Yagene lintang-lintang padha sumunar?

lintang ing langit

Mesthi yen sampeyan ndeleng langit wengi sampeyan bisa ndeleng milyaran lintang sing mbentuk cakrawala. Salah sawijining rasa penasaran sing diduweni lintang, ora kaya planet lan satelit liyane, yaiku kedhip. Tegese, katon padha sumunar terus-terusan. akeh wong gumun kok lintang-lintang padha sumunar lan planet ora.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa sebabe lintang-lintang kedhip lan apa sebabe.

kok lintang-lintang padha sumunar

langit lintang

Kabeh ing njaba atmosfer kedhip (ya, kalebu srengenge, rembulan, lan planet ing tata surya kita). Efek iki kedadeyan nalika cahya lintang berinteraksi karo massa udara. Ing kasus kita, sing massa udhara atmosfer, kang kebak turbulensi. Iki nyebabake cahya terus-terusan refract kanthi cara sing beda-beda, saengga cahya saka lintang ana ing sak panggonan saka titik pandang kita ing permukaan, lan sawise sawetara milidetik katon rada owah.

Yagene awake dhewe ora nggatekake kelip-kelip planet, srengenge lan rembulan? Iku gampang kanggo nerangake. Amarga jarak kita saka wong-wong mau (lintang paling cedhak, Proxima Centauri, adohe mung luwih saka 4 taun cahya), lintang-lintang iki katon mung titik cahya. Amarga mung titik cahya tekan atmosfer, bisa banget kena pengaruh saka turbulensi ing udhara lan mulane bakal terus sumunar. Saliyane dadi luwih cedhak, planet katon minangka disk (sanajan ora kanthi mripat langsung), sing ndadekake cahya luwih stabil (dene Bulan lan Srengenge luwih gedhe, mula efeke ora katon).

Sawetara lintang katon ngganti werna

kok lintang-lintang padha sumunar

Sawetara dina, watara tengah wengi, lintang kaping lima (salah sawijining lintang paling padhang sing bisa kita deleng ing langit) ana ing sadhuwure cakrawala (ing arah N-NE), nanging cukup cedhak supaya katon sing saliyane kanggo kedhipuga nganggo metu. Ing macem-macem warna (abang, biru, ijo ...). Iki minangka fenomena sing cukup umum, gampang diamati ing lintang cedhak cakrawala, nanging uga katon ing lintang liyane.

Panjelasan padha karo kelip-kelip, nanging kita nambahake manawa jumlah hawa sing kudu ditempuh cahya menyang kita luwih akeh, mula refraction luwih pocapan, kang uga ndadekake lintang-lintang katon tansah ngganti werna. Kajaba iku, sanajan ora biasane kedhip, planet uga bisa ngetokake cahya sing ganti iki yen cedhak banget karo cakrawala.

Carane supaya kedhip

kok lintang-lintang padha sumunar ing langit

Senajan lintang-lintang sing kedhip ora ateges ora nyaman kanggo kita, kanggo para astronom, samubarang bisa owah akeh. Kita duwe akeh observatorium ing lumahing bumi, kanggo dadi kita kudu mbusak distorsi iki kanggo ndeleng lintang. Kanggo nindakake iki, sawetara teleskop paling canggih ing Bumi nggunakake optik adaptif, muter pangilon teleskop kaping pirang-pirang per detik kanggo ngimbangi turbulensi ing atmosfer.

Para astronom nggambarake laser menyang langit, nggawe lintang buatan ing bidang pandang teleskop. Saiki sampeyan ngerti apa lintang gawean kudu katon lan apa werna, sampeyan mung kudu nindakake yaiku nyetel distorsi pangilon kanthi piston kanggo ngilangi efek distorsi atmosfer. Ora efisien kaya ngluncurake teleskop menyang ruang angkasa, nanging luwih murah lan bisa uga nyukupi kabutuhan kita.

Pilihan liyane, kaya sing wis sampeyan deleng, yaiku ngluncurake teleskop langsung menyang luar angkasa. Tanpa swasana intervening, kelip-kelip ilang rampung. Mbokmenawa loro teleskop antariksa sing paling misuwur yaiku Hubble lan Kepler.

Ukurane, Hubble luwih cilik tinimbang teleskop sing ana ing Bumi (satemene, ukurane kira-kira seprapat ukuran pangilon teleskop observatorium gedhe), nanging tanpa efek distorsi atmosfer, bisa njupuk gambar saka galaksi milyar cahya - ing sawetara taun. Sampeyan mung kudu katon ing arah sing cukup dawa kanggo nampa cahya saka iku.

Uga, sawetara teleskop duwe pangilon sekunder cilik sing mbenerake turbulensi atmosfer iki, nanging iki ora umum. Yaiku, proses kasebut kaya sing dakkandhakake, nanging distorsi ora kedadeyan ing pangilon utama, nanging ing pangilon cilik sing minangka bagean saka alat sing digunakake kanggo ndeleng.

Lintang ngganti intensitas

Sampeyan bisa uga wis krungu yen lintang-lintang padha kelip-kelip amarga padha ngetokake cahya sing beda-beda. Sanadyan bener, owah-owahan kasebut ora katon kaya njalari langit wengi kelip-kelip, lan kedadeyan sajrone wektu sing luwih suwe tinimbang sawetara detik. Nyatane, sawetara lintang kasebut dikenal kanthi padhang lan ukuran sing beda-beda, lan digunakake kanggo mbantu njelajah alam semesta kanthi luwih apik. Cekakipun: lintang-lintang kelip-kelip amarga atmosfer planet ngowahi cahyane sadurunge tekan kita.

Amarga adoh banget, kita mung bisa ndeleng tetesan cahya sing cilik, mula distorsi iki kedadeyan, lan luwih cedhak karo cakrawala, distorsi iki bakal luwih jelas. Ing kasus planet, sanajan katon luwih gedhe ing mripat langsung, padha katon minangka cakram cahya cilik, lan cukup cahya tekan atmosfer supaya distorsi cahya sing disebabake dening atmosfer ora katon.

Kok lintang-lintang padha sumunar: swasana

Cahya sing ninggalake lintang lan tekan adoh menyang Bumi meh ora mbengkongake. Nyopir ing garis lurus. Nalika kudu ngliwati atmosfer, lintasan kasebut owah. Sanajan atmosfer transparan, iku ora lapisan Kapadhetan seragam. Bagian sing paling cedhak karo permukaan luwih padhet tinimbang lapisan ndhuwur. Kajaba iku, hawa panas mundhak ing wayah awan, sing kurang kandhel tinimbang hawa adhem. Kabeh iki nyebabake atmosfer dadi gas turbulen. Kita ngeyel, sanajan transparan.

Nalika cahya saka lintang-lintang arep nyedhaki kita, iku kudu ngliwati atmosfer. Iku rada nyimpang saben ketemu lapisan udhara saka Kapadhetan beda. Iku refracts nalika ngganti saka medium siji Kapadhetan liyane. Lan sateruse, terus-terusan. Wiwit udhara ing gerakan konstan, kita mikir yen tarian cilik sing ditindakake dening lintang-lintang uga tetep, menehi kesan yen dheweke kelip-kelip. Penyimpangan cilik iki uga bisa njalari owah-owahan warna, kaya sing ditindakake srengenge nalika surup ing cakrawala.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan kenapa lintang kedhip lan planet ora.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.