halo rembulan

halo rembulan ing langit

Saka wektu kanggo wektu, kita ndeleng fénoména disebut halo ngubengi rembulan utawa srengenge, sing biasane nuduhake disk iridescent ing keliling njaba saben lintang. Umumé, fenomena iki umum ing wilayah sing luwih adhem ing donya, kayata Antartika, Greenland, Alaska lan Siberia, nanging uga bisa ditemokake ing papan liya kanthi kondisi iklim sing becik. Ing halo rembulan Bisa nuduhake kahanan tartamtu.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan halo lunar, karakteristik, asal usul lan apa tegese.

Apa iku lunar halo

halo rembulan

Ing kahanan atmosfer Moderate ngendi Fenomena iki bisa ditemokake ing wilayah sedheng, awan cahya sing dikristalisasi dening kadhemen, disebut awan cirrus, bisa diprodhuksi. Fenomena atmosfer iki kedadeyan nalika partikel es cilik digantung ing udhara langsung ing troposfer, lan partikel kasebut dibiasake nalika nampa sinar srengenge, nggawe spektrum ngubengi rembulan utawa srengenge.

Salah sawijining kuwalitas saka tatanan dering sing bisa kita sorot yaiku iridescent, nggawe efek kaya-kaya duwe "cahya" dhewe, kalebu abang (ing njero cincin) lan teal ing njaba cincin. Iki. Nanging, kadhangkala katon kaya pelangi wutuh.

Werna sing biasane katon yaiku putih, kadhangkala nganti warnane pucet amarga ana lampu latar sing diasilake saka warna langit. Fenomena fisik sing nyebabake kedadeyan kasebut yaiku refleksi lan refraksi ing kristal es.

Iki biasane ana ing awan paling dhuwur sing bisa dibentuk ing atmosfer, sing diarani Cyrus, Dheweke bisa tekan dhuwur 20.000 meter. Mbalik maneh menyang masalah halo, salah sawijining halo sing umume diprodhuksi yaiku halo sing dibentuk saka proses bias, sing nyebabake cahya ngliwati kristal heksagonal.

Jinis-jinis halo rembulan

halo rembulan

Fenomena iki biasane ana ing troposfer, lapisan paling ngisor saka atmosfer lan ing ngendi akeh prastawa cuaca ing Bumi dumadi. Kaya-kaya ora cukup, akeh macem-macem jinis lapisan awan sing ana cenderung mbentuk lan nglumpukake ing lapisan iki.

Ing taun-taun pungkasan, lapisan atmosfer bumi iki wis ngalami owah-owahan tartamtu, dadi tambah adhem ing sebagian besar ekstensi (dhuwur 10 km), tekan -65º ing umume wilayah. Amarga iki, partikel bledug lan kristal es cenderung nglumpukake ing lapisan iki, minangka bahan penting ing pambentukan jinis awan kasebut.

Ing kasus halo, dering kasebut dibentuk nalika cahya rembulan bisa dibiasake liwat kristal es cilik. Nanging, yen dibandhingake karo halo solar, ana prabédan utama, amarga jinis halo iki mung katon nalika awan cukup dhuwur (cedhak karo satelit).

Yen kabeh fitur kasebut ana, kristal es heksagonal sing khas bakal kawangun, nyimpangake cahya rembulan kanthi sudut miring 22°, saéngga mbentuk cincin lengkap kanthi diameter 44 °.

Ciri liyane sing kudu diwajibake kanggo bisa mirsani fenomena iki yaiku rembulan kudu ana ing fase purnama, amarga angel kanggo mirsani halo nalika satelit ana ing fase liyane.

Asal lan formasi

setengah Wulan

Dikawruhi manawa iris halo, halo, utawa dering minangka efek optik sing ngasilake disk utawa dering ngubengi rembulan (utawa srengenge) kanthi karakter iridescent ing sisih njaba cakram proyeksi, yaiku, nada cahya. Owah-owahan gumantung saka sudut pandang, efek iki padha karo sing katon ing CD, DVD sing saiki digunakake.

Efek iridescent sing runcing disebabake dening macem-macem permukaan tembus sing owah-owahan fase lan interferensi saka refraksi cahya dirasakake, ndawakake utawa nyepetake dawa gelombang gumantung saka sudut lan jarak saben pengamat saka obyek kasebut.

Cahya sing digambarake ing efek pelangi iki dimodulasi utawa lulus kanthi cara siji utawa liyane amarga gangguan sing kedadeyan nalika cahya liwat, uga gumantung saka sudut pandang, warna sing beda bakal digambarake kanthi intensitas sing luwih dhuwur utawa luwih murah, ngasilake efek sing diterangake. Padha, kaya sing wis kasebut, proses sing padha karo katon saka pelangi.

Panggonan sing paling apik kanggo mirsani halo lunar yaiku Alaska, Atlantis, Greenland lan Skandinavia lor, uga wilayah lor Rusia lan Kanada. (cedhak Kutub Lor). Nanging, sacara ilmiah, fenomena iki bisa ditemokake ing ngendi wae, anggere kondisi atmosfer sing cocog. Malah ing ngendi ana badai.

Partikel es ing méga, ing wilayah troposfer, nalika ana ing suspensi nggawe sawetara werna ing saubengé Bulan utawa Srengéngé gumantung saka kahanan. Biasane, nada abang diamati ing area njero cincin lan ijo utawa biru ing wilayah njaba. Kanthi cara, bisa kaya pelangi sing lengkap, yaiku bunder.

Halo lunar sing paling umum yaiku kuning lan, ing sawetara kasus, putih. Iki dibentuk saka wilayah terrestrial, utawa saka planet liyane sing duwe atmosfer. Efek optik yaiku refleksi lan refraksi cahya, liwat kristal cilik sing wis dituduhake, sing dadi awan dhuwur saka jinis cirrus (yaiku, awan dhuwur kanthi kristal cilik).

Kahanan kanggo kedadeyan halo rembulan

Ing kasus apa wae, halo nggambarake fenomena cahya sing langka amarga sawetara kondisi sing kudu ditindakake, kayata kudu ana atmosfer sing adhem lan iridescent, uga kristal sing cukup kanggo nyingkirake cahya.

Intensitas cahya rembulan, gumantung saka posisine, mundhak utawa mudhun, sing nerangake sebabe saben pengamat ngerteni gambar sing beda saka posisine, saben wong. Deflections saka cahya nalika liwat utawa tekan kaca slan katon ing pirang-pirang arah, lan koleksi kabeh panyimpangan iki mbentuk ring digambaraken.

Suhu kurang sing dibutuhake kanggo mbentuk halo kanthi logis mengaruhi cuaca nganti sawetara derajat, mula diterangake manawa halo nuduhake owah-owahan ing lingkungan. Ing sisih liya, rincian sing padha babagan selesma umum bisa nuduhake efek tartamtu ing kesehatan sawetara wong, bisa nyebabake penyakit pernapasan utawa sing padha.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan halo lunar lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.