Lemah Lemah

lahan basah

Antarane ekosistem alam sing penting banget ekologis lan njaga keanekaragaman hayati yaiku lahan basah. Tujuan taunan yaiku supaya wong ngerti kebutuhan kanggo nglindhungi ekosistem alam sing larang kasebut. Mula, 2 Februari saben taun minangka Dina Wetlands Sedunia. Lemah minangka ekosistem ing endi lemah kasebut permanen utawa sacara periodik direndhem dening banyu. Iki bisa kedadeyan ing ekosistem banyu tawar lan ing sawetara wilayah kanthi tingkat salinitas tartamtu.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan lahan basah, apa ciri utamane lan sepira pentinge.

Apa sing diarani lahan basah?

ekosistem lahan basah

Iki minangka ekosistem alam, kanthi keseimbangan ekologis, adhedhasar lemah kanthi rutin utawa permanen ditenggelekake banjir. Ekosistem kasebut bisa ditampilake ing papan sing ana banyu seger utawa ing endi ana banyu uyah. Amarga ciri kasebut, lahan basah bisa njaga keanekaragaman hayati sing akeh lan menehi kekayaan alam kanthi keanekaragaman hayati sing ora bisa dibandingkan.

Dina Wetlands Sedunia negesake pentinge lahan basah amarga penting kanggo mata pencaharian berkelanjutan. Lahan basah bisa digawe alami utawa digawe saka manungsa. Jinis lahan basah alami bisa tuwuh dadi rawa, sawetara rawa lan wilayah sing asah, lahan gambut, lsp. Saliyane, kita bisa ndeleng lahan basah sing digawe kanthi artifisial utawa modifikasi. Kapan ngidini kahanan lingkungan, kanthi artifisial bisa njaga kelembapan kanthi sementara lan permanen.

Umume, lahan basah sing dibangun iki dibangun kanggo nglindhungi keanekaragaman hayati kanthi resiko kepunahan. Iki uga digunakake kanggo tujuan pariwisata kanggo nyediakake layanan lingkungan lan mbantu nyebar nilai perlindungan alam.

Jinis lahan basah

pentinge ekosistem alam

Amarga lahan basah iki sugih banget, mula dadi alat penting kanggo nglindhungi alam. Ana macem-macem jinis lahan basah, lan diklasifikasikake miturut jinis banyu sing nggawe lan karakteristik liyane sing kudu kita tindakake. Bedane utama antarane jinis lahan basah yaiku jinis banyu. Kita nemokake lahan udan banyu tawar lan lahan uyah. Kita uga bisa mbedakake antara lahan basah alami lan lahan basah buatan manungsa.

Ayo goleki macem-macem jinis lahan basah:

  • Lemah kali: Iki minangka lahan basah kanthi ciri khas alam lan jinis banyu seger. Biasane kalebu kali, kali, lan air terjun.
  • Lemah telaga: Iki dibentuk liwat tlaga lan sawetara laguna banyu tawa alami.
  • Paluster tropis: Kalebu wilayah kanthi sumber cilik, oase, dataran banjir, alas rawa, rawa, lan rawa. Karakteristik utama lahan basah jinis iki yaiku kabeh duwe sumber alami lan banyune seger.
  • Lemah laut: Kaya sing diandharake, iki minangka lahan basah, nanging arupa banyu uyah. Biasane katon ing lingkungan pesisir sing segara cethek, kayata sawetara pantai sing wedhi, pasir lan sawetara wilayah kerikil.
  • Ponggawa: Iki minangka lahan basah sing digawe saka pakaryan manungsa kanthi tujuan kanggo nyimpen utawa ngontrol volume banyu tartamtu. Ing kene kita bisa ndeleng waduk lan bendungan. Dheweke uga duwe tujuan nglestarekake jumlah utawa spesies flora lan fauna sing dilindhungi.
  • Estuaries: akeh kali sing mbentuk muara sadurunge cangkem pungkasan lan sawetara lahan basah digawe. Karakteristik utamane yaiku ngemot banyu asin saka muara lan asale saka alam. Kadhangkala bisa mbentuk rawa banyu asin utawa wilayah mangrove.
  • Lemah udan banyu asin: Kayane mirip karo sing sadurunge, nanging tlaga lan laguna katon payon amarga ditemokake ing wilayah pesisir. Dheweke uga duwe asal-usul alami.

Karakteristik utama

banyu pasisir

Supaya ekosistem bisa dianggep minangka lahan basah, kudu cocog karo ciri-ciri ing ngisor iki:

  • Apa dianggep wilayah transisi utawa pangowahan bertahap ing antarane sistem akuatik lan terrestrial. Yaiku, dheweke dianggep ekosistem campuran amarga bisa njaga sawetara ciri ekosistem lan ekosistem liyane. Kita nemokake manawa sawetara bagean luwih fokus marang ekosistem terestrial, dene liyane luwih fokus karo ekosistem laut.
  • Dheweke minangka zona banjir, mula bisa dadi wilayah sementara utawa permanen. Wilayah sementara katon ing papan sing depresi cilik, sing gampang banjir nalika udan deres.
  • Banyu banyu rawa kudu banyu stagnan, lepen cilik, banyu seger utawa banyu uyah, lan kalebu wilayah segara cilik kanthi jerone tartamtu. Efek pasang surut ing lemah udan sithik banget. Umume, efek iki ora bakal ngluwihi 6 meter.
  • Watesan lahan basah bakal ditemtokake miturut jinis vegetasi ing saben wilayah. Tanduran iku hidrilik, yaiku mbutuhake banyu sing luwih becik. Sampeyan uga bisa mbedakake antara vegetasi non-hidrofilik lan vegetasi sing makili wates lahan basah, ing endi ekosistem liyane diwiwiti lan diwiwiti kanthi lingkungan terrestrial.
  • Lahan basah minangka papan dununge sing ideal kanggo akeh spesiesutamane manuk migran sing mangan lan ngaso ing lahan basah ing saindenging jagad. Kita uga bisa nemokake tanduran lan kewan kayata mamalia, reptil, amfibi, iwak lan serangga.

Pentinge ekologi lahan basah

Lemah minangka ekosistem sing penting banget kanggo fungsi alam sing normal. Dheweke bisa duwe keanekaragaman hayati saka akeh manuk, iwak lan klompok kewan liyane. Dheweke uga ngembangake tanduran sing gumantung karo banyu.

Yen nambah nilai kanggo jagad manungsa, lahan basah bisa nggawe area kanggo produksi panganan lan mbutuhake akeh banyu kanggo ditandur, kaya pari. Faktor liya sing penting banget kanggo njaga kelembapan yaiku peraturan siklus hidrologi, kalebu permukaan lan akuifer. Iki uga melu aktif ing kontrol erosi lan aturan siklus nutrisi.

Amarga alasan iki, mayoritas lahan basah duwe rezim perlindungan sing dianggep minangka cagar alam. Ing kategori kekuwatan iki lan rezim perlindungan kegiatan ekonomi winates ing riset lan lawang mlebu turis sing kontrol banget. Kabeh ditindakake kanggo ngreksa keanekaragaman hayati maksimum.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan lahan basah lan apa pentinge.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.