Galaxy Sombrero

galaksi sombrero

Kaya sing wis dingerteni, ana pirang-pirang jinis galaksi ing saindenging jagad. Saben jinis galaksi nduweni ciri unik lan wangun khusus. Ing kasus iki, kita bakal ngomong babagan Galaxy Sombrero. Uga dikenal minangka galaksi Messier 104, Galaksi Sombrero, sing adohé meh 30 yuta taun cahya, jenengé saka wanguné sing ora biasa lan minangka salah sawijining galaksi lentikular sing paling misuwur.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan galaksi Sombrero, ciri lan penasarane.

Apa Galaxy Sombrero?

Fitur Sombrero Galaxy

Galaksi Sombrero minangka galaksi lenticular 28 yuta taun cahya saka Bumi. Saka tingkat lemah bisa diamati saka pinggiran, lan ring gedhe kapenuhan bledug peteng lan penting uga-ditetepake inti bisa ditanggulangi, nanging kaping pirang-pirang iku ora katon uga ditetepake karo mripat wuda, lan sawetara iku cilik A teleskop. bakal nindakake trik.

Iki minangka galaksi lenticular, yaiku, wujud lensa lan ora duwe spiral, amarga ora ngasilake bintang. Iku kasusun saka inti karo disk chiseled watara iku, sanajan karo akèh bledug peteng. Dhiameteré saka 50.000 nganti 140.000 taun cahya. Ukuran sing katon (kaya sing katon saka Bumi) yaiku 9 x 4 menit busur, kaping lima saka 30 Bulan lan massa luwih saka 800.000 srengenge, utawa kaping pindho saka Bima Sakti.

Riset NASA paling anyar nuduhake yen Galaxy Sombrero paling padhang ing radius 10 Mpc. Lintang-lintang kasebut padhang banget lan diklasifikasikake minangka klompok Tipe II amarga dikenal umure banget, nanging lintang-lintang ing bledug peteng ing sakubenge isih enom.

Salajengipun, galaksi iki minangka papan kanggo gugusan globular sing nggumunake; ing radius ana kira-kira 2.000 kluster, antarane 25.000 lan 70.000 taun cahya; beda banget karo 200 kluster sing mbentuk Bima Sakti

Panaliten liyane nyaranake manawa ana bolongan ireng supermasif ing tengahe, kanthi massa kira-kira 1.000 yuta srengenge (250 kaping luwih gedhe tinimbang pusat Bima Sakti), nyebabake dheweke ninggalake bumi kanthi kecepatan sing nggumunake, khususe 1000. km. / s, nggawe katon Pusat alam semesta kanthi volume lan massa paling gedhe.

Liyane babagan Sombrero Galaxy

ngguyu 104

Jeneng

Ndelok gambar galaksi utawa ndeleng liwat teleskop, dadi cetha kok diarani Galaxy Sombrero. Iki amarga nalika ndeleng, mung pinggiran disk sing bisa ditanggulangi, kanthi miring kira-kira 6 derajat lan bulge sing misuwur dumadi saka pirang-pirang lintang, padha mbentuk apa katon kaya kupluk Mexican.

Nanging, jeneng ilmiah sing digunakake para astronom kanggo nyebut kasebut dudu Galaksi Sombrero, nanging bisa diidentifikasi kanthi sawetara jeneng:

  • Messier 104
  • Objek Messier 104
  • M104
  • NGC 4594

Iki diarani Messier amarga iki sing pisanan gabung karo Katalog Messier sawise digawe.

Panggonan

Dumunung ing antarane rasi lintang Virgo lan Corvus, ing jejere Spica (bagean Virgo), sing digunakake kanggo nemokake Galaxy Sombrero. Munggah tengen yaiku 12 jam, 39 menit, 59,4 detik, lan deklinasi babagan bidang Bima Sakti yaiku -11° 37'23¨. Gampang dideleng nganggo teleskop sing prasaja, nanging ora dianggep minangka kluster Virgo (koleksi) amarga luwih kidul. saka iku.

Panemuan saka Galaxy Sombrero

pengamatan saka galaksi sombrero

Galaksi iki pisanan ditemokake wektu taun 1781 lan diumumake ing Mei 1783 dening ilmuwan sing padha sing nemokake, yaiku wong Prancis Pierre Méchain. Iki minangka benda langit pisanan sing ditambahake ing katalog Messier sawise diterbitake katalog Messier lan ditemokake kanthi bebas dening Wilhelm Herschel Jerman ing tanggal 9 Mei 1784, setaun sawise diterbitake.

Nanging, astronom Prancis Charles Messier ora nambahake menyang dhaptar pribadhi minangka galaksi, nanging njlèntrèhaké minangka nebula surem, banjur getun lan nyebat galaksi, menehi sebutan M104. A baptis dileksanakake.

Astrofotografi

Gambar galaksi sing ana saiki dijupuk dening rong teleskop penting banget sing dikenal ing komunitas astronomi, Teleskop Angkasa Hubble lan Teleskop Angkasa Subaru.

Foto dijupuk ing cahya sing katon lan inframerah, lan malah diprogram kanggo mbukak rincian sing ora katon kanthi mripat langsung, nggabungake foto saka jinis sing padha (katon-katon/infrared-infrared) lan saka macem-macem jinis (katon-infra merah) kanggo entuk akeh. rincian sabisa.

Fitur liyane saka Galaxy Sombrero

Dideleng saka sisih, galaksi spiral iki, sing dikategorikaké minangka galaksi NGC 4594, disorot karo pita peteng sing katon dadi loro, dumadi saka méga peteng sing gedhé. Galaxy Sombrero ukurane kaping pindho ukuran kita dhewe. Yen kita bisa ndeleng kita kanthi cara sing padha, mesthine padha karo sing ana ing topi. Galaksi kasebut ana ing rasi lintang Virgo, sanajan ora dianggep minangka anggota Kluster Virgo.

Panaliten anyar nggawe galaksi paling padhang ing radius 10 Mpc, kanthi magnitudo absolut sing tepat -22.8.2. M104 jembaré antara 50.000 lan 140.000 taun cahya.. Massa iki kira-kira 800.000 yuta srengenge. M104 uga sugih ing sistem kluster globular, kanthi teleskop gedhe sing bisa ndeleng paling ora sawetara atus kluster globular, kira-kira 2000 utawa luwih, luwih akeh tinimbang jumlah kluster lintang sing ngorbit Bima Sakti. Gambar paling anyar nuduhake yen galaksi kasebut nduweni halo galaksi sing gedhe.

Alasane kalebu klompok lintang gedhe menyang wilayah tengah galaksi lan pinggiran bledug peteng sing ngubengi galaksi, dideleng saka sisih saka sudut pandang kita. Milyar lintang kuna tanggung jawab kanggo cemlorot tengah massive M104, lan dipikir nyedhaki dering nuduhake struktur Komplek astronom isih ora ngerti. Uga katon duwe bolongan ireng massa solar 109 ing tengah. Riset anyar kanthi bantuan Teleskop Inframerah Spitzer nuduhake manawa M104 bisa uga, nyatane, galaksi elips raksasa sing biyen, kira-kira 9 milyar taun kepungkur, iku dijupuk prakara sing kawangun disk ditempelake ing sing ngrembaka menyang apa kita ndeleng dina.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan galaksi Sombrero lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.