sithik (1%) saka gas liyane kayata uap banyu, argon, lan karbon dioksida.

Kaya sing kita waca ing artikel ing tekanan atmosfer, hawane abot, mula ana hawa ing lapisan ngisor swasana amarga udhara saka ndhuwur meksa hawa ing ngisor iki lan luwih padhet ing permukaan. Amarga iku 75% jumlahe swasana dununge ana ing antarane permukaan bumi lan 11 kilometer pertama ing dhuwur. Nalika tuwuh ing dhuwur, swasana dadi ora kandhel lan luwih tipis, nanging ora ana garis sing menehi tandha swasana beda, nanging komposisi lan kondhisi bakal beda. Baris Karman, udakara udakara 100 km, dianggep pungkasane atmosfer bumi lan wiwitan angkasa luar.

Kepiye lapisan swasana kasebut?

Kaya sing wis dikomentari sadurunge, nalika munggah, kita bakal nemokake macem-macem lapisan sing ana ing swasana. Saben wong kanthi komposisi, kerapatan lan fungsine. Swasana nduweni limang lapisan: Troposfer, stratosfera, mesosfer, termosfer lan eksosfera.

Lapisan swasana: Troposfer, stratosfer, mesosfer, termosfer, lan eksosfera

Lapisan swasana. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Troposfer

Lapisan pertama swasana yaiku troposfer lan yaiku paling cedhak karo permukaan bumi lan mulane, ing lapisan kasebut kita urip. Udakara saka ndhuwur segara nganti udakara 10-15 km. Kutha iki ana ing troposfer urip ing planet iki. Ngluwihi troposfer kahanan ojo diidini pembangunan urip. Suhu lan tekanan atmosfer saya mudhun ing troposfera nalika nambah dhuwure.

Fenomena meteorologi kaya sing kita ngerteni kedadeyan ing troposfera, amarga saka kana awan ora tuwuh. Fenomena meteorologi kasebut dibentuk dening panas sing ora rata sing disebabake srengenge ing macem-macem wilayah ing planet iki. Kahanan kasebut nyebabake konveksi arus lan angin, sing diiringi perubahan tekanan lan suhu, nyebabake siklon badai. Pesawat mabur ing njero troposfer lan kaya sing wis dijenengi sadurunge, ing njaba troposfera ora ana bentuk awan, mula ora ana udan utawa badai.

Fenomena tropofosfer lan meteorologi

Fenomena cuaca kedadeyan ing troposfer ing papan dununge. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Ing sisih paling dhuwur troposfera, kita nemokake lapisan wates sing diarani tropopause. Ing lapisan wates iki, suhu tekan angka minimal sing stabil banget. Mula akeh ilmuwan nyebut lapisan iki minangka "Lapisan termal" Amarga saka kene, uap banyu ing troposfer ora bisa munggah maneh, amarga kepepet nalika ganti saka uap dadi es. Yen ora amarga tropopause, planet kita bakal kelangan banyu sing ana nalika nguap lan pindhah menyang ruang angkasa. Sampeyan bisa ujar manawa tropopause minangka alangan sing ora katon sing njaga kahanan kita tetep stabil lan ngidini banyu tetep bisa tekan kita.

Stratosfer

Terus karo lapisan atmosfer, saiki kita nemokake stratosfer. Ditemokake saka tropopause lan dhuwuré saka 10-15 km nganti 45-50 km. Suhu ing stratosfer luwih dhuwur ing sisih ndhuwur tinimbang ing sisih ngisor amarga mundhak ing dhuwur, luwih akeh nyedhot sinar matahari lan suhu sampeyan mundhak. Iki tegese, tindak tanduk suhu ing dhuwur yaiku kosok baline karo troposfera. Wiwitane stabil nanging kurang lan nalika dhuwure mundhak, suhu mundhak.

Penyerapan sinar cahya amarga lapisan ozon sing dhuwure antara 30 lan 40 km. Lapisan ozon ora liya minangka area sing konsentrasi ozon stratospherik luwih dhuwur tinimbang atmosfer liyane. Ozon iku apa nglindhungi kita saka sinar srengenge sing mbebayaniNanging yen ozon ana ing lumahing bumi, iku polutan atmosfer sing kuat sing nyebabake penyakit kulit, pernafasan lan kardiovaskular.

Lapisan ozon

Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Ing stratosfer meh ora ana gerakan ing arah vertikal saka udara, nanging angin ing arah horisontal bisa tekan asring 200 km / jam. Masalah karo angin iki yaiku yen zat sing tekan stratosfera sumebar ing saindenging planet iki. Contone iki yaiku CFC. Gas-gas kasebut kasusun saka klorin lan fluor ngrusak lapisan ozon lan nyebar ing saindenging planet amarga angin gedhe saka stratosfer.

Ing pungkasan stratosfer yaiku stratopause. Iki minangka area atmosfer sing konsentrasi pungkasan ozon pungkasan lan suhu dadi stabil (ing ndhuwur 0 derajat Celcius). Stratopause minangka salah sawijining cara kanggo mesosfer.

Mesosfir

Yaiku lapisan swasana sing jembar saka 50 km nganti kurang luwih 80 km. Tumindake suhu ing mesosfer padha karo troposfer, amarga mudhun ing dhuwur. Lapisan swasana iki, sanajan adhem, bisa nyetop meteorit nalika tiba ing swasana sing lagi kobong, kanthi cara iki dheweke ninggalake jejak geni ing langit wengi.

Mesosfir mandheg meteorit

Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Mesosfera minangka lapisan paling tipis ing atmosfer, wiwit mung ngemot 0,1% saka total massa udhara lan ing suhu nganti -80 derajat bisa dipikolehi. Reaksi kimia sing penting kedadeyan ing lapisan iki lan amarga kepadatan hawa sing sithik, mula ana macem-macem turbulensi sing mbantu pesawat ruang angkasa nalika bali menyang Bumi, amarga wiwit ndeleng struktur angin latar mburi lan ora mung rem aerodinamika. saka kapal.

Ing pungkasan mesosfera yaiku mesopause. Yaiku lapisan wates sing misahake mesosfer lan termosfer. Dhuwur udakara 85-90 km lan ing suhu kasebut stabil lan endhek banget. Reaksi chemiluminescence lan aeroluminesensi kedadeyan ing lapisan iki.

Termosfer

Iki minangka lapisan paling amba ing atmosfer. Iku ngluwihi saka 80-90 km nganti 640 km. Ing jalur iki, meh ora ana udhara sing isih ana lan partikel sing ana ing lapisan iki diionisasi dening radiasi ultraviolet. Lapisan iki uga diarani ionosfer amarga tabrakan ion sing ana ing njero. Ionosfat iki pengaruhe gedhe banget panyebaran gelombang radio. Bagéan saka energi sing dipancarake dening pemancar menyang ionosfer diserap dening udara sing diionisasi lan sing liyane diuripake maneh, utawa dibelok maneh, menyang permukaan Bumi.

Gelombang ionosfer lan radio

Suhu ing thermosfera dhuwur banget, tekan nganti ewonan derajat Celcius. Kabeh partikel sing ditemokake ing termosfera kebak energi karo sinar srengenge. Kita uga nemokake manawa gas-gas kasebut ora merata kaya dene lapisan swasana sadurunge.

Ing thermosfir kita nemokake magnetosfer. Yaiku wilayah atmosfer sing lapangan gravitasi Bumi nglindhungi kita saka angin srengenge.

Exosfer

Lapisan pungkasan atmosfer yaiku eksosfer. Iki minangka lapisan sing paling adoh saka permukaan bumi lan amarga dhuwure, lapisan kasebut paling dawa lan mula ora dianggep minangka lapisan atmosfer. Kurang luwih udakara antara 600-800 km ing dhuwur nganti 9.000-10.000 km. Lapisan swasana kasebut yaiku misahake planet Bumi saka njaba angkasa lan ing atom kasebut bisa uwal. Umume kalebu hidrogen.

Exosfer lan stardust

Stardust akeh ana ing eksosfer

Kaya sing sampeyan ngerteni, fénoména sing béda-béda ana ing lapisan atmosfers lan duwe fungsi sing beda. Saka udan, angin lan tekanan, liwat lapisan ozon lan sinar ultraviolet, saben lapisan swasana duwe fungsi sing ndadekake urip ing planet iki kaya sing wis dingerteni.

Sejarah swasana

La swasana sing saiki wis dingerteni durung mesthi kaya ngene. Yuta taun kepungkur wiwit planet Bumi dibentuk nganti saiki, lan iki nyebabake owah-owahan ing komposisi swasana.

Atmosfer Bumi pisanan sing ana jumeneng saka udan paling gedhe lan paling dawa ing sejarah sing mbentuk samodra. Komposisi atmosfer sadurunge urip kaya sing kita ngerteni, umume kalebu metana. Mbiyen, pancen luwih saka 2.300 milyar taun, organisme sing slamet saka kahanan kasebut yaiku organisme metanogen lan anoxik, yaiku, dheweke ora butuh oksigen kanggo urip. Saiki methanogen urip ing endapan tlaga utawa weteng sapi sing ora ana oksigen. Planet Bumi isih enom banget lan srengenge kurang nyunar, nanging konsentrasi metana ing atmosfer kasebut udakara 600 kali luwih akeh tinimbang saiki sing kena polusi. Sing diterjemahake dadi efek omah kaca sing cukup kuwat kanggo bisa nambah suhu global, amarga metana njaga akeh panas.

Metanogen

Methanogens mrentah Bumi nalika komposisi swasana anaoksis. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Mengko, kanthi akeh cyanobacteria lan ganggang, planet iki kapenuhan oksigen lan ngowahi komposisi swasana nganti, mbaka sethithik, dadi kaya saiki. Thanks kanggo tektonik piring, reorganisasi benua nyumbang kanggo distribusi karbonat menyang kabeh wilayah Bumi. Mula saka iku swasanane ganti saka atmosfer sing nyuda dadi oksidasi. Konsentrasi oksigen nuduhake pucuke dhuwur lan kurang nganti kurang utawa tetep konsentrasi 15%.

Swasana primitif kasusun saka metana

Swasana primitif kasusun saka metana. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

19 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Pedro ngandika

    Halo, yen termosfer tekan ewonan derajat C. Kepiye kemungkinan pesawat ruang angkasa bisa ngliwati?
    Apa suhu sawise thermosfera?
    Thanks in advance kanggo balesan

  2.   LEONEL Vences MURGAS ngandika

    Pedro .. ora ana sing bisa metu!
    kabeh iku crita ngapusi ... nonton video penerbitan utawa kabeh palsu ..
    utawa luwih apik, deleng gambar CGI ing bumi, ora ana foto nyata lan ora ana sing nate ndeleng satelit sing ngorbit .. dakkandhani bro .. kita wis diapusi

  3.   Apodemus ngandika

    «Ing thermosfera, kita nemokake magnetosfer. Yaiku wilayah atmosfer sing lapangan gravitasi Bumi nglindhungi kita saka angin srengenge. "
    Aku ngira yen ing ukara iki, dheweke kudu ngetrapake medan magnet lan dudu medan gravitasi.
    Gracias

  4.   Nah ngandika

    Informasi kasebut apik banget lan jelas banget… matur nuwun sanget… migunani banget kanggo kita sing sinau ☺

  5.   Nah ngandika

    Aku pengin matur suwun marang wong sing ngidini supaya ngerti babagan cara sing jelas lan gampang. Aku nyaranake kaca iki, iku migunani banget kanggo kita sing sinau ing perguruan tinggi. Nuwun BANYAK

  6.   Luciana Rueda Luna ngandika

    Ya, kaca iki apik, nanging ana bab-bab sing ngapusi, nanging wis dijlentrehake kanthi apik, matur nuwun kanggo panjelasan kasebut 😘😘😉😉😉

  7.   Luciana Rueda Luna ngandika

    Ya, kaca iki apik, nanging ana bab-bab sing ngapusi, nanging wis dijlentrehake kanthi apik, matur nuwun kanggo panjelasan kasebut 😘😘😉😉😉

  8.   Lucy ngandika

    Nanggepi Pedro, kapal bisa tahan suhu kasebut amarga tameng termal
    biasane kasusun saka bahan fenolik.

  9.   Kirito ngandika

    critakake aber

  10.   Daniela BB😂 ngandika

    Iki informasi sing apik banget ℹ bisa ngewangi kita kabeh sing sinau jarene ana 4 lapisan lan ana 5 😂😂😂

  11.   rebeca melendez ngandika

    Aku sinau ing sekolah menengah pertama mbukak lan informasi kasebut mbantu aku akeh lan wis jelas banget, matur nuwun

  12.   Naomi ngandika

    Apik banget, matur nuwun.

  13.   HECTOR MORENO ngandika

    Apus-apus, kabeh padha ngapusi, kanca, kabeh sistem pendhidhikan sing ora bisa diluncurake uga ing ruang angkasa, nutupi kabeh, neliti Bumi Flat lan tangi.

    1.    kristen roberto ngandika

      katon hector moreno Aku percaya ing ilmu pengetahuan, nanging mbukak pertanyaan sampeyan ngluwihi imajinasi sampeyan lan takon dhewe kenapa planet iki digawe sistem pendhidhikan duwe watesan, nanging yen ora duwe, kita bakal bakal nemokake manawa bumi iki rata utawa ora lan sejatine jagad iki Nanging amarga saiki kita ora duwe teknologi kaya ngono, sampeyan ora bisa mangsuli, sampeyan ujar manawa kita ora bisa ninggalake bumi amarga sampeyan ujar manawa dudu rahasia, iku kasunyatane amarga ora, ana wong sing ora bakal ngandhani apa-apa, dheweke kepengin weruh lan ujar manawa Yen bumi rata lan wiwit kono mula teori yen kita urip ing bumi sing rata utawa bunder lan dheweke menehi wangsulan sing gampang yaiku bunder amarga yen ora rata, kabeh wong bakal kepincut karo kekuwatan bumi lan keseimbangane bakal ilang bumi amarga ing sawetara panggonan bakal dadi wengi adhem panas sing adhem lan jinis keseimbangane bakal ala amarga kita ora urip kaya ngono, yen bumi muter lan bunder kanggo kabeh jagad, adhem panas lan ora ana sing bakalkepincut karo siji titik magnetisme lan umure mung 13 taun, aku wis siyaga udakara 4 taun sing bisa mangsuli pitakon sampeyan utawa ora pungkasan: 3: v

  14.   Juan ngandika

    Aku ora ngira yen ewu derajat tekan thermosfera, amarga rembulan sing ngubengi bumi tekan udakara + -160 derajat ora logis, lan ing merkuri sing luwih cedhak karo srengenge, suhu iki dak kira osilasi paling ora 600 derajat paling akeh 1000, mula ora logis…. iku salah sawijining typo sing dakkira.

  15.   Edwing Rodriguez ngandika

    Halo, matur nuwun kanthi sanget kanggo informasi, aku seneng karo kaca iki, mesthi mbantu aku tugas sekolah lan informasi migunani.
    Matur suwun 😊

  16.   Lisandro Milesi ngandika

    Nanggepi Juan. Suhu gumantung yen sunar srengenge utawa ora. Ngomong babagan suhu siji yaiku kesalahan sing sampeyan lakoni. Akeh beda-beda yen ana radiasi surya utawa ora. Contone, pendaratan wulan bakal digawe sunar srengenge, yen adhem adhem.
    regards

  17.   judith herrera ngandika

    Aku seneng banget, informasine apik lan intine, matur nuwun sewu 🙂

  18.   alejandro alvarez ngandika

    Halo kabeh ... !!!
    Aku anyar ing situs iki, matur nuwun kanthi sanget.
    Aku maca artikel babagan macem-macem kemampuan bumi lan aku nemokake laporan kasebut komplit uga serius. Muga-muga ora bakal terus sinau luwih akeh ... saka Uruguay!
    Atte Alejandro * IRON * ALVAREZ. .. !!!