Apa sing diarani gelombang panas?

Panas musim panas

Sajrone musim panas, suhu ing pirang-pirang wilayah ing donya iki dhuwur banget. Iki minangka kabeh sing dianggep, nanging kadang panase bisa nemen lan uga tahan pirang-pirang dina, minggu lan uga pirang-pirang wulan.

Fenomena iki dikenal minangka gelombang panas, lan bisa nyebabake akibat banget kanggo kesehatan lan urip.

Apa sing diarani gelombang panas?

Termometer kayu

Gelombang panas yaiku a episode suhu sing ora normal sing tetep nganti pirang-pirang dina utawa minggu lan uga mengaruhi bagean geografi sing signifikan ing sawijining negara. Pira dina utawa minggu? Sejatine ora ana definisi "resmi", mula angel nemtokake manawa akehe.

Ing Spanyol diarani gelombang panas nalika suhu sing dhuwur banget direkam (njupuk referensi periode 1971-2000) paling ora 10% stasiun cuaca paling ora telung dina. Nanging ambang ambang iki bisa beda-beda gumantung karo negara, kayata:

  • Ing Walanda Iki dianggep minangka gelombang panas nalika suhu ing ndhuwur 5ºC kacathet paling ora 25 dina ing De Bilt, yaiku kotamadya kalebu propinsi Utrecht (Holland).
  • Ing Amerika Serikat: yen suhu ing ndhuwur 32,2ºC dicathet 3 dina utawa luwih.

Nalika kedadeyan?

Parasol ing pantai nalika musim panas

Umume wektu kedadeyan ing periode canicular, sing biasane kedadeyan ing musim panas. Ing Canicula Iki minangka periode paling panas ing taun iki, lan kedadeyan antara 15 Juli lan 15 Agustus. Napa dheweke diarani dina sing paling panas?

Kita cenderung mikir dina pisanan musim panas (21 Juni ing Hemisfer Lor lan 21 Desember ing Hemisfer Kidul) minangka dina sing paling panas, nanging iki ora mesthi kedadeyane. Planet Bumi, kaya sing wis dingerteni, muter dhewe, nanging uga rada mudhun. Dina saka Musim Panas Solstice, sinar srengenge nyedhaki kita luwih kenceng, nanging amarga banyu lan bumi wiwit nyedhot panas, suhu tetep luwih utawa kurang stabil.

Isih, kanggo Nalika musim panas maju banyu segara, sing nganti saiki gawe seger swasana, lan lemah bakal cukup panas kanggo miwiti wektu sing panas banget, sing bisa uga luwih utawa kurang gumantung saka wilayah sing kita lakoni. Contone, ing iklim tipe Mediterania sajrone gelombang panas, gelombang panas sing panas banget bisa kedadeyan.

Apa akibat saka gelombang panas?

Geni alas, salah sawijining akibat saka gelombang panas

Sanajan kasebut minangka fenomena alami lan kita ora bisa milih apa-apa, miturut adaptasi sing paling apik, yen ora njupuk langkah-langkah sing dibutuhake, bisa nandhang sangsara, sing ora sawetara.

Kebakaran alas

Nalika ana gelombang panas nalika musim panas, alas ing bebaya serius bakal diobong. Ing taun 2003, Ing Portugal wae, geni ngrusak luwih saka 3.010 km2 alas.

Kematian

Bocah-bocah, wong tuwa, lan sing lara paling gampang nandhang gelombang panas. Terus karo conto sing ing taun 2003, luwih saka 1000 wong mati ana sajrone seminggu, lan luwih saka 10.000 ing Prancis.

Kesehatan

Nalika panas banget, swasana kita bisa akeh owah, luwih-luwih yen ora biasa. Nanging yen panas banget, yen ora ditindakake kita bisa nandhang stroke panas utawa hyperthermia. Utamane sing enom lan sing paling tuwa, uga sing lara lan lemu, yaiku populasi sing paling beresiko.

Konsumsi daya

Sajrone periode sing paling panas, konsumsi listrik saya mundhak, ora muspra, kita kudu adhem lan kanggo iki kita pasang kipas angin lan / utawa ngaktifake AC. Nanging iki bisa dadi masalah, kayata konsumsi sing tambah bisa nyebabake kegagalan listrik.

Gelombang panas sing paling penting

Gelombang panas ing Eropa, 2003

Gelombang panas ing Eropa, 2003

Chili, 2017

Antarane 25 lan 27 Januari, Chili ngalami salah sawijining gelombang panas paling gedhe ing sejarah. Ing kutha Quillón lan Cauquenes, regane cedhak banget karo 45ºC, ndhaptar 44,9ºC lan 44,5ºC.

India, 2015

Ing wulan Mei, nalika wiwitan musim kemarau ing India, ana suhu ekstrem luwih saka 47ºC, sing nyebabake luwih saka 2.100 wong nganti tanggal 31 wulan iki.

Eropa, 2003

Gelombang panas 2003 minangka salah sawijining sing paling penting kanggo wong Eropa. Suhu sing dhuwur banget direkam ing Eropa kidul, kanthi nilai kayata 47,8ºC ing Denia (Alicante, Spanyol), utawa 39,8ºC ing Paris (Prancis).

Liwat 14.802 wong antawis tanggal 1 lan 15 Agustus.

Spanyol, 1994

Sajrone minggu pungkasan wulan Juni lan kaping pisanan Juli, ing Spanyol, utamane ing wilayah Mediterania, suhu dhuwur banget, kayata ing Murcia (47,2ºC), Alicante (41,4ºC), ing Huelva (41,4ºC), utawa ing Palma (Mallorca) 39,4ºC.

Tips kanggo ngatasi sabisa

Ngombe banyu akeh kanggo ngalahake panas

Yen ana gelombang panas, sampeyan kudu nindakake apa wae kanggo ngrampungake. Mangkene sawetara tips sing bisa mbantu:

  • Tetep hidrasi: Aja ngenteni nganti ngelak ngombe banyu. Kanthi panas sing gedhe banget, cairan bakal ilang kanthi cepet, mula penting banget yen awak duwe pasokan banyu sing tetep.
  • Mangan panganan seger: Kaya sing disenengi sajian panas, nalika musim panas lan, utamane, sajrone wektu panase, aja nganti dipangan.
  • Pasang sunscreen: Apa sampeyan menyang pantai utawa mlaku-mlaku, kulit manungsa sensitif banget lan gampang kobong srengenge.
  • Aja metu ing wayah awan: sajrone iki, sinar kasebut saya luwih sempit, mula pengaruh kasebut luwih gedhe ing lemah lan uga ing awak.
  • Nglindhungi dhewe saka srengengeNganggo klambi warna-warni (warna cahya nggambarake sinar srengenge), nganggo kacamata hitam, lan tetep ing papan teduh kanggo ngindhari masalah.

Gelombang panas minangka fenomena sing bisa kedadeyan saben taun. Penting banget kanggo tetep direksa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.