Cuaca sing entheng

iklim entheng

El hawane sithik Hemisphere Lor ngluwihi saka Lingkaran Arktik menyang Tropic of Cancer. Ing Hemisphere Kidul, iklim sedheng ngluwihi saka Lingkaran Antartika menyang Tropic of Cancer. Wilayah kasebut duwe patang musim saben taun, gumantung saka garis lintang. Suhu cenderung beda-beda, uga gumantung ing garis lintang sampeyan, lan curah udan uga ditemtokake dening musim ing taun kasebut.

Kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan iklim sedheng, karakteristik lan pentinge.

Karakteristik utama

iklim subhumid

Iklim sedheng yaiku jinis iklim kanthi suhu rata-rata saben wulan sing relatif moderat, suhu ing wulan paling anget ndhuwur 10℃ lan suhu ing sasi kadhemen ndhuwur -3℃. Rata-rata curah udan taunan antara 600 mm nganti 2000 mm.

Zona iklim sedheng biasane dumunung ing antarane iklim subtropis lan iklim kutub, yaiku, wilayah antarane 45º lan 60º lintang lor lan kidul. Iki minangka wilayah sing ana patang mangsa ing taun.

Ing iklim sedheng ana macem-macem jinis kewan lan tanduran, lan iki minangka jinis iklim sing paling disenengi kanggo pangembangan kegiatan manungsa kayata tetanèn, industri lan urip omah.

Iklim sedheng ditondoi dening:

  • Suhu saben wulan rata-rata moderat.
  • Nyedhiyakake patang musim sing béda ing taun.
  • Udan musiman ana, utamane ing musim dingin.
  • Iki ngidini pangembangan macem-macem vegetasi, kayata savannah lan alas.
  • Pangembangan macem-macem kewan diijini.
  • Nyedhiyakake kahanan sing nyukupi kanggo pangembangan peradaban.
  • Iki ngluwihi saka Lingkaran Arktik menyang Tropic of Cancer ing Hemisfer Lor lan saka Lingkaran Antartika nganti Capricorn ing Hemisfer Kidul.

Jinis iklim sedheng

iklim sedheng Kanada

Iklim sedheng nyedhiyakake macem-macem lingkungan ing kategorine, lan papat jinis utama diidentifikasi:

  • sedheng mediterania. Punika ditondoi dening dawa, garing, panas panas lan cendhak, entheng mangsa karo KALUBÈRAN udan.
  • zona temperate kontinental. Iki ditondoi dening prabédan suhu antarane mangsa lan panas, panas lan udan ing mangsa panas lan kadhemen lan garing ing mangsa.
  • Anget lan teles. Iki ditondoi kanthi musim panas sing dawa lan panas kanthi curah udan sing akeh banget. Winters cendhak lan moderat.
  • Temperamen Samudra. Iki ditondoi kanthi nyebar menyang segara. Suhu biasane adhem lan udan musim dingin akeh banget.

Flora lan fauna saka iklim sedheng

hawane sithik

Iklim sedheng nyedhiyakake kahanan sing cukup kanggo pangembangan flora lan fauna. Fitur utama kalebu:

  • Flora: iku presents sawetara jinis grasslands lan wit kayata Oaks, conifers lan larches. Iki ngidini pembentukan jungles, alas sing padhet lan padang rumput. Kajaba iku, migunani kanggo pangembangan macem-macem tanduran sing bisa dimanipulasi dening manungsa, kayata jagung, quinoa, gandum, sayuran, woh-wohan, lsp.
  • kewan galak. Iki nuduhake macem-macem spesies kewan sing wis adaptasi kanggo migrasi kanggo ngindhari musim sing luwih adhem, lan sawetara duwe kemampuan kanggo hibernate kanggo nahan mangsa, kayata bruwang, bajing, lan opossum. Sawetara kewan sing khas ing iklim sedheng yaiku: rusa, lynx, rusa pampas, kelelawar, vole, pumas, rubah, kardinal lan elang.

Padang rumput Pampas utawa padang rumput sedheng ndominasi cekungan ngisor Plata. Loro saka kahanan sedheng, iku banget padha savannah lan kasusun saka macem-macem suket atos, alus, lan kecut (stipa) sing ndhukung padang rumput Pampas sing misuwur. Kadhangkala sekelompok wit cilik bisa dadi sisa-sisa alas sing luwih gedhe. Ing kasus apa wae, suket alam wis diganti karo tanduran lan padang rumput gawean lan rusak banget dening ternak.

Vegetasi kasebut ditondoi dening padang rumput sing anget lan sedheng kanthi semak lan eri saka genus Robinia. Valdivia didominasi dening exuberant alas sedheng lan tropis, karo macem-macem saka sudhut Oaks, larches lan liyane. Alas Valdivia minangka cadangan kayu penting kanggo spesies alam ing negara kita lan wis dieksploitasi wiwit abad pungkasan: (coigües, mañíos, olivillos, lingues, canelos, lan liya-liyane). Ing wilayah sing padha, nanging ing Andes, alas konifer sing apik saka genus araucaria berkembang, nalika ing sisih kidul alas larch meh punah amarga pertambangan tanpa pilih kasih (Chiloé).

Curiosities

Ana sawetara toponim, yaiku toponim, sing menehi kesaksian babagan iklim sedheng Spanyol. Mula, jeneng Islas de la Suerte wis digunakake kanggo Kapuloan Canary wiwit jaman biyen. amarga cuaca apik. Amarga sinar matahari sing akeh banget ing saindhenging taun, wilayah Costa de la Málaga uga dikenal minangka Costa del Sol.Kahanan sing padha ana ing Costa de Huelva, sing diarani Costa de la Luz amarga padha karo kahanan ing Costa del Sol.

Ing kasus liyane, jeneng panggonan ora nuduhake iklim utamané sarujuk, nanging karakteristik iklim sing luwih ekstrim. Iki kedadeyan ing Sierra Nevada utawa Nevada, utawa ing wilayah garing sing dikenal minangka gurun, kayata Tabenas ing Almería utawa Los Monegros ing Zaragoza.

Iklim kadhangkala dadi fokus para politisi, lan ing pirang-pirang kasus, keputusane babagan masalah sing ana gandhengane karo iklim pancen nggumunake. Debat ing dina iki fokus ing apa sing diarani owah-owahan iklim, nanging ing jaman kepungkur ana alesan liya sing ndadékaké para panguwasa ngusulake "solusi" kanggo prilaku iklim sing aneh ing Spanyol.

Ing taun 1973, menteri Francoist Julio Rodríguez ngajokake proposal sing nggumunake sing diarani "Kalender Julian" kanthi jeneng dhewe. Nyoba ngganti tanggalan sekolah, nyoba kanggo njaluk taun sekolah kanggo miwiti ing Januari lan pungkasan ing Desember. A sawetara alasan padha sijine nerusake, nanging utamané sing ngandika nyetel jadwal sekolah kanggo wektu paling cocok taun, saliyane kanggo ngurangi konsumsi energi kanggo dadi panas ing pusat ngendi proposal iki sijine menyang laku.

Usul kasebut pungkasane dibatalake sakcepete sawise ditrapake. Nanging nggunakake panas musim panas minangka alesan kanggo nampa utawa menehi kelas ing umume negara kita pancen angel, mula kita beda banget karo negara-negara Eropa sing suhu suhu. musim panas luwih entheng lan bisa nyepetake preian amarga panas bisa ditanggung. Ing Spanyol, siswa lan guru seneng rong sasi consecutive saka vacation (nganti saiki), kahanan unik iki mung sabdho dening kasunyatan sing paling saka negara nemu Suhu dhuwur sak sasi Juli lan Agustus (penting banget dening cara) .

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan iklim sedheng lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)