Jinis lintang

jinis lintang lan ciri

Ing saindenging langit, kita bisa nemokake milyaran lintang lan akeh banget jinis lintang sing duwe ciri sing beda. Bintang-bintang kasebut wis diamati wiwit sejarah manungsa, sadurunge uga ana Homo sapiens. Wis dadi sumber informasi sing relevan kanggo ngerti apa sejatine alam semesta, dadi inspirasi kanggo kabeh seniman lan digunakake minangka rute kanggo para pelaut lan plancong.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan macem-macem jinis bintang sing ana lan ciri utamane.

Lintang apa

macem-macem lintang

Kaping pisanan yaiku ngerti lintang kasebut lan kepiye klasifikasi. Ing astronomi, lintang ditemtokake minangka spheroid plasma sing ngetokake cahya lan njaga struktur amarga tumindak gaya gravitasi. Bintang paling cedhak sing ana ing sekitar kita yaiku srengenge. Iki minangka siji-sijine lintang ing tata surya lan lintang sing nyedhiyakake cahya lan panas, supaya urip bisa urip ing planet kita. Kita ngerti manawa planet Bumi ana ing zona tata surya sing bisa dipanggoni, yaiku jarak sing cocog.

Nanging, ana macem-macem jinis lintang lan bisa diklasifikasikake miturut karakteristik ing ngisor iki:

  • Tingkat panas lan cahya sing diwenehake lintang
  • Umur dawa sing diduweni
  • Kekuwatan gravitasi ditindakake

Jinis lintang miturut suhu lan padhange

jinis lintang

Kita bakal nganalisa apa macem-macem jinis bintang sing ana, gumantung saka suhu sing ana lan cahya sing diwenehake. Klasifikasi iki dikenal minangka klasifikasi spektral Harvard lan jenenge misuwur wiwit dikembangake ing Universitas Harvard ing pungkasan abad kaping XNUMX. Klasifikasi iki minangka sing paling umum digunakake para ahli astronomi. Tanggung jawab kanggo mbagi kabeh lintang miturut suhu lan cahya sing diwenehake. Pitu jinis lintang utama kalebu O, B, A, F, G, K lan M, kanthi warna wiwit biru nganti abang.

Ana jinis klasifikasi lintang liyane kayata klasifikasi spektral Yerkes. Klasifikasi iki luwih dhisik tinimbang Harvard lan duwe model sing luwih spesifik babagan klasifikasi lintang. Klasifikasi kasebut ngemot suhu lintang lan gravitasi permukaan saben lintang. Ing kene kita nemokake sangang jinis lintang ing ngisor iki:

  • 0 - Hypergiant
  • Ia - Supergiant sing sumunar banget
  • Ib - Supergiant saka ngisor cahya
  • II - Buta Luminous
  • III - Buta
  • IV - Subgiant
  • V - lintang urutan utama kurcaci
  • VI - Subenana
  • VII - Dwarf Putih

Jinis lintang miturut cahya lan panas

galaksi

Cara liya kanggo ngelasake lintang yaiku miturut panase lan cahya sing ana. Ayo goleki macem-macem jinis bintang miturut karakteristik kasebut:

  • Lintang hypergiant: yaiku sing duwe massa nganti 100 kali jumlahe srengenge. Sawetara wong nyedhaki watesan massa teoritis sing regane 120 M. 1 M minangka massa sing padha karo srengenge kita. Tingkat pangukuran iki digunakake kanggo ngidini mbandhingake ukuran lan massa lintang sing luwih apik.
  • Bintang supergiant: Iki duwe massa antara 10 lan 50M lan dimensi sing ngluwihi 1000 kaping dina kita. Sanajan srengenge katon gedhe banget, mula saka klompok lintang cilik.
  • Lintang raksasa: umume radius antara 10 nganti 100 kali radius surya.
  • Lintang subgiant: jinis lintang iki yaiku lintang-lintang sing wis digawe minangka asil saka gabungan kabeh hidrogen ing inti. Dheweke cenderung luwih cerah tinimbang lintang kerdil urutan utama. Cahya kasebut ana ing antarane lintang-lintang kerdil lan lintang-lintang raksasa.
  • Lintang kerdil: dheweke kalebu bagean saka urutan utama. Urutan iki minangka salah sawijining bintang sing kalebu mayoritas lintang sing ditemokake ing alam semesta. Srengenge kanthi bentuk tata surya kita minangka lintang katai kuning.
  • Bintang-bintang kerdil: padhange antara 1.5 lan 2 gedhene ing sangisore urutan utama nanging kanthi jinis spektral sing padha.
  • Lintang katai putih: Bintang-bintang iki minangka sisa-sisa liyane sing wis habis bahan bakar nuklir. Jinis lintang iki paling akeh ing saindenging jagad raya, uga katai abang. Kira-kira 97% lintang sing dingerteni bakal ngliwati tahap iki. Wiwitane kabeh lintang kehabisan bahan bakar lan pungkasane dadi lintang katai putih.

Siklus Siklus

Klasifikasi liyane kanggo macem-macem jinis lintang adhedhasar siklus urip. Siklus urip lintang wiwit lair saka awan molekul gedhe nganti tumekane lintang kasebut. Nalika mati bisa duwe macem-macem bentuk lan sisa-sisa lintang. Nalika lair diarani protostar. Ayo goleki fase urip bintang apa sing beda-beda:

  1. PSP: Presequence Utama
  2. SP: Urutan utama
  3. SubG: Subgiant
  4. GR: Raksasa Abang
  5. AR: Akeh Wong
  6. RH: cabang horisontal
  7. RAG: Cabang Asimosis Raksasa
  8. SGAz: Supergiant biru
  9. SGAm: Supergiant kuning
  10. SGR: Supergiant Abang
  11. WR: Star Wolf-Rayet
  12. VLA: Variabel bercahaya biru

Sawise lintang bahan bakar, bisa mati kanthi macem-macem cara. Bisa dadi kerdil coklat, supernova, hypernova, nebula planet, utawa semburan sinar gamma. Sisa lintang sing bisa nyebabake matine lintang yaiku kurcaci putih, bolongan ireng lan lintang neutron.

Ora bisa ngetung kabeh lintang ing alam semesta sing bisa diamati siji-siji. Nanging, upaya kanggo ngetung kabeh galaksi kanggo nggawe perkiraan lan rata-rata umume babagan massa surya sing ana ing kana. Para ilmuwan mikir yen mung kanthi susu ana ing antarane 150.000 lan 400.000 yuta lintang. Sawise sawetara panelitian, para astronom ngramal manawa jumlah lintang sing ditemokake ing alam semesta sing dingerteni udakara udakara 70.000 milyar lintang.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan macem-macem jinis bintang sing ana lan karakteristike.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.