kali eufrat

kali efrat ing kutha-kutha

El Efrat iku kali paling dawa ing Asia Kidul-kulon, lan mulane luwih dawa tinimbang Tigris. Efrat minangka kali paling dawa ing Asia Kidul-kulon, mula luwih dawa tinimbang Tigris. Banyu seger iku perlu kanggo ngombe, adus, masak lan kegiatan dhasar liyane, lan uga sumber iwak.

Ing artikel iki kita arep kanggo pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab Kali Efrat, karakteristik lan wigati.

Karakteristik utama

kali eufrat

Efrat minangka kali paling dawa ing Asia Kidul-kulon, mula luwih dawa tinimbang Tigris. Kira-kira dawane kira-kira 2.800 kilometer, wiwit lair ing Turki nganti rampung ing Irak, ngliwati bagéan Suriah. Cekungan hidrologi duwé jembaré kira-kira 500.000 km2, kalebu telung negara plus wilayah Kuwait lan Arab Saudi. Sumbere dudu tlaga utawa gletser, nanging patemon Kali Karasu lan Kali Murat ing dhuwure luwih saka 3.000 meter.

Kali iki pindhah kidul-tenggara menyang Irak, ing sisih lor Basra, ing kana gabung karo Tigris kanggo mbentuk Shatt al-Arab, sing pungkasane mili menyang Teluk Persia. Sawetara kali feed iku; ing Suriah, mung Sajur, Balikh, lan Jabur minangka anak kali, sing paling penting kanggo nyedhiyakake cairan maksimal. Sawise ing Irak, Efrat ora ana anak kali liyane.

Kali iki utamané dipakani dening banyu udan lan leleh salju, saliyane kanggo kali-kali kasebut lan sawetara kali cilik. Sebagéan gedhé aliran banyu asalé saka udan ing Dataran Tinggi Armenia, kanthi volume paling gedhé biasane dumadi antara April lan Mei. Pamindahan rata-rata yaiku 356 m3 / s lan maksimal 2514 m3 / s.

Formasi Efrat

kali eufrat ing peta

Asal saka Efrat ora dingerteni. Wis ing Cretaceous, sawijining depresi sing disebut trench struktural dibentuk ing ngendi banyu bakal mandheg lan endapan bakal disimpen ing lapisan sing berturut-turut. Sajrone Miosen awal, selat cilik nyambungake proto-Mediterania karo cekungan samudra ing wilayah Mesopotamia ing sisih lor-kulon Suriah lan wilayah jejer ing Turki saiki.

Saindhenging sajarah wis dikenal minangka emas biru lan wis sumber gesang kanggo ewu taun. Ing pinggiran ana peradaban sing sawetara elinga saiki. Wiwit lair ing Turki, volume kali wis suda saben taun.

Bebarengan karo anak kali utama, Kali Jabr, kutha iki dadi panggonan kutha Muslim, Kristen, Kurdi, Turkmen, lan Judeo-Arab. Ing wilayah iki ana data peradaban paling tuwa.

Flora lan fauna ing Kali Efrat

Efrat, kaya kali Tigris, minangka badan banyu sing khusus amarga mili ngliwati tengah wilayah garing sing gedhe. Nanging, amarga banyu lan pengaruhe ing zona penengah kali, zona subur dibentuk minangka bagéan saka wilayah sajarah sing dikenal minangka "Fertile Crescent", sing bentuke bulan sabit wiwit saka Tigris-Efrat nganti Pérangan Kali Nil. ing Mesir, liwat Asyur lan lor menyang ara-ara samun Siria lan semenanjung Sinai.

Mupangate banyu ngidini urip akeh tetanduran lan kewan, sawetara sing unik. Contone, penyu softshell Efrat mung manggon ing cekungan Tigris-Efrat lan sawetara kali liyane ing Timur Tengah; iku pancen ora duwe piring bony sing biasane ngencengi cangkang penyu. Iwak sing paling umum ing banyu yaiku carp, uga dikenal minangka carps, kayata Tenuolaaosa ilisha, Acanthobrama marmid, Alburnus caeruleus, Aspius vorax, Luciobarbus eocinus, Alburnus sellal, Barbus grypus, lan Barbus sharpeyi, lan takson spesies liyane. Conto kalebu Glyptothorax cous, Nemacheilus hamwii, lan Turcinoemacheilus kosswigi. Moluska melanopsis nodosa bisa uga wis nyebar ing Irak.

Cekungan iki minangka papan kanggo manuk, mamalia, serangga, lan amfibi akuatik lan non-akuatik.. Basra warbler, Iraqi otter, pygmy cormorant, gosling, gerbil Mesopotamia lan otter Eropa ngadeg metu.

Ing sebagian besar cekungan ndhuwur, semak-semak xeric lan jinis-jinis wit tartamtu, kayata oaks, tuwuh, nanging ing cedhak tapel wates Siria-Irak, lanskap owah dadi padang rumput, dumadi saka tanduran lan semak sing kurang, kayata sagebrush lan suket. Shrubs, rushes lan sawetara jinis tetanduran banyu tuwuh ing bank-bank.

Pentinge ekonomi Kali Efrat

efrat

Bengawan Efrat mau, lan isih ana, salah siji andalan saka akeh kutha Timur Tengah. Banyune fertilize lemah cedhak kanggo tetanèn, nyedhiyani pangan, utamané sereals kayata gandum lan barley, lan wit-witan kayata wit anjir. Banyu seger dibutuhake kanggo ngombe, adus, masak, lan kegiatan dhasar liyane, lan uga minangka sumber iwak. Awit saking punika, kali punika wiwit jaman rumiyin dados sarana dedagangan, ewadene toyanipun boten trep kangge kapal-kapal ageng. Saiki bisa dilayari menyang kutha Hit, Irak.

Pambangunan pembangkit listrik tenaga air minangka faktor penting banget ing ekonomi wilayah kasebut, amarga mbantu nyedhiyakake listrik menyang kutha Irak, Suriah lan Turki. Umume, luwih saka 70 persen banyu ing cekungan Efrat digunakake kanggo ngasilake listrik, ngilekake banyu lan menehi banyu ngombe.

Ancaman

Akeh bendungan lan sistem irigasi ing sadawane kali, utamane ing hulu, nyebabake owah-owahan ing debit, lan dikuwatirake yen banyu bakal suda suwe sadurunge tekan Irak. Ana regejegan hak banyu antarane Turki, Suriah lan Irak, lan kahanan garing lan kurang banyu accentuating, utamané ing bagean pungkasan kali. Salajengipun, rawa-rawa lan rawa-rawa ing sacedhaken Basra sampun dipunrusak wiwit taun 1990-an, nalika Saddam Hussein mrentah. dheweke ngidini wong-wong mau ngubur kanggo meksa akeh wong Arab ninggalake wilayah kasebut.

Polusi kali minangka masalah liyane. Discharge banyu limbah saka tetanèn, industri, lan omah-omah mengaruhi kualitas banyu, lan salinitas ing kali Irak mundhak nalika kali mili mudhun.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Kali Efrat lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.