Apa sebabe akeh lindhu ing Granada?

Apa sebabe akeh lindhu ing Granada?

Granada minangka provinsi sing kerep kedadean lindhu. Sanajan lindhu kasebut ora dhuwur banget lan mbebayani, nanging kedadeyan kasebut bola-bali banget. Kabeh iki tegese para ilmuwan kudu sinau luwih akeh babagan bagean Semenanjung Iberia iki lan akibat sing bisa kedadeyan saka akeh lindhu. akeh wong gumun kok akeh lindhu ing Granada.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kanthi jero kenapa akeh lindhu ing Granada lan apa akibate.

Apa sebabe akeh lindhu ing Granada?

ombak seismik

Biasane bumi rada gumeter lan bola-bali ing cekungan Granada, salah sawijining wilayah kanthi risiko seismik paling dhuwur ing semenanjung. Lindhu lumahing dirasakake ing kutha-kutha Granada kayata Atarfe, Santa Fe utawa Vegas del Genil iku amarga seri lindhu sing diwiwiti ing awal Desember lan diaktifake maneh ing Januari.

Ana Crespo Blanc, profesor geodinamika ing Universitas Granada lan ahli ing lindhu, nerangake manawa gedhene lindhu ana hubungane karo dawa sesar, sing ing Granada mung 20 utawa 25 kilometer, mula ora mungkin ana karusakan lindhu sing luwih kuat kaya sing bisa kedadeyan ing San Francisco (AS).

Panyebab aktivitas seismik saiki yaiku konflik antara lempeng tektonik Afrika lan Iberia. "Kita ana ing wates piring sing obah 5 milimeter saben taun, lan deformasi iki bisa nyebabake lindhu bola-bali,” ujare Crespo.

Apa iku swarm seismik

kerumunan lindhu

Gerakan lempeng sing alon iki bisa nyebabake lindhu kanthi magnitudo sing beda-beda, sing dikenal minangka swarm seismik, ing wilayah sing cedhak.

Manuel Regueiro, dekan College of Geologists, nuding metu: "Ing istirahat saka tension sing occurs ing bentet, kang retak ing rock, nalika wong gerakane nggawe chain, lan kabeh padha pindhah lan nimbulaké saben fault." Miturut peneliti, ambane lindhu pungkasan meh nol, lan intensitas nambah status alertness sosial amarga, ing lumahing, warga perceived luwih.

Yen episentrum luwih jero, malah luwih kuwat, gelombang kasebut bakal saya lemah lan kurang dirasakake ing permukaan. Elinga saka IGN manawa lindhu 2010 luwih gedhe tinimbang gedhene saiki (6,2 ing skala Richter) nanging, amarga luwih jero, dadi kurang kuat.

Akibaté, nganti 40 lindhu kacathet ing esuk iki ing Granada lan dirasakake ing 6 provinsi Andalusia, 30 ing antarané dumadi ing telung jam. Magnitudo paling kuat yaiku 4,3 lan 4,2, kanthi pusat episentrum ing Santa Fe. Dampak gempa susulan kasebut nggegirisi wong-wong Granada, sing sanajan wis biasa karo gerakan seismik, wingi wingi ditinggal ing pinggir.

Lindhu ing short faults

Apa sebabe akeh lindhu ing Granada?

"Lindhu ing kene ana ing garis patahan sing relatif cendhak," jlentrehe, nambahake rasane uga gumantung saka lokasi omah. Ing wilayah rocky fénoména kurang pocapan, lan ing wilayah Vega, ngendi Santa Fe utawa Atarfe, digedhekake amarga lemah lemah ora padhet.

Jeroné uga kena pengaruh lindhu. Suhu 3,1 derajat sing dicathet watara awan dina Selasa mung 5km adoh: "Tanggane rumangsa normal lan luwih akeh ing wilayah kasebut."

Jesús Galindo, profesor geodinamika ing Universitas Granada, njaluk luwih akeh dana supaya bisa ngumpulake data sing dibutuhake kanggo prédhiksi jinis acara iki. "Kita duwe alat, nanging kita butuh pendanaan," dheweke kelingan, amarga ketegangan nyebabake kesalahan luwih saka rolas kilometer ing Granada, nyebabake gerakan iki ing wilayah liyane.

Kanthi cara iki, dheweke prédhiksi yen "bakal ana seri liyane sing padha ing mangsa ngarep, kaya ing jaman kepungkur." Panyambungan Eurasia lan Afrika ndadekake wilayah Pagunungan Betik, ditutupi dening segara 10 yuta taun kepungkur, liyane diunggahake luwih dhuwur supaya terrain stands metu liyane. "Ana akeh kesalahan cilik lan medium ing wilayah Vega, yaiku papan sing konsentrasi energi. Padha bisa ngasilake lindhu kanthi magnitudo plus utawa minus 5».

Ing kasus apa wae, “Wangunan saiki wis luwih apik tinimbang sadurunge.. Iku struktur sing tahan. Trim utawa cladding ing fasad bakal ilang.

Junta de Andalucía siyap ngadhepi lindhu

Elías Bendodo, Menteri Kepresidenan, Administrasi Umum lan Dalam Negeri, nglaporake Rebo iki yen komisi kasebut nindakake "pantauan terus-terusan" saka swarms seismik sing mengaruhi Granada lan wilayah metropolitan, yen perlu. fase wiwitan rencana kontingensi kanggo risiko seismik saiki ana ing tahap pra-darurat, amarga miturut data ahli, seri lindhu bisa ngluwihi wektu.

Sajrone kunjungan menyang Pusat Koordinasi Darurat 112 ing provinsi Granada, Bondodo uga ngunjungi Institut Geofisika Andalusia lan Nyegah Bencana Seismik lan nyekseni langsung seri intervensi sing ana gandhengane karo lindhu sing kedadeyan ing wilayah Vega Granada.

Bondodo ujar manawa dheweke ngerti "wedi lan kahanan sing durung mesthi" saka Granadan ing wektu kaya saiki, lan nambahake manawa "Andalusia siyap ngadhepi kontingensi kasebut amarga kita duwe layanan darurat ing ngarep negara, Sampeyan bisa njamin keamanan lan campur tangan nggunakake protokol tartamtu ing kabeh wektu.

Apa sebabe ana akeh lindhu ing Granada

Zona deformasi ngluwihi tenggara menyang Segara Alberan, ing ngendi lindhu gedhe dumadi ing 2016, nyebabake luwih saka 20 wong tatu ing Melilla. Sabanjure, terus menyang Al Houcemas ing Maroko, sing uga ngalami lindhu bencana ing taun 2004.

Sawetara lindhu paling penting sing kacathet ing Semenanjung Iberia dumadi ing cedhak Granada. Kaya sing kedadeyan ing Arenas del Rey ing taun 1884, sing mateni luwih saka 800 wong lan ngrusak ewonan bangunan; Albolote, ing taun 1956, kanthi 11 tiwas, utawa Dúrcal, salah sawijining cathetan paling kuat sing kacathet ing negara kita, sing gedhene 7.8, nanging ora nyebabake karusakan akeh amarga kedadeyan ing jerone 650 kilometer.

Sadurunge lindhu iki, ing 1431, lindhu 6,7-magnitudo guncang Granada, banjur dadi karajan Muslim, lan nyebabake karusakan ekstensif ing Alhambra. Lindhu 4,5 magnitudo ing dina Selasa minangka sing paling penting sajrone 40 taun, lan sampeyan kudu bali menyang taun 1964 kanggo nemokake 4,7 skala Richter liyane.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kenapa akeh lindhu ing Granada.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.