Gunung Merapi

gunung merapi

Gunung Merapi ya iku gunung geni aktif kang dumunung ing Jawa Tengah, Indonésia, watara 30 kilometer sisih lor Yogyakarta, kutha iki duwé luwih saka 500.000 jiwa. Iki ditetepake minangka salah sawijining gunung geni paling aktif ing donya, utamane amarga dumunung ing zona subduksi. Salajengipun, gunung punika paling aktif ing sadawaning gunung geni ing Indonesia.

Ing artikel iki kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan Gunung Merapi, apa ciri, erupsi lan pentinge.

Karakteristik utama

gunung merapi

Gunung Merapi, kaya sing dikenal ing negarane, digolongake minangka stratovolcano utawa gunung geni komposit sing strukture dibentuk saka aliran lava sing diusir liwat yuta taun. Program Kegiatan Vulkanik Global nyatakake yen ana ing 2.968 meter ing sadhuwure segara, sanajan Survei Geologi Amerika Serikat nyebutake ing 2.911 meter. Pangukuran kasebut ora akurat, amarga aktivitas vulkanik sing terus-terusan bakal ngganti. Saiki luwih murah tinimbang letusan gedhe sing kedadeyan sadurunge 2010.

Tembung “Merapi” tegesé “Gunung Geni”. Dumunung ing sacedhake wilayah sing padhet pedunung, lan intensitas erupsi wis entuk papan ing dasawarsa gunung geni, dadi salah siji saka 16 gunung geni sing paling ditliti ing donya. Senadyan bebaya, wong Jawa sugih mitos lan legenda, saliyane kaendahan alam sing katon dihias ing dhasar vegetasi sing padhet lan akeh spesies kewan.

Formasi Gunung Merapi

gunung geni aktif

Merapi ana ing zona subduksi ing ngendi piring India-Australia klelep ing sangisore piring Sundha (utawa probe). Zona subduksi minangka papan ing ngendi piring tenggelam ing ngisor piring liyane, nyebabake lindhu lan / utawa aktivitas vulkanik. Materi sing mbentuk piring kasebut nyurung magma adoh saka njero bumi, nggawe tekanan sing luar biasa, meksa mundhak luwih dhuwur nganti kerak pecah lan mbentuk gunung geni.

Saka titik geologi, Merapi minangka wong paling enom ing Jawa kidul. Jeblugan kasebut bisa uga diwiwiti 400.000 taun kepungkur lan wiwit iku ditondoi kanthi prilaku kasar. Lahar kenthel lan bahan padhet sing diusir nalika letusan gunung berapi ditumpuk ing lapisan lan permukaan dadi hard, mbentuk wangun vulkanik berlapis sing khas. Sawise katon, Merapi terus berkembang nalika Pleistosen nganti kira-kira 2,000 taun kepungkur ana ambruk bangunan utama.

Gunung Merapi njeblug

gunung geni ing indonesia

Nduweni sejarah dawa erupsi kekerasan. Ana 68 jeblugan wiwit taun 1548, lan sajrone ana, ana 102 jeblugan sing dikonfirmasi ing donya. Biasane ngalami erupsi bledosan skala gedhe kanthi aliran piroklastik, nanging suwe-suwe, dheweke dadi luwih mbledhos lan mbentuk kubah lava, plug sing bentuke gundukan bunder.

Biasane ana ruam cilik saben 2-3 taun lan ruam gedhe saben 10-15 taun. Aliran piroklastik sing kasusun saka awu, gas, watu apung lan pecahan watu liyane luwih mbebayani tinimbang lahar, amarga bisa mudhun kanthi kacepetan luwih saka 150 kilometer per jam lan tekan wilayah gedhe, nyebabake karusakan total utawa sebagian. Masalah karo Merapi yaiku lokasine ing salah sawijining wilayah sing paling padhet ing Indonesia, kanthi luwih saka 24 yuta jiwa ing radius 100 km.

Jeblugan sing paling serius kedadeyan ing taun 1006, 1786, 1822, 1872, 1930 lan 2010. Jeblugan ing taun 1006 pancen kuat banget nganti diyakini bakal nyebabake pungkasane Kerajaan Mataram, sanajan ora ana bukti sing cukup kanggo ndhukung kapercayan kasebut. . Nanging, 2010 dadi taun paling ala ing abad kaping 353, nyebabake ewonan wong, ngrusak hektar vegetasi lan mateni XNUMX wong.

Acara kasebut diwiwiti ing wulan Oktober lan nganti Desember. Iki ngasilake lindhu, jeblugan sing mbledhos (ora mung siji), longsoran lava panas, longsor gunung geni, ilining piroklastik, awan awu vulkanik sing kandhel, lan uga bola api sing nyebabake kira-kira 350.000 wong mlayu saka omah. Pungkasane, iki dadi salah sawijining bencana alam paling gedhe ing Indonesia ing taun-taun pungkasan.

ruam anyar

Gunung geni paling aktif ing Indonesia njeblug maneh ing dina Senin, 16 Agustus 2021, nyemburake kali lahar lan awan gas saka ngisor gunung ing pulo Jawa sing padhet pendhudhuke, sing ambane 3,5 kilometer (2 mil).

Gemuruh bledosan vulkanik bisa keprungu sawetara kilometer saka Gunung Merapi, lan awu vulkanik sing njeblug saka gunung geni dhuwure watara 600 meter (meh 2000 kaki). Awu kasebut nutupi komunitas sing cedhak, sanajan pesen evakuasi lawas isih berlaku ing cedhak kawah, mula ora ana korban jiwa.

Direktur Pusat Mitigasi Bencana Geologi dan Vulkanik Yogyakarta, Hanik Humeda, mratelakake iki minangka ekspirasi paling gedhe saka Gunung Merapi wiwit panguwasa ngunggahake tingkat bebaya ing November taun kepungkur.

Kubah sisih kidul-kulon diprakirakaké duwé volume 1,8 yuta meter kubik (66,9 yuta kaki kubik) lan dhuwuré watara 3 meter (9,8 kaki). Banjur sebagian ambruk Senin esuk, njeblug aliran piroklastik saka sisih kidul-kulon gunung paling ora kaping pindho.

Ing wayah awan, paling ora ana rong bahan piroklastik liyane sing njeblug, mudhun kira-kira 1,5 kilometer (1 mil) ing lereng kidul-kulon. Gunung sing dhuwuré 2.968 mèter (9.737 kaki) iki dumunung ing cedhak Ngayogyakarta, kutha kuna kanthi populasi atusan ewu ing wilayah metropolitan Pulo Jawa. Wis pirang-pirang abad kutha iki dadi pusat kabudayan Jawa lan papan panggonan kraton.

Status waspada Merapi tetep ing tingkat kapindho saka patang tingkat risiko wiwit njeblug ing November kepungkur, lan Pusat Mitigasi Bencana Geologi lan Vulkanik Indonesia ora ngunggahake sanajan ana aktivitas vulkanik ing minggu kepungkur.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Gunung Merapi lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.