Gunung geni paling gedhe ing donya

gunung geni paling gedhe ing donya

Biasane, ana watara 20 gunung geni aktif njeblug ing dina tartamtu ing sembarang wektu ing saindhenging donya. Iki tegese pemilu anyar dudu acara sing luar biasa kaya sing katon kanggo kita. Kaya badai, luwih saka 1000 kilat tiba ing pungkasan dina. Ing gunung geni paling gedhe ing donya Yaiku sing jeblugan lan ukurane luwih gedhe.

Ing artikel iki, kita bakal fokus marang sampeyan apa karakteristik gunung geni paling gedhe ing donya.

Gunung geni paling gedhe ing donya

lahar sing dibuwang

Miturut Program Vulkanologi Global Smithsonian, ana kira-kira 1356 gunung geni aktif ing saindenging jagad, tegese gunung geni aktif yaiku sing saiki njeblug, nuduhake tandha-tandha aktivitas (kayata lindhu utawa emisi gas gedhe) utawa ngalami gunung geni sing njeblug, yaiku ing 10.000 taun kepungkur.

Ana kabeh jinis gunung geni, letusan sing luwih utawa kurang mbledhos, sing kekuwatane ngrusak gumantung saka akeh faktor. Ana gunung geni ing lemah, ana sawetara kawah, akuatik, lan komposisi geologi sing maneka warna, nanging apa gunung geni paling gedhe ing donya?

Gunung Nevados Ojos del Salado

Dumunung ing tapel wates Chili lan Argentina, Nevados Ojos del Salado minangka gunung geni paling dhuwur ing donya, nanging mung 2.000 meter ing sadhuwure pangkalane. Iku munggah menyang 6.879 meter ing sadawane Andes.

Aktivitas pungkasan sing direkam yaiku tanggal 14 Nopember 1993, nalika kolom uap banyu lan gas solfataric abu-abu diamati sajrone telung jam. Ing tanggal 16 November, pengamat saka Dinas Peternakan Pertanian lan Kantor Polisi Daerah Maricunga, 30 kilometer saka gunung geni, ndeleng pilar sing padha nanging kurang kuat.

Gunung Mauna Loa

gunung geni

Puncak gunung geni tameng Mauna Loa 2.700 meter luwih murah tinimbang Ojos del Salado ing Nevada., nanging meh 10 kaping luwih dhuwur tinimbang Andes amarga munggah meh 9 kilometer saka dhasar segara. Kanthi cara iki, akeh sing dianggep minangka gunung geni aktif paling gedhe ing donya. Puncakipun dipunpotong déning kawah Mokuaweo, kawah ingkang paling tuwa lan paling ageng 6 x 8 km.

Ora mung gunung geni sing dianggep gedhe nanging uga dhuwur. Sanajan ana gunung geni liyane sing uga kalebu ing jaringan gunung geni sing padha sing ana ing sekitar Kapuloan Hawaii, iki minangka salah sawijining sing paling gedhe. Ing sadhuwure segara dhuwure kurang luwih 4170 meter. Iki dimensi bebarengan karo lumahing lan jembaré nggawe volume total watara 80.000 kilometer kubik. Mulane, iki minangka gunung geni paling gedhe ing Bumi saka segi jembar lan volume.

Iki misuwur minangka gunung geni jinis tameng sing nduweni ciri unik. Nduweni aliran sing luwih dhuwur sing terus-terusan saka letusan gunung berapi kuna. Iki minangka gunung geni sing dianggep salah siji sing paling aktif ing Bumi. Wiwit dibentuk, gunung iki meh terus njeblug, sanajan ora kuat banget. Sejatine digawe saka sing luwih dhuwur lan nduweni basis kegiatan kasebut lan jarake ing populasi manungsa. Iki tegese kalebu ing proyek Volcanoes of the Decade, sing ndadekake subyek riset terus-terusan. Thanks kanggo investigasi kasebut, ana akeh informasi babagan iki.

Etna

Gunung Etna, dumunung ing Catania, kutha paling gedhé kaloro ing Sisilia, Italia, minangka gunung geni paling dhuwur ing bawana Eropah. Dhuwuré kira-kira 3.357 meter, lan miturut Institut Geofisika lan Vulkanologi Nasional Italia (INGV), Jeblugan berturut-turut ing taun-taun pungkasan wis ngunggahake puncak 33 meter ing wektu sing cendhak.

Sawise ngaso 20 dina, Gunung Etna njeblug maneh ing dina Selasa, 21 September. Gunung geni iki dikelola dening Program Vulkanologi Global Smithsonian, salah sawijining gunung geni sing paling kondhang ing donya, sing dikenal kanthi aktivitas vulkanik sing kerep, sawetara letusan gedhe, lan lahar gedhe sing biasane metu.

Ing dhuwure luwih saka 3.300 meter, Iki minangka gunung geni paling dhuwur lan paling jembar ing bawana Eropah, gunung paling dhuwur ing cekungan Mediterania lan gunung paling dhuwur ing Italia ing sisih kidul Alpen. Madhep Segara Ionia ing sisih wétan, Kali Simito ing sisih kulon lan kidul, lan Kali Alcantara ing sisih lor.

Jembaré gunung geni iki kurang luwih 1.600 kilometer persegi, diameteré watara 35 kilometer saka sisih lor nganti kidul, keliling watara 200 kilometer, lan volume watara 500 kilometer persegi.

Saka permukaan segara nganti ndhuwur gunung, pemandangan lan owah-owahan habitat sing nggumunake, bebarengan karo keajaiban alam sing sugih. Kabeh iki ndadekake papan iki unik kanggo para pendaki, fotografer, naturalis, ahli vulkanologi, kebebasan spiritual lan para pecinta alam ing bumi lan swarga. Sisilia Wétan nampilake macem-macem lanskap, nanging saka sudut pandang geologi, uga menehi keragaman sing luar biasa.

Gunung geni paling gedhe ing donya: supervolcanoes

gunung geni aktif paling gedhé ing donya

Supervolcano minangka jinis gunung geni sing ruang magma luwih gedhe sewu tinimbang gunung geni konvensional lan, mula, bisa ngasilake letusan paling gedhe lan paling ngrusak ing Bumi.

Ora kaya gunung geni tradisional, gunung-gunung kasebut dudu gunung, nanging endapan magma ing jero lemah, kanthi mung depresi sing bentuke kawah gedhe sing katon ing permukaan.

Ana kira-kira sèket letusan vulkanik ing sajarah planet kita, sing mengaruhi wilayah geografis sing gedhé. Mangkono kedadeyan Gunung Tuba, sing njeblug ing Sumatra 74.000 taun kepungkur. ngetokake lava 2.800 kilometer kubik. Nanging, iki dudu sing pungkasan, amarga sing paling anyar kedadeyan ing Selandia Baru sekitar 26,000 taun kepungkur.

Mbok menawa salah siji sing paling misuwur yaiku Yellowstone supervolcano, ing Amerika Serikat, sing kaldera dibentuk 640.000 taun kepungkur nyebabake. kolom awu nganti dhuwur 30.000 meter sing nutupi Teluk Meksiko kanthi bledug.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan gunung geni paling gedhe ing donya lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.