Zaman es cilik

jumlah salju saya mundhak

Umume kita ngerti jaman es konvensional sing wis kedadeyan ing planet kita. Nanging, dina iki kita bakal ngrembug babagan jaman es cilik. Iki dudu kedadeyane global nanging minangka periode glaciation rendah sing ditandhani karo ekspansi glasier ing jaman modern. Kedadeyan kasebut antara abad kaping 13 lan 19, utamane ing Prancis. Dheweke minangka salah sawijining negara sing paling nandhang penurunan suhu. Iklim sing adhem iki nggawa sawetara akibat negatif lan nyebabake manungsa adaptasi karo kahanan lingkungan sing anyar.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan umur es lan pentinge.

Zaman es cilik

jaman es cilik

Iki minangka periode cuaca sing adhem sing kedadeyan ing Eropa lan Amerika Utara saka taun 1300 nganti 1850-an. suhune sawetara minimal lan rata-rata luwih murah tinimbang biasane. Ing Eropa, fenomena iki diiringi panen, paceklik lan bencana alam. Ora mung nyebabake nambah udan ing bentuk salju, nanging uga nyuda jumlah panen. Perlu digatekake manawa teknologi sing ana ing lingkungan iki durung padha karo jaman saiki. Saiki kita duwe alat liyane sing bisa ngatasi kahanan negatif sing diwenehake ing kahanan iklim kasebut.

Wiwitane jaman es sing isih cilik durung jelas. Pancen angel dingerteni kapan iklim pancen wiwit owah lan mengaruhi. Kita ngomong babagan iklim minangka kompilasi kabeh data sing dipikolehi suwe-suwe ing sawijining wilayah. Contone, yen kita nglumpukake kabeh variabel uga kayata suhu, jumlah radiasi surya, rezim angin, lsp. Lan ditambahake kanthi suwe, kita bakal duwe iklim. Karakteristik kasebut beda-beda saben taun lan ora mesthi stabil. Nalika kita ujar manawa iklim kalebu jinis tartamtu, amarga umume cocog karo angka-angka variabel sing cocog karo jinis iki.

Nanging, suhu ora mesthi stabil lan saben taun beda-beda. Mula, pancen angel dingerteni nalika wiwitan jaman es isih cilik. Amarga kangelan ngramal episode adhem kasebut, watesan umur es cilik beda-beda ing antarane pasinaon sing bisa ditemokake.

Sinau babagan Zaman És Cilik

makarya ing jaman es

Sinau dening Laboratorium Glaciologi lan Geofisika Lingkungan Universitas Grenoble lan Laboratorium Glaciologi lan Geofisika Lingkungan Sekolah Politeknik Federal Zurich, nuduhake manawa ekstensi glasial amarga paningkatan curah hujan sing signifikan, nanging nganti mudhun suhu sing signifikan.

Sajrone taun kasebut, advance gletser utamane amarga mundhak luwih saka 25% salju ing musim paling adhem. Ing musim salju, normal yen ana udan salju ing pirang-pirang panggonan. Nanging, ing kasus iki, presipitasi kasebut wiwit saya mundhak nganti kedadeyan ing wilayah sing sadurunge durung ana salju.

Wiwit pungkasan Zaman Es, mundur saka gletser meh terus-terusan. Kabeh gletser ilang udakara sepertiga saka total volume lan kekandelan rata-rata mudhun 30 sentimeter saben taun sajrone periode kasebut.

Nimbulaké

cilik umur es ing manungsa

Ayo goleki apa sing bisa nyebabake jaman es isih cilik. Ora ana konsensus ilmiah babagan tanggal lan sebab sing bisa diwiwiti saka jaman es iki. Penyebab utama bisa uga amarga radiasi surya sing luwih endhek sing tiba ing permukaan bumi. Insiden sinar srengenge sing luwih murah nyebabake adhem kabeh permukaan lan owah-owahan dinamika swasana. Kanthi cara iki, udan kanthi bentuk salju asring banget kedadeyan.

Wong liya nerangake manawa kedadeyane jaman es isih cilik amarga jeblugan gunung mbledhos sing swasana saya peteng banget. Ing kasus kasebut, kita ngomong babagan perkara sing padha karo ndhuwur, nanging kanthi sebab liyane. Pancen radiasi surya ora sithik saka srengenge, nanging surasane peteng sing nyebabake nyuda radiasi surya sing mengaruhi permukaan bumi. Sawetara ilmuwan sing mbela teori iki negesake manawa ing antarane taun 1275 lan 1300, yaiku nalika es cilik diwiwiti, 4 jeblugan gunung mbledhos sajrone limang puluh taun bakal tanggung jawab kanggo fenomena iki amarga kabeh kedadeyan kasebut nalika semana.

Debu vulkanik nggambarake radiasi surya kanthi cara sustainable lan nyuda total panas sing ditampa dening permukaan bumi. Pusat Penelitian Atmosfer Nasional AS (NCAR) wis nggawe model iklim kanggo nyoba efek letusan gunung berapi bola-bali, sajrone suwene sèket taun. Efek kumulatif letusan gunungapi iki ing iklim nyetujoni kabeh efek letusan gunung berapi sing bola-bali. Kabeh efek kumulatif iki bakal nglairake Zaman És Cilik. Refrigerasi, ekspansi es segara, pangowahan sirkulasi banyu, lan penurunan transportasi panas menyang pesisir Atlantik biasane dadi skenario kanggo Zaman Es Cilik.

Periode es

Nanging, kudu dipikirake manawa intensitas umur es cilik ora bisa dibandhingake karo periode dawa lan intens liyane sing diduweni planet kita ing tingkat glasiasi. Penyebab kedadeyane iklim durung dingerteni nanging sawise kedadeyan kasebut nalika organisme multisel muncul. Iki tegese ing level evolusi, jaman es sing kedadeyan ing planet kita 750 yuta taun kepungkur bisa uga positif.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan jaman es lan ciri khas.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.