Uap banyu

mega lan gas omah kaca

El kukus banyu iku ora liya negara aerasi banyu yen wis liwati saka negara cair menyang negara gas. Supaya uap banyu kedadeyan, kudu kena suhu sing cedhak karo titik sing umob. Gas iki penting kanggo siklus hidrologi, tatanan panguripan lan pemanasan global.

Mula, kita bakal nganalisis kanthi jero babagan uap banyu, ciri lan pentinge.

Karakteristik utama

kukus banyu

Iki ora liya negara delegasi banyu nalika fase ganti saka negara cair iki menyang negara gas. Uap iki ora ana warna lan ora ana ambu, sanajan umume entuk tampilan putih lan mendhung nalika diselingi tetes banyu cilik sing ana ing kahanan cair. Uap banyu uga bisa nyuda visibilitas gumantung saka kerapatan lan ing ngendi sampeyan. Contone, kita ngerteni manawa uap banyu bisa ditemokake kanthi cukup nalika metu saka kamar mandhi lan jendhela jedhing ditutup. Ing endi uap banyu nglumpuk lan dadi cair nalika nemplek ing tembok.

Ing alam, uap diproduksi nalika banyu soko njero lemah digawe panas liwat sawetara proses vulkanik. Proses vulkanik kasebut ngasilake sumber banyu panas, geyser, fumarole, lan sawetara jinis gunung geni. Geysers minangka jinis sumber air panas sing spesial. Uap uga bisa digawe kanthi artifisial liwat sistem teknologi kayata dandang bahan bakar fosil lan reaktor nuklir. Kanthi cara iki, kita ngerti uap banyu minangka sumber energi sing penting kanggo industri. Lan umume proses pambentukan generasi listrik nganggep kapasitas uap banyu kanggo mindhah turbin.

Bisa dingerteni nalika dina asor banget, ing kabut sing ana nalika esuke utawa yen lingkungan adhem lan hawa dadi kaping enem liwat cangkem. Hawa ing cangkeme ngemot kelembapan lan banyu sing menehi ganti rugi kanthi kontak karo hawa adhem.

Formasi uap banyu

pentinge uap banyu

Ayo ndeleng proses utama sing ngasilake uap banyu. Godhok banyu minangka proses fisik sing unsur iki ganti saka cairan dadi kahanan gas minangka akibat saka cahya sing suwe kanggo panas sing kuat. Suhu nggodhok banyu 100 derajat. Suhu kasebut ing suhu nalika banyu wiwit umob. Nanging, banyu ora kudu urip supaya uap banyu ana.

Sawise cairan wis tekan titik sing nggodhok, dheweke nyerep panas kanggo ngowahi cairan dadi uap, nanging suhune ora bakal saya mundhak maneh. Kabeh banyu cair bakal malih dadi uap nganti kabeh massa cair rampung. Kita bisa ndeleng proses iki kanthi gampang banget nalika nggodhok banyu ing pot. Kita uga kudu ngerti manawa suhu umob sing nggodhok gumantung karo tekanan sing dikatutake zat kasebut. Contone, ing kompor tekanan, panganan masak luwih cepet amarga tekanan sing diwenehake pot dhewe, suhu banyu sing umob luwih endhek.

Migunakake uap banyu

geyser alam

Kaya sing diarepake, uap banyu duwe macem-macem panggunaan ing pirang-pirang wilayah. Ayo ndeleng apa kabeh panggunaan iki:

  • Sterilisasi panganan: uap banyu digunakake kanggo ngilangi mikroorganisme sing ana ing panganan. Umume mikroorganisme mati nalika kena suhu dhuwur. Amarga iku, kukus digunakake kanggo sterilisasi banyu utawa unsur tartamtu kayata omah sing digunakake kanggo nutupi kerugian.
  • Operasi mesin: Ana pirang-pirang mesin sing bisa digunakake kanthi pembakaran bahan bakar fosil sing ngowahi energi termal sajumlah banyu dadi energi mekanik. Mangkene cara mesin uap.
  • Atomize: atomisasi ora liya mung dadi fragmen sawetara bagean sing luwih cilik. Iki minangka proses sing ngidini bahan bisa dipérang dadi bagean sing cilik banget. Sampeyan uga bisa nggunakake mekanisme artefak sing ngidini cairan nyebar kanthi mbebayani tetes cilik kayata semprotan.
  • Resik: banyu minangka pelarut universal. Kanthi banyu sampeyan bisa ngresiki macem-macem jinis. Uap uga bisa digunakake kanggo ngresiki. Kanthi piranti sing nggunakake teknologi uap bertekanan, alat iki bisa nambah tenaga lan ngresiki kabeh reregetan sing luwih kompleks kayata sing nglumpukake ing karpet, prabotan utawa klambi.
  • Hidrasi: Cara masak kukus dianjurake banget kanggo kabeh panganan sing sehat amarga bisa ngirit vitamin, nutrisi, lan cairan panganan.
  • Ngasorake: akeh peralatan pelembab sing bisa nambah kahanan lingkungan kanthi nambah asor relatif. Ana macem-macem jinis pelembab, gumantung yen bakal nguap banyu ultrasonik utawa sing digawe panas. Sing terakhir luwih disenengi nalika musim salju amarga uga nambah suhune sekitar.

Pentinge

Kaya sing wis kasebut ing wiwitan artikel, uap banyu asipat penting banget. Anane ing swasana minangka salah sawijining sing paling relevan. Lan komponen utama siklus hidrologis ana ing jumlah variabel. Konsentrasi rata-rata ing atmosfer udakara 3%. Ing wilayah sing luwih garing utawa adhem kayata kutub, konsentrasi luwih murah.

Sanajan ora bisa dideleng kanthi mripat tanpa wuda, nanging ing wayah awan katon ana uap banyu. Mung amarga gas tanpa warna utawa ambu ora enak, langsung ora dirasakake karo indra, ora kaya mega sing dibentuk dening tetes banyu cair mula bisa dideleng. Iki minangka gas omah kaca sing paling akeh ing atmosfer lan paling kuat kabeh amarga saka struktur kimia. Planet sing luwih anget, luwih akeh uap banyu ing udhara amarga tingkat penguapan saka segara, tlaga lan perairan liyane ing donya saya mundhak.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan uap banyu lan ciri khas kasebut.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.