Kepiye kedadeyan tsunami

Megatsunami

Tsunami minangka fénoména bisa ngrusak saged mbuwang sampah ing kabeh kutha pesisir ing sawetara menit. Iki minangka serangkaian ombak sing digawe ing segara minangka akibat saka gempa bumi, longsor, letusan gunungapi utawa pengaruh asteroid.

Yen sampeyan pengin ngerti kepiye kedadeyan tsunamiBanjur aku bakal nerangake kanthi rinci babagan kabeh sing gegandhengan karo fenomena kasebut.

Apa tsunami?

Wong-wong sing seneng selancar mesthi golek gelombang paling apik kanggo "nelukake", nalika ngrasakake segara lan kahanane. Nanging, tsunami dudu game. Fenomena kasebut bisa gampang mateni puluhan wong, kaya sing kedadeyan ing taun 2004 ing Samodra India, sing nyebabake tiwas 436.983 wong.

Gelombang fenomena kasebut bisa ngukur luwih saka Dawane 100km, dhuwure nganti 30 meter, lan lelungan kanthi kecepatan 700km / jamDadi sampeyan kudu adoh saka wong-wong mau kanthi cepet.

Kepiye carane ngasilake?

Kaya sing wis kasebut, bisa digawe kanthi pirang-pirang cara:

  • Gempa ing jero banyu: gerakan seismik kasebut digawe dening gerakan lempeng tektonik sing ana ing Bumi. Kanthi mangkono, banyu ing lumahing munggah lan mudhun amarga ana gempa bumi lan kekuatan gravitasi. Kangge, banyune obah nyoba kanggo nggayuh posisi stabil.
  • Longsor kapal selam: Tsunami uga bisa diasilake amarga mudhun saka segara.
  • Letusan vulkanik ing jero banyu: Gunung geni ing njero banyu bisa ngasilake kekuwatan sing cukup kanggo nggawe kolom banyu sing akeh sing bakal nyebabake fenomena kasebut.
  • Efek asteroidWatu-watu gedhe iki, sing untunge tekan planet iki sithik, nganggu banyu ing lumahing. Energi kasebut bisa ngasilake tsunami sing signifikan.

Tsunami ing Florida

Muga-muga sampeyan wis sinau luwih lengkap babagan fenomena kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.