Komposisi atmosfer Bumi

Langit biru kanthi mega sing nutupi swasana bumi

Yen planet adoh banget utawa cedhak banget karo Srengenge, mula angel banget yen swasana kasebut cukup kenthel kanggo nyengkuyung urip. Sing ngubengi Bumi, omah kita, yaiku lapisan gas sing wis ngidini kedadeyan kasebut. Nganti saiki, ora ana planet liyane sing bisa "gumunggung" amarga ana pedunung sing manggon ing njero lingkungan kasebut.

Nanging, Apa komposisi atmosfer bumi lan kenapa penting banget?

Komposisi atmosfer Bumi

Mega badai

Komposisi gas ing atmosfer saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya akeh komposisi gas ing atmosfer. Saiki, telung gas, nitrogen, oksigen lan argon, kalebu 99,95% volume atmosfer; iki, nitrogen lan argon ora duwe geokimia lan sawise diluncurake menyang atmosfer, dheweke tetep tetep ana; Kosok baline, oksigen aktif banget lan jumlahe ditemtokake kanthi kacepetan reaksi sing ngubungake setoran oksigen bebas saka atmosfer kanthi endhek nyuda sing ana ing watu sedimen.

Komponen udara sing isih ana saiki ana ing jumlah sithik yen konsentrasi umume ditulis ing bagean saben yuta kanthi volume. Ing ngisor iki:

  • Neon: 20,2
  • Hélio: 4,0
  • Metane: 16,0
  • Krypton: 83,8
  • Hidrogen: 2,0
  • Xenon: 131,3
  • Ozon: 48,0
  • Yodium: 126,9
  • Radon: 222,0
  • Karbon dioksida: 44
  • Uap banyu: 18

Gas-gas kasebut katon kanthi proporsi konstan nganti ketinggian cedhak karo 80 km, mula diarani permanen. Nanging, peran penting ing fénoména cuaca tumiba ing gas variabel, khususe banyu, karbon dioksida, ozon lan aerosol.

Uap banyu

Langit mendung

Uap banyu minangka gas sing mbentuk nalika banyu dadi cair menyang kahanan gas. Iki minangka elemen utami proses meteorologi, agen transportasi panas sing efektif lan regulator termal.

Karbon dioksida

Iki minangka gas sing tanpa warna lan ora ana ambu sing penting kanggo urip ing Bumi, amarga sing dadi tanggung jawab utama sing diarani efek omah kaca. Saiki, paningkatan emisi gas iki nyebabake kenaikan suhu.

Ozon

Iki mung gas atmosfer sing nyedhot meh kabeh radiasi ultraviolet surya lan mulane minangka amplop protèktif sing tanpa urip ing planet iki bakal rusak.

Spray Aerosol

Dheweke duwe pengaruh sing signifikan marang transparansi udara lan nindakake fungsi sing nemtokake kanggo iklim, kanthi tumindak minangka inti kondensasi saka endi awan lan pedhut dibentuk, sanajan kadang-kadang nyebabake polusi udara sing serius nalika konsentrasi dhuwur.

Lapisan swasana Bumi

Swasana bumi

Atmosfer bumi dipérang dadi lima lapisan. Luwih padhet ing permukaan, nanging Kapadhetan mudhun kanthi dhuwur nganti pungkasane luntur menyang angkasa.

  • Troposfer: Iki minangka lapisan pertama lan ing endi kita bisa nemokake. Semono uga kahanane cuaca. Dumunung ing level lemah nganti ketinggian 10km.
  • Stratosfer: Yen sampeyan nate nerbitake pesawat jet, sampeyan wis entuk sejauh iki. Lapisan ozon uga bakal ditemokake ing lapisan iki. Dununge ana ing antarane 10km lan 50km ing dhuwur.
  • Mesosphere: yaiku papan meteorit sing "diobong" lan dirusak. Dumunung ing antarane dhuwure 50 lan 80km.
  • Termosfer: ing endi lampu lor sing apik banget dibentuk. Uga orbit pesawat ruang angkasa. Dununge ana ing antarane ketinggian 80 lan 500km.
  • Eksosfera: yaiku lapisan paling njaba lan paling padhet sing pungkasane dicampur karo ruangan njaba. Dununge udakara 500 nganti 10.000 km udakara.

Suasana lan pemanasan global

Anget global lan swasana

Wiwit Revolusi Industri, umat manungsa terus nambah emisi gas omah kaca lan polutan liyane menyang atmosfer, sing nyebabake suhu rata-rata global mundhak 0ºC. Kayane sithik, nanging kasunyatane cukup kanggo nggawe formasi meteorologi sing saya kuat, yaiku angin topan, tornado utawa mangsa garing.

Nanging kenapa kenaikan sing ketoke sepele iki mengaruhi urip ing Bumi? Pemanasan global nyebabake segara dadi anget, lan sauntara dadi asam. Segara sing luwih anget bisa 'ngombe' badai sing ngrusak. Uga, es ing wilayah kutub ilang. Es lebur kasebut kudu menyang endi wae, lan mesthine menyang segara, nyebabake mundhak levele.

Kajaba langkah sing dijupuk kanggo nyuda emisi gas polusi, dadi ing pungkasan abad iki suhu bisa munggah 2 derajat, Minangka minimal.

Dadi, muga-muga bisa migunani banget kanggo sampeyan, mula saiki sampeyan bakal luwih gampang ngenali lapisan sing beda-beda, uga komposisi atmosfer Bumi lan peran penting sing bisa ditindakake ing planet biru cilik iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   yolanda ngandika

    apa komposisi swasana bumi

  2.   Ruben ngandika

    Pancen ngerti komposisi swasanane, apik tenan kepiye "resep" gas sing sampurna sing ndadekake urip ing bumi bisa uga amarga kapinteran sing unggul banget

  3.   Alejandro ngandika

    Unsur sing kudu diukur ing bagean saben yuta, sing ora cocog karo gas kasebut (Radon ing ndhuwur CO2, antara liya), ora nemtokake perubahan iklim. Iki minangka siklus alami ing bumi sing wis ana siklus sing luwih anget tinimbang sing kedadeyan.

  4.   Roberto Codo Isus ngandika

    Apa mekanisme sing nggawe CO2 efek rumah kaca?