Jam astronomi Prague

kutukan jam astronomi Praha

Kaya sing wis dingerteni, akeh kutha duwe barang-barang ikonik sing unik lan khusus. Ing kasus iki, kita bakal ngomong babagan Jam astronomi Praha. Iki minangka lambang Praha lan nduweni operasi sing aneh banget. Iki digawe ing taun 1410 lan ujar manawa bakal nggawa nasib ala nalika mandheg.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake cara kerja jam astronomi Praha lan sawetara critane.

Jam astronomi Prague

jam astronomi praha

Iki kudu dideleng yen sampeyan lelungan menyang Praha. Jam astronomi kutha iku salah siji saka wisata utama konco iku, lan iku ora cilik. Nduwe crita (lan tradhisi) sing menarik sing bisa diadaptasi dadi novel utawa film. Dipuntepangaken ing taun 1410 dening Jan Ruze, sampun 605 taun wiwit punika.

Crita kasebut, kaya sing dakkandhakake, duwe akeh rincian sing luar biasa: dheweke nggawe buta tukang bangunan, nyegah dheweke nggawe jam tangan kaya iki, sing sawetara ndeleng minangka jimat kanggo njaga keamanan kutha ... operasi minangka taun liwat lan teknologi terus mréntahaké kanggo sembarang jam analog lan penggemar sistem.

Operasi

mbongkar jam

Jam Astronomi Praha nduwe desain astrolabe kanthi desain telung bagean sing bisa menehi tandha limang wektu bebarengan. Ing sisih ndhuwur, antarane loro rana, kita duwe teater wayang saka Rolas Rasul. Saben wong metu saben 60 menit kanggo nunjukake kira-kira jam pira. Angka kasebut luwih modern tinimbang jam lan tanggal saka abad kaping XNUMX.

Ing sisih ngisor kita duwe tanggalan kanthi ilustrasi sasi lan musim, uga nuduhake para suci kanggo saben dina ing taun. Kaloro bagean kasebut larang regane lan duwe minat seni sing apik, nanging permata jam tangan iki ana ing awak tengah. Piece iki asline dirancang ing 1410.

Jam kasebut bisa nuduhake wektu kanthi limang cara, lan sistem bagean mekanik minangka salah sawijining sing paling penasaran. Ing tangan siji, kita duwe srengenge emas sing ngubengi bunder ekliptika, nggawe gerakan elips. Piece iki bisa nuduhake kita telung jam sekaligus: posisi tangan emas ing angka Romawi nuduhake wektu ing Praha. Nalika tangan ngliwati garis emas, nuduhake jam ing wektu sing ora rata, lan pungkasane, ing dering njaba, jam sawise sunrise miturut wektu Bohemian.

Kapindho, iku bisa kanggo nunjukaké wektu antarane sunrise lan sunset. Ing sistem sing dipérang dadi rolas "jam." Sistem iki dumunung ing jarak antarane srengenge lan tengah bal. Pangukuran beda-beda miturut wektu taun, amarga dina ora rolas jam cahya, lan ora rolas jam wengi. Sing pisanan luwih suwe ing mangsa panas lan ngelawan ing mangsa. Mulane tanda petik digunakake kanggo ngomong jam ing jam tengah iki.

Katelu, ing pojok njaba jam, kita nulis angka ing skrip Schwabacher emas. Dheweke tanggung jawab kanggo nuduhake wektu, kaya sing ditindakake ing Bohemia. Iku wiwit ditandhani ing 1 ing afternoon. Dering kasebut obah ing saindhenging taun kanggo pas karo wektu solar.

Aspek penting saka jam astronomi Praha

Banjur kita duwe cincin zodiak sing tanggung jawab kanggo nuduhake posisi srengenge ing ekliptika, yaiku kurva bumi "obah" ngubengi srengenge. Yen sampeyan penggemar zodiak, sampeyan bakal nemokake yen urutan rasi lintang iki ngelawan saka jarum jam, nanging ana alesan kanggo ngatur iki.

Urutan dering kasebut amarga nggunakake proyeksi stereoskopik bidang ekliptika adhedhasar Kutub Lor. Bisa uga katon aneh, nanging pengaturan iki uga ana ing jam astronomi liyane.

Pungkasan, kita duwe rembulan sing nuduhake fase satelit alam kita. Gerakan kasebut padha karo jam tangan master, nanging luwih cepet. Kaya sing sampeyan ngerteni, kabeh benjolan ing jam astronomi iki ana ing centrosome iki, ora, kita durung rampung, amarga isih ana sawetara singularitas.

Jam kasebut kalebu cakram tetep ing tengah lan rong cakram puteran kanthi mandiri: dering zodiak lan pinggiran njaba sing ditulis ing Schwabacher. Ing siji, ana telung tangan: tangan, srengenge sing nyabrang saka ndhuwur tekan ngisor, tumindak minangka tangan kapindho, lan katelu, tangan karo titik lintang disambungake menyang zodiak.

Kutukan saka jam

dongeng lan legendha

Miturut legenda, tukang kayu sing nyiptakake ing 1410 nindakake pakaryan sing luar biasa, mula wong-wong sing menehi tugas kasebut pengin mesthekake yen dheweke ora bakal mbaleni maneh supaya unik ing jagad iki, lan dheweke wuta.

Ing bales dendam, entuk jam tangan lan mandhegake piranti mekanike, ing wektu sing padha, kanthi ajaib, jantunge mandheg. Wiwit saka iku, diyakini yen gerakan tangane lan nari nomer kasebut njamin pangembangan kutha sing apik, lan yen jam mandheg kerja bakal nggawa nasib ala kanggo Praha.

Saben jam, tontonan sing ruwet iki ditayangake minangka upaya kanggo nentremake semangat pasangan kasebut sajrone pirang-pirang wulan ndhelik ing mburi terpal, lan terus nggumunake atusan wong kanthi mekanik sing canggih. Penyebab langsung utawa kebetulan yaiku mung wektu sampeyan nindakake Ing taun 2002 nalika Kali Vltava kebanjiran lan kutha kasebut ngalami banjir paling gedhe ing sejarahe. Dadi nalika jam Januari mutusake kanggo nutupi jam kanggo ndandani, ana jinis gupuh (lan kuciwane saka pengunjung) ing antarane tanggane sing luwih percaya takhayul.

Jam kasebut nduweni tanggalan bunder kanthi medali sing makili sasi ing taun; rong bal - sing gedhe, ing tengah-; kuadran astronomi sing digunakake kanggo ngukur wektu ing Abad Pertengahan (lan sing nandhani wektu ing Eropah Tengah lan Babil, uga posisi lintang-lintang) lan warnane saben-saben nduweni makna: abang iku esuke lan srengenge; ireng, wengi; lan biru, dina.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan jam astronomi Prague lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.