Jinis lemah

jinis lemah sing ana

Ing macem-macem ekosistem ing planet kita ana akeh jinis lemah sing gumantung ing kahanan lingkungan kayata iklim, vegetasi, curah udan, angin regime lan limang faktor sing mbentuk lemah: iklim, induk rock, relief, wektu lan organisme sing manggon ing.

Ing artikel iki kita bakal nyritakake babagan macem-macem jinis lemah sing ana, karakteristik lan pentinge.

Definisi lemah lan komponen

jinis lemah

Lemah minangka bagéan lumahing bumi sing aktif sacara biologis, asil saka disintegrasi watu utawa owah-owahan fisik lan kimia lan sisa-sisa aktivitas biologi sing dumunung ing lemah.

Kaya sing kasebut ing ndhuwur, saben wilayah ing jagad iki duwe macem-macem jinis lemah. Iki amarga faktor pambentukan lemah owah-owahan ing saindhenging papan. Tuladhane, iklim ing salumahing bumi beda-beda, medane beda-beda, makhluk sing manggon ing kono uga beda-beda, lsp. Dadi lemah alon-alon lan mboko sithik ngganti strukture nalika kita ngliwati ekosistem sing beda-beda.

Lemah dumadi saka macem-macem komponen kayata watu, pasir, lempung, humus (bahan organik sing ngurai), mineral, lan unsur liyane kanthi proporsi sing beda-beda. Kita bisa klasifikasi komposisi lemah ing:

  • zat anorganik kaya wedhi, lempung, banyu lan hawa, ya
  • Bahan organikkayata sisa tanduran lan kewan.

Humus yaiku kabeh bahan organik sing wis rusak sing ndadekake lemah dadi subur. Saka godhong garing nganti bangkai serangga, dheweke minangka bagean saka humus lemah. Iki ditemokake ing lapisan ndhuwur, lan bebarengan karo sawetara mineral, dadi kuning-ireng, sing menehi tingkat kesuburan sing dhuwur.

sifat lemah

pastisial

Lemah beda-beda ing sifat fisik, kimia, lan biologi.

Sipat fisik

Tekstur nemtokake proporsi partikel mineral saka macem-macem ukuran sing ana ing lemah. Struktur yaiku cara partikel lemah dadi siji kanggo mbentuk agregat. Kapadhetan mengaruhi distribusi vegetasi. Lemah sing padhet bisa ndhukung luwih akeh vegetasi. Suhu uga mengaruhi distribusi vegetasi, utamane ing dhuwur. Werna gumantung saka komposisi lan owah-owahan karo isi kelembapan lemah.

Bahan kimia

  • Kapasitas Exchange: Iki minangka kemampuan lemah kanggo ngganti lempung lan humus, sing nyedhiyakake nutrisi kanggo tanduran kanthi nyerep partikel mineral.
  • Kesuburan: yaiku jumlah nutrisi sing kasedhiya kanggo tanduran.
  • pH: Keasaman, netralitas utawa alkalinitas lemah. Mengko kita bakal weruh carane ngganti pH lemah.

sifat biologis

Ing kene kita bisa nemokake jinis organisme sing manggon ing kono, kalebu bakteri, jamur lan kewan liyane. Kéwan uga nindakake fungsi ing lemah, gumantung saka diet, aktivitas, ukuran, lsp.

Jinis lemah

andosol

Jenis watu sing asale saka lemah, fitur topografi wilayah, cuaca, iklim, lan organisme sing manggoni iku limang faktor utama sing nemtokake jinis lemah.

Adhedhasar faktor pembentuk lemah iki, kita nyebarake jinis lemah ing saindenging jagad:

Lemah Sandy

Minangka jeneng kasebut, lemah pasir dibentuk utamane saka pasir. Struktur jinis iki, amarga porositas dhuwur lan agregasi sing sithik, ora nahan kelembapan, kang nerjemahake menyang isi organik kurang. Mula, lemah iki ora cocog lan ora cocog kanggo ditandur.

lantai watu gamping

Lemah kasebut ngemot uyah kalsium sing akeh. Biasane putih, garing lan garing. Jenis watu sing akeh banget ing lemah kasebut yaiku watu gamping. Dadi tahan sing ora ngidini tetanèn amarga tanduran ora nyerep gizi banget.

Lantai teles

Lemah kasebut uga diarani lemah ireng amarga akeh bahan organik sing rusak, sing ndadekake lemah dadi ireng. Werna peteng lan nahan banyu akeh, mula becik kanggo tetanèn.

Clay

Iki biasane lempung, butir halus, lan wernane kuning. Lemah jinis iki nahan banyu kanthi mbentuk genangan lan bisa cocog kanggo tetanèn yen dicampur karo humus.

lemah watu

Kaya jenenge, padha kebak watu lan watu kabeh ukuran. Amarga ora duwe porositas utawa permeabilitas sing cukup, mula ora nahan kelembapan kanthi apik. Mulane, ora cocok kanggo tetanèn.

lantai campuran

Iki minangka lemah ing antarane wedhi lan lempung, yaiku rong jinis lemah.

Cara ngganti pH lemah

Kadhangkala lemah kita asam banget utawa alkalin kanggo ndhukung vegetasi lan / utawa crops kita pengin tuwuh.

Yen kita pengin ngganti pH saka lemah alkalin supaya luwih asam, kita bisa nggunakake cara ing ngisor iki:

  • Belerang bubuk: efek alon (6 kanggo 8 sasi), nanging luwih digunakake amarga banget mirah. Tambahake 150 nganti 250g/m2 lan nyampur karo lemah lan ngukur pH saka wektu kanggo wektu.
  • Ferric sulfat: Nduweni efek sing luwih cepet tinimbang belerang, nanging perlu kanggo ngukur pH amarga kita bisa nyuda menyang tingkat sing ora perlu. Dosis kanggo ngedhunake pH kanthi 1 derajat yaiku 4 gram ferric sulfat saben liter banyu.
  • Golden gambut: PH sawijining asam banget (3,5). Kita kudu mbuwang 10.000-30.000 kg / ha.
  • Ing sisih liya, yen kita pengin ngganti pH lemah asam supaya luwih alkalin, kita kudu nggunakake:
  • gamping lemah: Sampeyan kudu nyebar lan nyampur karo bumi.
  • banyu kalsium: Apike banget kanggo ngunggahake pH mung ing pojok cilik.

Ing kasus apa wae, kita kudu ngukur pH, amarga yen kita tuwuh tanduran asam (maple Jepang, camellia, lan liya-liyane) lan ngunggahake pH ing ndhuwur 6, bakal langsung nuduhake tanda-tanda klorosis kekurangan zat besi, contone.

pentinge lemah

Lemah penting banget ing saindenging jagad lan rusak amarga tekanan konstan sing ditindakake manungsa. Iki ndhukung tetaneman, perkebunan lan alas ing donya lan minangka pondasi kabeh ekosistem darat.

Kajaba iku, ngganggu siklus banyu lan siklus unsur. Kathah transformasi energi lan materi ing ekosistem ditemokake ing lemah. Iki ngendi tetanduran tuwuh lan kewan obah.

urbanisasi kutha wis nyuda tanah lan saya rusak amarga kobongan lan polusi sing terus-terusan. Amarga lemah regenerasi alon banget, mula kudu dianggep minangka sumber daya sing ora bisa dianyari lan saya langka. Manungsa entuk akeh panganan ora mung saka lemah, nanging uga saka serat, kayu, lan bahan mentah liyane.

Pungkasan, amarga akeh vegetasi, dheweke mbantu nyuda iklim lan nggampangake anané arus banyu.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan macem-macem jinis lemah sing ana lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)