Kenapa gunung geni njeblug?

kenapa gunung geni njeblug lan mbebayani

Gunung geni lan njeblug wis dadi perkara sing diwedeni manungsa sajrone urip. Biasane banget ngrusak lan, gumantung saka jinis jeblugan, bisa ngrusak kabeh kutha. Ana akeh wong sing gumun kok gunung geni njeblug.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kenapa gunung geni njeblug, apa ciri-cirine lan bebaya saka erupsi kasebut.

komposisi gunung geni

mili lahar

Senadyan katon tentrem ing lumahing, interior gunung punika neraka bener. Fisura kasebut kebak magma panas sing ngobong kabeh sing ana ing dalane lan ngemot gas-gas beracun sing larut ing njero.

Kita nyebut lava sing ditemokake ing jero gunung geni minangka magma.. Iki diarani lava yen metu. Ing bagean sabanjure, kita bakal nerangake kanthi rinci babagan apa lahar digawe lan jinis lava apa sing ana.

Kajaba iku, lava dumadi saka mineral jinis silikat sing njeblug saka gunung geni ing suhu antara 900 lan 1000 ºC. Gumantung saka isi silika (SiO2), kita bisa nemokake rong jinis lava:

  • Lava Cairan: Isine silika kurang. Lahar jinis iki kurang kenthel lan mili kanthi cepet.
  • Lava asam: Padha sugih ing silika. Padha duwe viskositas dhuwur lan mili alon.

Saliyané silika, lahar uga ngandhut gas sing larut. Utamane yaiku uap banyu lan, luwih sithik, karbon dioksida (CO2), sulfur dioksida (SO2), hidrogen sulfida (H2S), karbon monoksida (CO), asam klorida (HCl), helium (He), lan hidrogen ( H).

Nanging, sampeyan kudu ngerti manawa komposisi kimia lahar bisa beda-beda gumantung saka jinis magma lan aktivitas vulkanik, lan maneh, macem-macem jinis lava bisa nyebabake letusan sing beda banget, kaya sing dijelasake ing ngisor iki.

Kenapa gunung geni njeblug?

kimia gunung geni

Ora katon ing mripat manungsa, magma nglumpukake ing njero gunung geni. Kaya geni sing ngrusak, nyawiji watu ing sakubenge. Nalika magma cukup akeh, mula golek rute uwal lan wiwit pindhah menyang permukaan.

Nalika magma munggah menyang wilayah paling dhuwur ing gunung geni, numpes watu lan nggawe overpressure sing deforms lemah. Gas larut ing magma dibebasake amarga retakan ing watu. Iki kalebu: uap banyu (H2O), karbon dioksida (CO2), sulfur dioksida (SO2), lan asam klorida (HCl).

Jinis-jinis letusan vulkanik

Jinis jeblugan gumantung saka wujud lan ukuran gunung geni, uga proporsi relatif saka gas, cairan (lava) lan padatan sing dibebasake. Iki minangka jinis ruam sing ana lan ciri-cirine:

Letusan Hawaii

Iki minangka karakteristik magma cairan saka komposisi dhasar (utamane basaltik) lan khas saka sawetara pulo samudra kayata Kapuloan Hawaii, sing asale saka jenenge.

Iki minangka erupsi lahar sing cair banget lan gas cilik, supaya ora gampang bledosan. Omah gedhong gunung geni biasane miring lan awujud tameng. Magma mundhak kanthi cepet lan aliran kasebut dumadi kanthi intermiten.

Bebaya sing ditimbulake dening jinis letusan kasebut yaiku bisa ngliwati jarak sawetara kilometer lan nyebabake kobongan lan ngrusak infrastruktur sing ditemoni.

Letusan strombolian

Magma biasane basaltik lan cairan, mundhak umume alon lan dicampur karo gelembung gas gedhe nganti dhuwur 10 meter. Dheweke bisa ngasilake bledosan periodik.

Umume ora ngasilake plume konvektif, lan puing piroklastik, sing nggambarake lintasan balistik, disebarake ing lingkungan nganti pirang-pirang kilometer ing sekitar pipa. Biasane ora banget kasar, mula bebaya kurang, lan bisa ngasilake kerucut lava. Jeblugan iki dumadi ing gunung geni ing Kapuloan Aeolian (Italia) lan Vestmannaeyjar (Islandia).

Letusan Vulkanis

Iki minangka letusan sing rada mbledhos sing disebabake dening mbukak blokir saluran vulkanik sing diblokir dening lahar. Jeblugan dumadi saben sawetara menit utawa jam. Padha umum ing gunung geni sing ngetokake magma kanthi komposisi moderat.

Dhuwur kolom ngirim ora ngluwihi 10 kilometer. Padha biasane rashes beresiko kurang.

Letusan plinian

Iki minangka letusan kaya gas sing, nalika larut ing magma, nyebabake disintegrasi dadi piroklas (watu apung lan awu). Campuran produk iki ninggalake tutuk kanthi tingkat kenaikan sing dhuwur.

Rashes iki njeblug terus, loro ing nomer lan kacepetan. Iki kalebu magma siliceous banget kenthel. Contone, njeblug Gunung Vesuvius ing taun 79 Masehi.

Padha beresiko dhuwur amarga kolom erupsi multiplies lan tekan dhuwur gedhe (sanajan ing stratosfer) lan nimbulaké tiba tiba awu pinunjul sing mengaruhi radius aktif banget gedhe (ewonan kilometer persegi).

Surtseyan jeblugan

Iki minangka letusan magma sing mbledhos sing berinteraksi karo banyu segara sing akeh banget. Jeblugan iki nggawe pulo anyar, kayata njeblug Gunung Sulzi ing Islandia kidul, sing mbentuk pulo anyar ing taun 1963.

Aktivitas njeblug iki ditondoi dening bledosan langsung, sing ngasilake awan gedhe saka uap putih lan awan ireng piroklas basaltik.

Letusan Hydrovolcanic

Saliyane njeblug vulkanik lan plinian sing wis kasebut (ing ngendi campur tangan banyu katon wis dikonfirmasi), ana sifat liyane sing tenggelam kabeh (yaiku, ora ana kontribusi materi beku) sing disebabake dening magma.

Iki minangka jeblugan uap sing digawe ing watu ing ndhuwur sumber panas magma, kanthi efek ngancurake amarga deflagrasi lan aliran lumpur.

Suwene letusan vulkanik bisa tahan?

Kaya sing wis kita deleng saiki, angel kanggo prédhiksi kepriye tumindake gunung geni. Nanging, kanggo nggawe prediksi kanthi akurat, ahli vulkanologi ngawasi emisi karbon dioksida lan belerang dioksida.

Lindhu uga bisa nuduhake yen magma mundhak liwat kerak bumi.. Kanthi nyinaoni sinyal-sinyal kasebut, para ilmuwan bisa ngerteni manawa aktivitas vulkanik lagi ditindakake.

Dene suwene jeblugan, gumantung saka jumlah magma sing ana, sing angel dingerteni amarga kanthong materi magma bisa uga nyedhot materi sing munggah saka lapisan ngisor planet. Siji-sijine sumber daya sing ditinggalake kanggo para ahli kanggo prédhiksi durasi letusan yaiku sinau rekaman geologi lan letusan sadurunge.

Apa sing kedadeyan nalika lahar saka gunung geni tekan segara?

kok gunung geni njeblug

Senyawa sing beda-beda larut ing banyu segara, kalebu natrium klorida (NaCl) lan magnesium klorida (MgCl2). Uga elinga yen suhu sekitar 20 ºC.

Dadi nalika lahar ketemu brine, sawetara reaksi kimia dumadi kanthi akibat sing mbebayani. Ora mung mega gedhe saka gas diprodhuksi, utamané asam hidroklorat (HCl) lan uap banyu (H2O). Salajengipun, kejut termal ndadékaké vitrifikasi saka dip casting. Kanthi solidifikasi kanthi cepet, jeblugan bisa kedadeyan.

Kajaba iku, gas kasebut bisa mbebayani kanggo manungsa. Efek sing paling umum yaiku iritasi kulit, mata lan saluran pernapasan.

Ing pungkasan gunung geni minangka bagéan saka lanskap terrestrial, lan kita kudu sinau kanggo manggon karo wong-wong mau, apa kita seneng utawa ora. Mula, perlu kanggo maksimalake koleksi kawruh babagan komposisi gunung geni lan reaksi kimia sing kedadeyan nalika gunung njeblug.

Ing pangertèn iki, kawruh ilmiah lan pangembangan teknologi minangka sekutu kita. Kita kudu nggunakake informasi sing diwenehake kanggo ndeteksi carane lan ngapa gunung geni njeblug lan ngindhari bebaya sing bisa ditindakake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.