Apa, kepiye cara nggawe lan karakteristik glasier

Glasier sing digawe salju

Ing media, kita terus-terusan ndeleng manawa gletser ilang amarga owah-owahan iklim. Gletser minangka akeh es sing dikompres sing mbentuk suwene ewu taun. Iki minangka prekara sing mbutuhake wektu suwe lan bakal ilang sajrone pirang-pirang dekade. Gletser duwe dinamika rumit kanggo ditliti lan penting banget kanggo planet iki.

Apa sampeyan pengin ngerti kabeh sing ana gandhengane karo glasier lan pentinge?

Karakteristik gletser

Formasi glasier

Kaya sing wis diandharake sadurunge, salju nglumpuk taun nganti pirang-pirang taun. Lapisan kasebut dikompresi kanthi bobote dhewe lan tumindak gravitasi. Sanajan salah sawijining obyek paling gedhe ing planet iki, gletser pindhah. Dheweke bisa mili alon-alon kaya kali lan ngliwati gunung. Amarga alasan iki, ana sawetara wujud gunung sing digawe saka gerakan gletser.

Kanthi pemanasan global, eksistensi glasier wis mudhun drastis. Iki minangka sumber banyu seger ing planet iki, uga kali lan tlaga. Gletser dianggep minangka rompi ing Ice Age pungkasan. Iki amarga sanajan suhu mundhak, suhu kasebut ora larut. Dheweke bisa njaga awake dhewe nganti ewonan taun lan nindakake fungsi alami. Nalika Zaman Es rampung, suhu sing luwih dhuwur ing wilayah ngisor nyebabake leleh. Sawise ilang, dheweke isih duwe bentuk landform sing spektakuler kayata lembah sing bentuke U.

Dina iki kita bisa nemokake glasier ing pagunungan kabeh bawana, kajaba Australia. Kita uga bisa nemokake glasier ing antarane garis lintang 35 ° sisih lor lan 35 ° sisih kidul. Sanajan gletser mung bisa dideleng ing Pegunungan Rocky, ing pegunungan Andes, ing Himalaya, ing New Guinea, Meksiko, Afrika Wétan lan ing Gunung Zard Kuh (Iran).

Yen kita nambah kabeh gletser ing donya, mula bakal katon 10% saka total area lahan. Sawise akeh panliten, disimpulake manawa 99% kabeh gletser digawe nganggo lapisan es kutub saka loro hemisfer. Iki amarga uap banyu sing ana ing atmosfer lagi mlaku ing saindenging jagad. Utamane ing Antartika lan Greenland, sampeyan bisa nemokake seprei es saka loro belahan bumi.

Dinamika glacier

Detasmen gletser

Umume, glasier dibentuk ing wilayah pegunungan sing dhuwur lan ing wilayah kutub. Kanggo glasier bisa dibentuk, suhu sithik dibutuhake ing saindhenging taun lan presipitasi sing arupa salju. Ing wektu sing luwih anget, es sing nglumpukake wiwit cair lan mlaku liwat gletser menyang sisih ngisor. Nalika banyu cair nglumpukake ing sisih ngisor gletser, banyu kasebut mbukak liwat arah lereng. Gerakan banyu cair iki nyebabake kabeh gletser bisa obah.

Gletser gunung diarani gletser alpine lan cagak tutup es. Nalika ngeculake banyu nyawiji saka suhu sing luwih dhuwur ing wektu sing luwih anget, dheweke nggawe banyu penting kanggo flora lan fauna. Kajaba iku, akeh kutha cilik sing diwenehake banyu saka glasier. Banyu sing ana ing glasier bisa dianggep minangka cadangan banyu seger sing paling gedhe ing planet iki. Isine nganti telung prapat, luwih saka kali lan tlaga.

Latihan

tlaga glasial lan leleh

Gletser wiwit mbentuk nalika salju terus turun lan tetep stabil sajrone taun. Yen salju sing tiba ora lebur ing mangsa sing luwih panas, udan bakal tetep setaun suwene. Nalika mangsa adhem diwiwiti, salju sabanjure sing tiba dilebokake ing sisih ndhuwur, menehi bobot lan nggawe lapisan liyane. Sawise pirang-pirang taun, lapisan salju kompak sing mbentuk glasier dipikolehi.

Kepingan salju tiba ing gunung lan ngompres lapisan sadurunge kanthi terus-terusan. Komprèsi nyebabake kristalisasi maneh, amarga hawa ing antarane kristal bakal surut. Kristal es terus saya gedhe. Iki nyebabake salju kompak lan nambah kerapatan. Ing sawetara titik nalika mandheg akumulasi, tekanan bobot es dadi wiwit mudhun mudhun. Mangkene carane nggawe kali kaya kali sing ngalir liwat lembah.

Glacier nggayuh keseimbangan nalika jumlah salju sing disimpen padha karo leleh. Kanthi cara iki, bisa tetep stabilitas sing padha nganti suwe. Yen dianalisis kanthi lengkap, bisa dingerteni yen ing ndhuwur garis tengah, sampeyan bakal entuk massa luwih akeh tinimbang sing ilang lan ing ngisor iki sampeyan bakal kalah luwih akeh tinimbang sing sampeyan entuk. Kanggo gletser kanthi saldo lengkap luwih saka 100 taun bisa kliwat.

Bagéan saka gletser

Perito Moreno Glacier

Gletser digawe saka macem-macem bagean.

  • Area akumulasi. Minangka wilayah paling dhuwur ing salju lan salju akumulasi.
  • Zona ablasi. Ing zona iki, proses fusi lan penguapan ditindakake. Minangka glasier nggayuh keseimbangan antara nambah lan ngilangi massa.
  • Retak. Yaiku wilayah sing gletser mili luwih cepet.
  • Moraines. Iki minangka pita peteng sing digawe dening endapan sing mbentuk ing pinggir lan pucuk. Watu sing diseret gletser disimpen lan dibentuk ing wilayah kasebut.
  • Terminal. Iki minangka ujung ngisor gletser ing salju sing nglumpukake.

Jinis gletser

Ilang glacer amarga pemanasan global

Gumantung saka papan lan kondisi pembentukan, ana macem-macem jinis gletser.

  • Glasier Alpine. Kaya sing wis kasebut sadurunge, yaiku sing digawe ing gunung sing dhuwur.
  • Sirkus glasier. Iki minangka formasi sabit ing endi banyu nglumpukake.
  • Tlaga glasial. Dheweke dibentuk liwat wadhuk banyu ing depresi lembah glasial.
  • Lembah Glacier. Iki minangka formasi geologis sing nyebabake tumindak erosif ilat glasier. Tegese, saben wilayah sing es nggeser cetakan lan entuk bentuk.

Ana uga jinis gletser liyane sing kurang umum kayata Inlandsis, Drumlins, Lake Excavation, Foothill Glacier lan Hanging Glacier.

Glaciers minangka formasi alam sing kompleks sing duwe keseimbangan sing ketat lan fungsi sing penting kanggo makhluk urip.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.