kepunahan massal

dinosaurus

Planet kita duwe luwih saka 4.500 yuta taun evolusi. Ing salawas-lawase iki ana macem-macem owah-owahan sing nyebabake akeh spesies sing ilang. Iki suwé saka kepunahan massal padha ora anyar kanggo planet bumi. Unsur-unsur kasebut puncake ing meh kabeh spesies sing ana ing wektu kasebut.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan kepunahan massal, karakteristik lan pentinge kanggo sejarah planet.

Apa sing kepunahan massal

kepunahan massal donya

Kaping pisanan, kita kudu ngerti manawa spesies bakal punah nalika ora ana spesimen ing endi wae ing planet sing bisa ngasilake lan ninggalake turunane. Saiki, kepunahan massal minangka salah siji saka telung jinis kepunahan sing ana. Ayo ndeleng apa sing diarani lan apa bedane:

  • Kepunahan latar mburi: kedadeyan kanthi acak ing kabeh bioma lan mboko sithik ilang.
  • Kepunahan massal: nyebabake nyuda dramatis ing jumlah spesies sing manggon ing wilayah geografis lan kedadeyan sajrone wektu tartamtu.
  • kepunahan massal catastrophic: kedadeyan kanthi cepet ing skala global, lan minangka asil, keanekaragaman hayati spesies suda drastis.

Penyebab kepunahan massal

kepunahan massal

Sawise maca bagean sadurunge, sampeyan bisa uga mikir kenapa kepunahan massal kedadeyan utawa apa sing nyebabake kepunahan massal spesies. Ana akeh alasan kenapa spesies ilang, nanging ana sawetara.

alasan biologis

Iki ngendi padha teka menyang muter karakteristik spesies lan kemungkinan endemisme lan kompetisi ing antarane. Kanthi cara iki, spesies tartamtu, utamane spesies invasif ing wilayahe, bisa ngganti wong liya lan nyebabake punah. Asring ilang latar mburi amarga alasan kasebut.

alasan lingkungan

Alasan lingkungan kalebu: owah-owahan suhu, owah-owahan ing permukaan laut, owah-owahan ing siklus biogeokimia, gerakan lempeng, tektonik lempeng, lsp. Ing kasus iki, yen spesies kasebut ora bisa adaptasi karo kahanan urip anyar, mesthine bakal punah. Kanggo bagean kasebut, aktivitas vulkanik uga kalebu panyebab lingkungan sing asring nyebabake kepunahan massal.

nimbulaké extraterrestrial

Kita ora ngrujuk marang Mars utawa UFO, nanging pengaruh asteroid lan meteorit ing lumahing bumi. Ing kasus tartamtu iki, kepunahan dumadi sajrone lan sawise impact, amarga sawise impact nyebabake owah-owahan ing komposisi atmosfer, antarane efek liyane. Kanggo alasan sing kaya ngono, kepunahan massal sing nggegirisi kedadean, kaya kepunahan dinosaurus sing dipercaya wis kedadeyan.

sabab digawe manungsa

Iku sing nimbulaké sing tanggung disebabake dening prilaku manungsa. Tuladhane, tetanèn, pertambangan, ekstraksi minyak lan kehutanan, polusi lingkungan, introduksi spesies eksotis, mburu lan perdagangan spesies liar lan pemanasan global minangka sawetara masalah lingkungan sing ditepungake manungsa menyang ekosistem sing mesthi bakal nyebabake punah spesies kasebut.

Kepunahan massal ing sajarah bumi

meteorit

Apa sampeyan bisa mbayangno pirang-pirang kepunahan massal sing kedadeyan sajrone sejarah Bumi? Mesthine ana limang kepunahan massal. Malah akeh ilmuwan ujar manawa kita ngalami kepunahan massal kaping enem. Ing bagean iki, kita bakal pitutur marang kowe ing endi periode geologi, suwene suwene, lan ngapa saben kepunahan massal dumadi.

Ordovician-Silurian punah

Kepunahan massal pisanan dumadi watara 444 yuta taun kepungkur. Dikira-kira umure antara 500.000 nganti 1 yuta taun, saengga luwih saka 60% spesies kasebut punah. Ana sawetara teori babagan apa sing nyebabake kepunahan iki, sing paling kuat ngaku yen bledosan supernova nyebabake owah-owahan ing permukaan laut lan lapisan ozon.

Kepunahan Devonian-Carboniferous

Iki kedadeyan udakara 360 yuta taun kepungkur lan luwih saka 70% spesies kasebut wis punah. Prastawa kepunahan, sing suwene 3 yuta taun, dikira diwiwiti kanthi njeblug mantel mantel, bledug ing jero kerak bumi sing asale saka titik panas lan sabuk vulkanik.

Kepunahan Permian-Triasik

Prastawa iki kedadean udakara 250 yuta taun kepungkur lan suwene yuta taun. ing imbangan, 95% spesies segara lan 70% spesies darat wis ilang. Panyebab sing tepat ora dingerteni, nanging dikira-kira amarga ana aktivitas vulkanik, gas sing dibebasake saka inti bumi, lan dampak asteroid.

Triassic-Jurassic punah

260 yuta taun kepungkur, kepunahan massal yuta taun iki nyirnakake 70% spesies. Teori sing nerangake sebabe kalebu pecahan Pangea lan letusan gunung berapi sing berturut-turut.

Cretaceous - punah tersier

Iki kedadeyan 66 yuta taun kepungkur lan bisa uga minangka kepunahan massal sing paling misuwur, amarga spesies dinosaurus sing manggon ing bumi wis punah. Ana macem-macem teori kanggo nerangake sebabe, biasane adhedhasar aktivitas vulkanik sing dhuwur lan pengaruh asteroid gedhe. Keanehan acara iki yaiku ora mung mateni dinosaurus, nanging nganti luwih saka 70% spesies, lan mung kira-kira 30 dina.

Kepunahan massal Holocene utawa kepunahan massal kaping enem

kepunahan massal kewan

Acara tartamtu iki wis nyebabake akeh kontroversi, ora mung amarga bakal kedadeyan langsung, nanging amarga alasane mung digawe. Kasunyatan yaiku tingkat kepunahan spesies saya tambah wiwit perkembangan aktivitas manungsa, contone, mamalia wis punah ing tingkat 280 kaping luwih saka normal. Kajaba iku, kira-kira spesies sing wis punah ing rong abad pungkasan (200 taun) kudu punah sajrone 28.000 taun. Amarga iki, luwih cetha yen kita ngadhepi kepunahan massal kaping enem.

Kanggo ngrampungake pangerten babagan kepunahan massal iki ing sajarah Bumi, kita wis nyedhiyakake garis wektu kepunahan massal ing ngisor iki.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kepunahan massal lan akibate.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)