Napa Pluto dudu planet?

kok pluto dudu planet

Pluto, planet sing lali, wis ora dadi planet maneh. Ing tata surya kita biyèn ana sangang planèt nganti ditetepake manèh manawa sawijining planit iku planit utawa ora, lan Pluto kudu metu saka konjungsi planit-planit kasebut. Ing taun 2006 diakoni minangka planet kerdil sawise 75 taun kerja ing kategori planet. Nanging, pentinge planet iki cukup gedhe amarga benda langit sing ngliwati orbit kasebut diarani Pluto. Akeh wong sing ora ngerti kok pluto dudu planet.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa sebabe Pluto dudu planet lan apa ciri-cirine.

Karakteristik utama

Pluto Pluto

Planet kerdil ngubengi srengéngé saben 247,7 taun lan dawané rata-rata 5.900 milyar km. Massa Pluto padha karo 0,0021 kaping massa bumi. utawa kaping lima saka massa Rembulan. Iki nggawe cilik banget kanggo dianggep minangka planet.

Ya, wis dadi planet Uni Astronomi Internasional suwene 75 taun. Ing taun 1930, jeneng kasebut ditampa saka dewa Romawi ing jagading wong mati.

Thanks kanggo panemuan planet iki, panemuan gedhe kayata Sabuk Kuiper banjur ditemokake. Iki dianggep minangka planet kerdil paling gedhe, ing mburi Eris. Iki dibentuk utamane saka jinis es tartamtu. Kita nemokake yen es digawe saka metana beku, liyane banyu, liyane watu.

Informasi babagan Pluto winates banget, amarga teknologi wiwit taun 1930-an durung cukup maju kanggo nyedhiyakake panemuan obyek sing adoh saka Bumi. Nganti saiki, iku siji-sijine planet sing ora dibukak dening pesawat ruang angkasa.

Ing Juli 2015, amarga misi antariksa anyar sing ninggalake Bumi ing 2006, dheweke bisa tekan planet kerdil lan entuk akeh informasi. Informasi iki mbutuhake setahun kanggo nggayuh planet kita.

Informasi babagan planet kerdil

permukaan pluto

Amarga tambah lan pangembangan teknologi, akeh asil lan informasi babagan Pluto sing dipikolehi. Orbite cukup unik, diwenehi hubungan rotasi kanggo satelit, sumbu rotasi, lan owah-owahan ing jumlah cahya ngengingi. Kabeh variabel kasebut ndadekake planet kerdil iki dadi daya tarik sing apik kanggo komunitas ilmiah.

Iku sing luwih adoh saka srengéngé tinimbang bumi liyane sing mbentuk tata surya. Nanging, amarga eksentrisitas orbite, 20 taun luwih cedhak tinimbang orbit Neptunus. Pluto ngliwati orbit Neptunus ing Januari 1979 lan ora nyedhaki Srengenge nganti Maret 1999. Prastawa iki ora bakal kelakon maneh nganti September 2226. Nalika siji planet mlebu ing orbit liyane, ora ana kemungkinan tabrakan. Iki amarga orbit 17,2 derajat relatif kanggo bidang ekliptika. Thanks kanggo iki, dalan orbit tegese planet ora tau ketemu.

Pluto duwé limang rembulan. Sanajan ukurane bisa dibandhingake karo asteroid kita, nanging nduweni 4 rembulan luwih akeh tinimbang kita. Rembulan paling gedhe, sing diarani Charon, kira-kira setengah ukuran Pluto.

Suasana lan komposisi

Atmosfer Pluto yaiku 98 persen nitrogen, metana, lan sawetara tilak karbon monoksida. Gas-gas iki nduwèni tekanan tartamtu ing lumahing bumi, sanajan kurang luwih 100.000 kali tinimbang tekanan ing Bumi ing permukaan laut.

Metana padhet uga ditemokake, mula suhu planet kerdil dikira-kira ing ngisor 70 Kelvin. Amarga jinis orbit khusus, suhu nduweni variasi sing cukup akeh. Pluto bisa cedhak karo 30 AU karo srengéngé lan nganti 50 AU saka srengéngé. Nalika pindhah saka srengenge, atmosfer tipis berkembang ing planet, sing beku lan tiba ing permukaan.

Beda karo planet liyane kaya Saturnus lan Jupiter, Pluto nduweni watu banget dibandhingake karo planet liyane. Sawise diselidiki, disimpulake manawa sebagian besar watu ing planet kerdil dicampur karo es amarga suhu sing kurang. Kaya sing wis dingerteni sadurunge, es saka macem-macem asal. Sawetara dicampur karo metana, liyane karo banyu, lsp.

Iki bisa dianggep amarga jinis kombinasi kimia sing kedadeyan ing suhu lan tekanan sing sithik sajrone pambentukan planet. Sawetara ilmuwan spekulasi yen Pluto sejatine rembulan Neptunus sing ilang. Iki amarga kemungkinan planet kerdil dibuwang menyang orbit sing beda nalika pambentukan tata surya. Mulane, Charon dibentuk kanthi akumulasi materi sing luwih entheng saka tabrakan.

rotasi Pluto

Pluto mbutuhake 6.384 dina kanggo ngrampungake siji rotasi amarga disinkronake karo orbit rembulan. Mulane Pluto lan Charon tansah ana ing sisih sing padha. Sumbu rotasi bumi ana 23 derajat, dene sumbu rotasi asteroid iki 122 derajat. Kutub kasebut meh ana ing bidang orbite.

Nalika pisanan katon, padhang saka kutub kidul katon. Nalika kita ndeleng Pluto diganti, planet katon dadi peteng. Saiki kita bisa ndeleng garis khatulistiwa asteroid saka Bumi.

Antarane taun 1985 lan 1990, planet kita sejajar karo orbit Charon. Mula, gerhana matahari Pluto bisa diamati saben dina. Thanks kanggo kasunyatan iki, sampeyan bisa ngumpulake akeh informasi babagan albedo planet kerdil iki. Kita elinga yen albedo minangka faktor sing nemtokake reflektivitas radiasi srengenge ing sawijining planet.

Napa Pluto dudu planet?

alasan kenapa pluto dudu planet

Ing taun 2006, khusus tanggal 24 Agustus, International Astronomical Union (IAU) nganakake rapat sing penting banget: Temtokake persis apa iku planet. Iku amarga definisi sadurungé gagal kanggo ngenali persis apa iku planet, lan Pluto dadi pusat debat, amarga astronom Mike Brown nemokake obyek Eris luwih gedhe tinimbang Pluto ing Sabuk Kuiper dhewe. Iki mbatesi astronomi ing wektu kasebut, amarga yen Pluto nduweni kualifikasi minangka planet, kenapa Iris ora? Yen mangkono, jumlah planet potensial sing isih ana ing sabuk Kuiper?

Debat kasebut saya jero nganti Pluto pungkasane ilang judhul planet nalika rapat IAU 2006. International Astronomical Union nemtokake planet minangka badan sing kira-kira bunder sing ngubengi lintang.. Kajaba iku, planet kudu duwe orbit sing cetha.

Pluto ora nyukupi syarat sing terakhir, mula sacara resmi ora kalebu minangka planet ing tata surya. Nanging debat isih mbukak, karo sawetara argue sing Pluto kudu bali menyang dhaftar resmi. Ing 2015, misi New Horizons NASA nemokake manawa planet "kuna" luwih gedhe tinimbang sing dikira para astronom.

Komandan misi Alan Stern minangka salah sawijining astronom sing ora setuju karo definisi planet saiki, kanthi alesan manawa Pluto kudu tetep ana ing antarane planet tata surya.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngerti sebab-sebab kenapa Pluto dudu planet.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.