langit-langit awan

langit-langit awan

Yen kita ora ngerti basa teknis sing digunakake ing meteorologi, utamane basa teknis sing digunakake khusus kanggo aeronautika, kita bisa gampang bingung karo puncak awan. langit-langit awan. Tegese, bagean kasebut dumunung ing papan sing luwih dhuwur. Nanging, langit-langit sing kasebut ing ndhuwur nuduhake kosok balene: dhasar mega sing katon saka permukaan bumi. Ngerti sepira dhuwure langit-langit lan mega ing sembarang wektu tartamtu menarik banget kanggo sawetara alasan.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan langit-langit awan, apa ciri lan kegunaane.

Kepiye cara awan

jinis awan

Sadurunge miwiti njlèntrèhaké langit-langit maya, kita kudu nerangake carane mbentuk. Yen ana mendhung ing langit, mesthi ana hawa adhem. "Siklus" diwiwiti karo srengenge. Nalika sinar srengéngé dadi panas ing lumahing bumi, uga dadi panas hawa ing sakubengé. Udhara anget dadi kurang kandhel, mula cenderung munggah lan diganti karo hawa sing luwih adhem lan luwih padhet.. Nalika ketinggian mundhak, gradien termal lingkungan nyebabake suhu mudhun. Mulane, hawa adhem.

Nalika tekan lapisan hawa sing luwih adhem, kondensasi dadi uap banyu. Uap banyu iki ora kasat mata amarga kawangun saka tetesan banyu lan partikel es. Partikel-partikel kasebut ukurane cilik sing bisa ditahan ing udara kanthi aliran udara vertikal sing rada sithik.

Bedane antarane pambentukan macem-macem jinis awan amarga suhu kondensasi. Sawetara awan dibentuk ing suhu sing luwih dhuwur lan liyane ing suhu sing luwih murah. Sing luwih murah suhu tatanan kasebut, bakal dadi "kandel" awan.. Ana uga sawetara jinis awan sing ngasilake udan lan liyane sing ora. Yen suhu banget sithik, awan sing dibentuk bakal kalebu kristal es.

Faktor liya sing mengaruhi pembentukan awan yaiku gerakan udara. Awan, sing digawe nalika udhara isih, cenderung katon ing lapisan utawa formasi. Ing sisih liya, sing duwe arus vertikal sing kuat sing dibentuk ing antarane angin utawa udhara menehi pangembangan vertikal sing apik. Umumé, sing terakhir minangka panyebab udan lan badai.

kekandelan awan

langit mendhung

Kekandelan méga, sing bisa ditetepake minangka prabédan antarane dhuwur saka ndhuwur lan ngisor, bisa uga beda-beda, kajaba distribusi vertikal uga beda-beda.

Kita bisa ndeleng saka lapisan gloomy saka nimbus abu-abu timbal, sing tekan kekandelan 5.000 meter lan ngenggoni sebagian besar troposfer tengah lan ngisor, menyang lapisan tipis saka mega cirrus, ambane ora luwih saka 500 meter, dumunung ing tingkat ndhuwur, padha nyabrang maya cumulonimbus spektakuler (awan petir), kira-kira 10.000 meter kandel, kang ngluwihi vertikal kanggo meh kabeh atmosfer ngisor.

Langit-langit awan ing bandara

langit-langit awan dhuwur

Informasi babagan kondisi cuaca sing diamati lan ramalan ing bandara penting kanggo njamin lepas landas lan pendaratan sing aman. Pilot duwe akses menyang laporan kode sing diarani METAR (kondisi sing diamati) lan TAF [utawa TAFOR] (kondisi sing dikarepake). Pisanan dianyari saben jam utawa setengah jam (gumantung ing bandara utawa pangkalan udara), nalika ing kaloro dianyari saben enem kaping (4 kaping dina). Loro-lorone kasusun saka blok alfanumerik sing beda-beda, sawetara sing nyathet tutup awan (bagean langit sing ditutupi dening wolung utawa kaping wolu) lan puncak awan.

Ing laporan cuaca bandara, awan sing kepungkur dikode minangka FEW, SCT, BKN, utawa OVC. Katon ing FEW laporan nalika mega sing jarang lan manggoni mung 1-2 oktas, cocog karo langit biasane langit. Yen kita duwe 3 utawa 4 oktas, kita bakal duwe SCT (buyar), yaiku awan sing kasebar. Tingkat sabanjure yaiku BKN (rusak), sing diidentifikasi minangka langit mendhung kanthi mendhung antarane 5 lan 7 oktas, lan pungkasane dina mendhung, kode OVC (mendung), kanthi mendhung 8 oktas.

Puncak awan, miturut definisi, iku dhuwur saka dhasar maya paling ngisor 20.000 kaki (kira-kira 6.000 meter) lan nutupi luwih saka setengah langit (> 4 oktas). Yen syarat pungkasan (BKN utawa OVC) dipenuhi, data sing ana gandhengane karo pangkalan awan bandara bakal diwenehake ing laporan kasebut.

Isi METAR (data pengamatan) diwenehake dening instrumen sing disebut nephobasimeters (ceilometers ing basa Inggris, asale saka istilah ceiling), uga dikenal minangka nephobasimeters, utawa "cloudpiercers" ing istilah sing paling umum. Paling umum adhedhasar teknologi laser. Kanthi ngetokake pulsa cahya monokromatik munggah lan nampa sinar sing dibayangke saka mega sing nyedhaki lemah, bisa kanthi akurat ngira dhuwure awan.

ndhuwur badai

Sajrone fase pelayaran, nalika pesawat mabur ing troposfer ndhuwur, pilot kudu menehi perhatian khusus marang badai ing dalan, amarga pangembangan vertikal gedhe sing ditindakake dening awan cumulonimbus meksa supaya ora nyedhaki lan ora nyedhaki. Elinga yen ing kahanan kasebut, mabur liwat awan badai dadi prilaku mbebayani sing kudu nyingkiri kanggo safety pesawat. Informasi radar sing digawa dening pesawat nyedhiyakake lokasi inti badai relatif marang pesawat, ngidini pilot ngganti dalan yen perlu.

Kanggo entuk gambaran kasar babagan dhuwure puncak awan cumulonimbus raksasa iki, radar cuaca adhedhasar lemah sing bisa ngasilake macem-macem jinis gambar digunakake. Produk sing diwenehake dening jaringan AEMET kalebu reflektansi, akumulasi udan (kira-kira curah udan sajrone 6 jam pungkasan) lan ecotops (echotops, asline ditulis ing basa Inggris).

Sing terakhir nggambarake dhuwur relatif maksimum (ing kilometer) saka sinyal bali utawa bali radar, adhedhasar ambang reflektivitas digunakake minangka referensi, biasane tetep ing 12 dBZ (decibel Z), amarga ora ana udan ing ngisor iki. Iku penting kanggo nggawe cetha sing kita ora bisa persis ngenali bagean ndhuwur ekoregion karo badai, kajaba ing panyerakan pisanan, nanging ing dhuwur paling dhuwur ngendi udan es kamungkinan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan langit-langit awan lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.