Kosmogoni

kosmogonia

Dina iki kita bakal ngomong babagan istilah kasebut kosmogoni. Iki nuduhake mitos sing beda sing nerangake asal usul urip ing jagad iki. Tembung kosmogoni, miturut kamus, bisa nuduhake teori ilmu pengetahuan sing fokus ing lair lan evolusi alam semesta. Nanging, panggunaan paling umum sing diwenehake yaiku nggawe serangkaian crita mitos babagan kasebut.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan kosmogoni lan apa sing dicritakake babagan asal usul jagad iki.

Apa sing diarani cosmogony

pasinaon kosmogoni

Kita ngerti manawa asal-usule jagad iki cukup rumit lan ora bisa dingerteni 1000%. Ana akeh teori, big bang dadi sing paling akeh pengaruh. Panggunaan sing paling umum kanggo kosmogoni yaiku kanggo akun medis evolusi lan lair jagad iki. Sajrone crita kasebut, mitos lan legenda nggawe crita yen para dewa nggandhengake perang lan perjuangan kanggo nglairake alam semesta. Jinis narasi kasebut wis ana ing mitologi Sumerian lan Mesirkanggo. Iki tegese wis penting banget ing sejarah lan ngliwati pirang-pirang budaya.

Ana pirang-pirang jinis kosmogoni lan dikembangake dening pirang-pirang jinis budaya sajrone sejarah. Umume, masing-masing duwe asal usul alam semesta lan dadi lam. Sajrone lam, ana unsur sing diklompokake bebarengan lan ngaturake matur nuwun kanggo intervensi kekuwatan gaib utawa ketuhanan. Elinga yen akeh kosmogoni ora fokus ing ilmu pengetahuan. Mula, dheweke ora kudu bingung karo astronomi.

Iki minangka seri crita lan dongeng mitos sing nuduhake teori tumindak cinephilia alam semesta liwat pertempuran lan mitos nalika para dewa ngadhepi asil nyebabake jagad raya lan jagad iki.

Karakteristik utama

asal saka jagad iki

Kaping pisanan yaiku ngerti apa sing ditliti babagan kosmogoni. Bisa diarani tujuane yaiku nyinaoni asal usul lan evolusi galaksi lan klompok lintang kanggo nemtokake umur jagad iki. Nanging, iki, gumantung ing sawetara teori mitos, filosofis, religius lan ilmiah babagan asale jagad raya. Dheweke nyoba nggawe dhasar teori ing ilmu pengetahuan, nanging nalika uga ngandelake crita mitos, dheweke duwe kapercayan.

Tembung kosmogoni nandheske pangerten teori wiwitan jagad, sing miturut teori saiki lan teori sing ditampa, ana gandheng cenenge karo teori big bang. Lan kosmologi uga sinau babagan struktur kosmos saiki.

Ayo goleki ciri khas kosmogoni:

  • Isine mitos akeh banget sing saling bertentangan. Mitos-mitos kasebut dimodifikasi sajrone peradaban lan saiki ora beda kaya sadurunge.
  • Dheweke duwe akeh tahayul lan asimilasi karakter mitos lan gaib kanthi asal saka alam semesta.
  • Iki nduweni panriman sing apik banget ing Mesir lan umume digunakake kanggo ngerti lan nyebutake kekuwatan kreatif sing para ilahi.
  • Liwat kosmogoni kita ora bisa bali menyang wayahe sadurunge utawa kekacoan asli ing jagad iki durung kawangun.
  • Coba goleki cara kanggo nggawe kasunyatan liwat pemahaman alam semesta, ruang lan asal usul dewa. Elinga yen nyoba njlentrehake kabeh kanthi nyebutake pamit sing dicampur karo kamanungsan lan unsur alami sing nggawe.
  • Kabeh agama duwe kosmogoni sing bisa diidentifikasi kanthi proses nggawe utawa emanasi.
  • Tembung kasebut dhewe fokus ing panelitian kelairan jagad.
  • Peradaban manungsa pisanan sing ana duwe kosmogoni sing pengin nerangake fenomena terrestrial lan luar angkasa liwat mitos. Saka cabang "ilmu" iki, ana akeh mitos babagan asal usul lan panyebab macem-macem fenomena alam.

Kosmoni ing budaya Yunani lan Cina

ngerti awal jagad

Kita ngerti manawa saben agama duwe jinis kosmogoni. Ing babagan budaya Yunani, kasusun saka klompok crita sing duwe akeh kapercayan lan mitos saka peradaban Hellenic babagan asal usul alam semesta lan manungsa. Munculé Theogony saka Hesiod minangka sumber inspirasi utama mitologi iki bebarengan karo geguritan Iliad lan Odyssey.. Kanggo wong Yunani, wiwitan jagad iki ana kekacauan gedhe sajrone papan bumi, jagad ngisor lan wiwitan mula. Bumi minangka ruang untu, jagad ngisor ana ing ngisor bumi lan prinsipe yaiku interaksi ing antarane komponen materi sing beda-beda.

Saka kabeh kekacoan muncul wengi lan peteng. Nalika mlaku bareng, padhang lan awan digawe. Mangkene carane dheweke nyoba nyritakake nggawe donya liwat mitos.

Saliyane, kita duwe Cosmogony budaya Cina. Konsepsi sing ana ing China nerangake teori Kai t'ien yaiku risalah sing ditulis udakara abad kaping papat sadurunge Masehi. Teori kasebut mesthekake yen bumi pancen rata lan kalorone bisa dipisahake kanthi jarak 80.000 li (siji li yaiku padha karo setengah kilometer). Salajengipun, teori iki njamin manawa srengenge duwe diameter 1.250 li lan obah bunder ing langit.

Kita uga duwe kosmogoni Kristen ing kana mula asal usule jagad ing Purwaning Dumadi, dadi buku pisanan ing Kitab Suci. Mangkene carane Dewa Yahve wiwit nggawe jagad iki wiwitane. Penciptaan minangka proses sing ditindakake kanthi misahake bumi saka langit, bumi saka banyu, lan cahya saka peteng. Iki tegese jagad iki digawe kanthi misahake komponen wiwit saka huru-hara primal total.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan kosmogoni lan pasinaon.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.