Isaac Newton

Isaac Newton

Revolusi ilmiah sing diwiwiti Nicolaus Copernicus ing Renaissance, terus karo Galileo Galilei lan mengko karo Kepler. Pungkasan, puncak karya kasebut yaiku ilmuwan Inggris sing dikenal minangka Isaac Newton. Dheweke lair ing taun 1642 lan wis dadi jenius paling gedhe ing kabeh sejarah ilmu pengetahuan. Dheweke wis menehi sumbangan kanggo macem-macem ilmu kayata matematika, astronomi lan optik. Nanging, sing paling pengaruh kabeh yaiku fisika.

Ing artikel iki, kita bakal ngomong babagan biografi lan eksploitasi Isaac Newton supaya sampeyan bisa ngerteni salah sawijining ilmu ilmiah kanthi jero.

Prestasi utama

Newton sinau

Kanggo nemokake prekara lan menehi revolusi ilmu pengetahuan, dhisik dheweke kudu ngerti pasinaon sing wis diterbitake babagan gerakan miturut ukum Galileo lan Kepler sing nggambarake orbit planet-planet kasebut. Mangkono, Newton bisa nggawe hukum dhasar sing ngerti dinamika ing fisika. Hukum kasebut minangka inersia, proporsionalitas kekuwatan, hukum percepatan lan prinsip tumindak lan reaksi. Amarga ilmu iki, dheweke dadi luwih akeh nyelidiki misteri fisika nganti bisa nggawe ukum gravitasi universal.

Kabeh komunitas ilmiah kaget amarga ditemokake yen Isaac Newton lagi ngrembaka. Hubungan antarane gaya lan gerakan bisa nerangake lan prédhiksi lintasan orbit saka Planet abang, ing wektu sing padha bisa nggabungake kabeh mekanika sing ana ing antarane Bumi lan njaba angkasa.

Aristotelianisme tetep lan njaga kekaisarane meh 2.000 taun. Thanks kanggo sistem sing digawe Newton kanthi ukum gerakan, dheweke bisa mungkasi pengetahuan Aristoteles lan nggawe paradigma anyar sing wis dijaga nganti wiwitan abad kaping XNUMX, nalika jenius liyane sing jenenge Albert Einstein nggawe formula kanggo teori relativitas.

Biografi

Fees Newton

Bocah cilik Newton ora gampang. Dheweke lair tanggal 25 Desember 1642 ing desa sing dikenal kanthi jeneng Woolsthorpe. Bapake nembe seda ing misi dadi pamilik tanah. Ing umur 3 taun, ibune nggawe perkawinan anyar lan urip bebarengan karo garwane sing anyar, nilarake Newton dadi eyang ibu ibu. Sawise 12 taun, ibune dadi randha maneh lan bali menyang desa kasebut kanthi warisan saka garwa nomer loro iki. Nalika ibune tilar donya ing taun 1679, dheweke nampa warisan kasebut.

Watake ditemtokake kanthi sopan, bisu, lan tapa. Dheweke ora biasane dolanan karo bocah lanang liyane, nanging dheweke luwih seneng nggawe artefak lan perkakas kanggo dolanan bocah-bocah wadon.

Ing wulan Juni 1661, dheweke mlebu ing Trinity College, Cambridge, lan mlebu dadi abdi. Iki tegese sampeyan entuk dhukungan kanggo ngganti sawetara layanan rumah tangga. Ana ing kana dheweke miwiti pasinaon babagan metode fluks, teori warna lan ide pisanan sing dikepengini babagan daya tarik gravitasi. Daya tarik gravitasi iki nggawe pusat karo orbit sing diarani rembulan ing saindenging Bumi. Dheweke dhewe sing tanggung jawab nyebarake prestasi dhewe ing ilmu pengetahuan. Salah sawijining prestasi paling khas yaiku mikir babagan gravitasi kanthi santai ndeleng apel sing tiba saka wit ing kebon. Ing kono dheweke wiwit mikir kenapa apel tiba ing lemah lan kabeh sing ana gandhengane karo gravitasi.

Voltaire tanggung jawab nyebar kabeh crita Newton ing cetakan. Dheweke dadi guru sajrone pirang-pirang taun lan kayane ora akeh piwulang sing nyebabake dheweke ora bisa nerusake sinau.

Temuan penting

Apple lan newton

Udakara iki, Isacc Newton nulis eksposisi sistematis pisanan ing kalkulus tanpa wates. Dheweke diterbitake pirang-pirang taun mengko nalika formula misuwur kanggo pangembangan kekuwatan binomial karo eksponen, integer lan fraksional, ditemokake.

Dheweke duwe panemuan ora mung ing matématika, nanging uga ing jagad optik. Bab ilmu pengetahuan sing dipilih kanggo kalebu ing kelas yaiku optik. Dheweke duwe perhatian khusus babagan masalah iki wiwit taun 1666 lan pengin ditemokake. Ing taun 1672, dheweke wis duwe komunikasi kaping pisanan babagan subyek amarga kasunyatan manawa Society of Scientists milih dheweke minangka salah sawijining anggota. Iki amarga dheweke nggawe teleskop sing nggambarake. Kemampuan Newton kanggo nyedhiyakake bukti eksperimen kanggo panemune ora bisa dibantah. Dheweke bisa mulang manawa cahya putih minangka campuran sinar kanthi warna sing beda-beda lan saben wong duwe katrampilan sing beda nalika ngliwati prisma optik.

Ing taun 1679, dheweke ora ana ing Cambridge pirang-pirang wulan amarga tiwase ibune. Nalika bali, dheweke nampa surat saka Robert hooke, sekretaris Royal Society, ing kono dheweke nyoba ngyakinake dheweke supaya nggawe maneh kontak karo institusi kasebut lan menehi saran supaya dheweke bisa menehi komentar Teori Hooke dhewe sing ngatasi gerakan planet ing orbit kasebut.

Pirang-pirang taun kepungkur, Edmond Halley, sing nalika semana wis ngelingi Komet Halley, dheweke ngunjungi Newton takon babagan orbit planet iki yen gravitasi mudhun kanthi alun-alun. Tanggepan Newton langsung: elips.

Taun-taun pungkasan

Royal Society

Pakaryanipun, Prinsip Matematika Filsafat Alami, dadi misuwur sanajan pamacane cukup rumit. Dheweke dipilih dening universitas kasebut minangka wakil King James II ing parlemen. Dheweke sehat wiwit bayi nganti taun-taun pungkasan. Ing wiwitan taun 1722, penyakit ginjel nyebabake kolik ginjel sing parah. Sajrone taun-taun pungkasan iki, dheweke luwih nandhang penyakit iki. Pungkasane, dheweke tilar donya nalika esuke tanggal 20 Maret 1727 sawise ora gelem nampa pitulung pungkasan saka Greja.

Kaya sing sampeyan ngerteni, Isaac Newton minangka ilmuwan revolusioner sejatine lan kontribusine isih dikenang nganti saiki minangka salah sawijining ahli fisika paling apik ing saindenging jagad.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.