Heliocentrism

heliocentrism

Biyen dianggep kabeh planet muter ing saindenging jagad. Teori iki dikenal kanthi jeneng geocentrism. Mengko ing abad kaping XNUMX teka Nicolaus Copernicus kanggo menehi postulat yen srengenge dadi pusat jagad raya. Minangka bagean utama sing planet lan lintang liyane muter. Teori iki dikenal minangka heliocentrism.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing perlu dingerteni babagan heliocentrism, karakteristik lan beda utama karo geocentrism.

Karakteristik heliocentrism

tata surya

Ing tengah abad kaping XNUMX, teori heliocentric utawa heliocentrism sing diusulake dening Nicolaus Copernicus nganggep manawa srengenge minangka pusat jagad raya, lan planet-planet lan lintang-lintang kasebut ngubengi dudu Bumi, kaya sing dipikirake wiwit abad kaping XNUMX Masehi.

Sadurunge diterbitake lan nyebarake Copernicus's De Revolitionibus Orbium Coelestium (On the Revolutions of the Celestial Orbs, 1543), teori sing paling misuwur lan ditampa ing Eropa yaiku teori astronom Hellenistik Claudius Ptolemy (abad kaping XNUMX Masehi). Ptolemy nyengkuyung teori Aristoteles manawa bumi minangka pusat jagad raya lan nggawe model kanggo nerangake beda gerakan srengenge, planet lan lintang ing saindenging jagad, sing dibabarake ing karyane Almagest, sing disebarake dening wong Arab lan Kristen. Iki nyebar kanthi wiyar lan nganti abad kaping XNUMX.

Panulis pisanan sing usul yen srengenge minangka pusat jagad raya yaiku Aristarchus of Samos (270 SM). Dheweke dadi santo ing Perpustakaan Alexandria. Dheweke uga ngramal ukuran bumi lan jarak antarane bumi lan srengenge. .jarak. Nanging ide iki ora bakal bisa ngalahake ide sing dikembangake dening Aristoteles. Bumi wis tetep, dikepung karo pirang-pirang bola sing dipasang srengenge, rembulan, planet lan lintang-lintang liyane. Sistem iki banjur disempurnakake dening Claudius Ptolemy (145 M), santo liyane saka Perpustakaan Alexandria.

Nanging kita kudu ngenteni nganti abad kaping XNUMX, lan karya pandhita, matématikawan lan astronom Polandia, Nicholas Copernicus, sadurunge bumi bisa diganti srengenge lan dadi pusat jagad raya. Teori heliocentric nyedhiyakake srengenge ing tengah alam semesta, lan Bumi, planet liyane, lan lintang-lintang sing ana ing sekitar. Copernicus uga nganggep manawa bumi duwe telung jinis gerak: gerakan ngubengi srengenge, rotasi, lan defleksi ing sumbu kasebut. Copernicus adhedhasar teorine marang justifikasi teoritis lan seri tabel lan petungan kanggo ngramal obahing lintang.

Ing buku kasebut, Copernicus nyathet babagan heliocentrism ing ngisor iki:

"Kabeh bidang ngubengi Srengenge, sing ana ing tengah-tengahe [...] gerakan apa wae sing katon ana ing bidang lintang-lintang tetep ora amarga gerakane sing terakhir, bumi ".

Biografi Copernicus cilik

teori heliosentris

Nicolás Copernicus lair saka kulawarga sing sugih lan tugas utamane yaiku bisnis. Nanging, dheweke dadi yatim piatu nalika yuswa 10 taun. Ngadhepi kasepen, pamane ngurus dheweke. Pengaruh pamane mbantu Copernicus entuk pangembangan budaya sing gedhe lan uga nuwuhake rasa penasaran masarakat babagan alam semesta.

Ing 1491, dheweke mlebu ing Universitas Krakow kanthi arahan pamane. Dipercaya manawa Copernicus durung yatim piatu, Copernicus ora liya minangka pengusaha kaya kulawargane. Wis ing level sing luwih dhuwur ing universitas, dheweke terus menyang Bologna kanggo ngrampungake pelatihane. Dheweke melu kursus ing ukum kanon lan nampa pandhuan saka humanisme Italia. Kabeh gerakan budaya nalika semana duweni pengaruh sing penting kanggo menehi inspirasi kanggo ngembangake teori heliocentric sing nyebabake revolusi.

Pamane tilar donya ing taun 1512. Copernicus terus kerja ing posisi kanonik babagan gereja. Wis ana ing taun 1507 nalika nerangake babagan eksposisi teori heliocentric kaping pisanan. Beda karo apa sing dianggep Bumi minangka pusat jagad raya lan kabeh planet, kalebu Matahari, ngubengi, kosok baline dibeberke. Nanging karya sing pungkasane nggawe teori kasebut dingerteni, On the Revolutions of the Celestial Orbs, diterbitake taun 1543, ing taun sing padha Copernicus tilar donya amarga stroke.

Heliocentrism lan geocentrism

geocentrism lan heliocentrism

Ing teori iki, diamati kepiye srengenge dadi pusat sistem tata surya lan bumi ngubengi. Kanthi dhasar teori heliocentric iki, kabeh sing nyinaoni astronomi wiwit ngasilake lan nyebarake salinan rencana tulisan tangan sing akeh. Amarga teori iki, Nicholas Copernicus dianggep dadi astronom sing luar biasa. Kabeh riset babagan alam semesta kudu adhedhasar teori yen planet kasebut ngubengi srengenge.

Karya Copernicus wis ditambahi kanggo nerangake lan mbela teori heliocentric kanthi rinci. Ora nggumunake, kanggo mbukak teori sing ngowahi kabeh kapercayan saiki babagan alam semesta, teori kasebut kudu dipertahankan kanthi bukti sing bisa mbantah teori kasebut.

Ing karya kasebut, kita bisa ngerti manawa alam semesta duwe struktur bola sing winates, ing endi kabeh gerakan utama bunder, amarga siji-sijine gerakan sing cocog karo sifat benda langit. Ing tesis, akeh kontradiksi sing bisa ditemokake karo konsep alam semesta sadurunge iki. Sanajan bumi ora dadi pusat maneh lan planet-planet ora ana maneh, mula ora ana siji-sijine pusat sing dituduhake dening kabeh swarga ing sistem kasebut.

Saliyane, geocentrism sadurunge digunakake. Iki minangka model sing nggawe jagad raya iki gegayutan karo posisi Bumi. Antarane pernyataan dhasar teori iki sing ditemokake:

  • Bumi minangka pusat jagad raya. Planet liyane sing isih aktif.
  • Bumi minangka planet tetep ing angkasa.
  • Iki minangka planet sing unik lan khusus yen mbandhingake karo badan langit liyane.. Iki amarga ora obah lan duwe ciri khas.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan heliocentrism lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.