carane samodra kawangun

pembentukan segara

Saindhenging sajarah padha kepingin weruh carane samodra kawangun. Ing wiwitan abad kaping XNUMX, Bumi lan planèt-planèt liyané diyakini digawé saka bahan-bahan sing dijupuk saka srengéngé. Gambar bumi iki mencorong panas lan banjur alon-alon adhem. Sawise cukup adhem nganti banyu dadi kondensasi, uap banyu ing atmosfer panas bumi dadi cair lan wiwit udan deres. Sawise pirang-pirang taun udan banyu sing nggodhok sing luar biasa iki, mumbul-mumbul lan gumuruh nalika tekan ing lemah sing panas, cekungan ing permukaan bumi sing atos pungkasane adhem cukup kanggo nahan banyu, ngisi lan dadi segara.

Apa pancen kaya mangkono samudra kawangun? Ing artikel iki kita nerangake kanthi rinci.

carane samodra kawangun

nalika segara kebak

Saiki, para ilmuwan yakin manawa Bumi lan planet-planet liyane ora kawangun saka srengenge, nanging saka partikel sing teka bebarengan ing wektu sing padha karo srengenge. Bumi ora tau tekan suhu srengenge, nanging dadi panas banget amarga energi tabrakan kabeh partikel sing nggawe. Dadi, massa sing relatif cilik wiwitane ora bisa ngemot atmosfer utawa uap banyu.

Utawa sing padha, barang padhet ing Bumi sing mentas kawangun iki ora duwe atmosfer utawa samodra. Saka ngendi asale?

Mesthi wae, banyu (lan gas) diikat karo bahan watu sing mbentuk bagian padhet planet kasebut. Interioré dadi luwih panas lan luwih panas amarga bagéan sing padhet dadi luwih nyenyet miturut gaya gravitasi. Gas lan uap banyu diusir saka asosiasi sadurunge karo watu lan ninggalake materi padhet.

Gelembung sing dibentuk lan nglumpukake nyebabake kacilakan ing Bumi enom, nalika panas sing dibebasake nyebabake njeblug vulkanik sing ganas. Ora ana tetes banyu cair sing tiba saka langit nganti pirang-pirang taun. Iku luwih kaya uap banyu, sizzling munggah saka kerak lan banjur condensing. Samudra dumadi saka ndhuwur, ora saka ngisor.

Apa sing ora disepakati para ahli geologi saiki yaiku tingkat pembentukan samudra. Apa kabeh uap banyu ilang ing kira-kira milyar taun kanggo segara dadi ukurane saiki wiwit urip? Utawa iku proses alon ing segara wis akeh lan terus tuwuh ing saindhenging wektu geologi?

udan ing segara

kepriye wujude samodra

Wong-wong sing ngira yen segara dibentuk ing awal game lan ukurane tetep konstan, mula nuduhake manawa bawana katon minangka fitur permanen ing Bumi. Ing jaman biyen, nalika samudra dianggep luwih cilik, padha ora katon luwih gedhe.

Ing sisih liya, wong-wong sing percaya yen samodra mundhak terus-terusan nyatakake yen letusan gunung geni isih ngetokake uap banyu sing akeh banget menyang udara: uap banyu kasebut asale saka watu sing jero, dudu segara. Kajaba iku, ana gunung segara ing Samudra Pasifik sing pucuke rata bisa uga ana ing permukaan laut nanging saiki ana atusan meter ing sangisore segara.

Mbok menawa kompromi bisa digayuh. Wis disaranake manawa segara mundhak, bobote banyu sing mandheg nyebabake dhasar segara ambruk. Tegese, miturut hipotesis iki, samodra wis saya jero, nanging ora luwih amba. Iki bisa nerangake anane dataran samudra sing tenggelam iki, uga anane bawana.

Piring tektonik

kados pundi samudra wiwitan kawangun

Pembentukan samudra ing Bumi minangka asil ora langsung saka proses konvektif ing mantel sing mecah kerak. Iku kabeh diwiwiti kanthi tekanan sing ditindakake magma ing permukaan. Tekanan iki ndadékaké pisanan lemah lemah lan banjur pecah. Sanajan tekanan sing ditindakake dening magma nduweni orientasi vertikal, saka sumbu tekanan maksimal magma. pasukan horisontal kui sing break kerak. Akibaté, retak ekstensif kawangun sing ngembangaken liwat wektu.

Minangka massa crustal alon-alon ditarik, lumahing mboko sithik klelep lan depresi gedhe dibentuk (amarga narik kaku). Aktivitas vulkanik dumadi ing depresi kasebut (ing ngendi magma wis duwe potensi kanggo lolos), lan suwe-suwe, nalika lempung saya tambah amba, banjur diisi banyu, pungkasane mbentuk banyu gedhe kaya sing kita kenal. Kaya segara lan segara. Nalika gunung geni ditutupi, dadi dhasar samodra, lan gunung-gunung vulkanik ing sadawane celah kasebut diarani pegunungan tengah samudra. Rift minangka area gedhe sing mbukak, misahake, retak, lan retakan ing kerak bumi.

Sawetara misteri carane samudra kawangun

Hipotesis manawa meteorit lan komet sing adoh kapenuhan banyu mbutuhake proses komplèks pengaruh gravitasi antara planèt-planèt raksasa lan benda-benda langit iki kanggo nggawa mrene saka orbit sing adoh. Laurette Piani lan tim saka Pusat Riset Ilmiah Nasional (CNRS, akronim Prancis) lan Universitas Lorraine (Prancis) padha nyoba kanggo nduduhake kamungkinan ngajokaken liyane kanggo nerangake apa iku planet biru.

Bumi digawe saka campuran materi saka nebula sing nuwuhake tata surya. "Dina iki kita ngerti manawa planet-planet terestrial, kalebu Bumi, ora kabentuk kanthi tiba-tiba, nanging diklumpukake saka atusan benda langit," jelas Josep Maria Terri, peneliti utama saka Obyek Cilik lan Meteorit Group ing Go Space Sciences Institute. . CSIC).-IEEC), ing Barcelona. "Obyek pembentuk bumi bakal dadi luwih cedhak karo srengenge, lan 80 nganti 90 persen bakal dadi kondrit enstatit [sing mineral paling akeh] utawa umum," ujare.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan carane samudra dibentuk.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)