Galaxy Andromeda

akumulasi lintang

Andromeda minangka galaksi sing kasusun saka sistem bintang, bledug, lan gas, kabeh kena pengaruh gravitasi. Dununge dununge 2,5 yuta taun cahya saka Bumi lan dadi siji-sijine benda angkasa sing ora bisa dideleng saka mripat sing dudu kalebu Milky Way. Cathetan pisanan galaksi diwiwiti taun 961, nalika astronom Persia Al-Sufi nggambarake minangka klompok awan cilik ing rasi lintang Andromeda. Umume, masarakat kuna liyane uga bisa ngakoni.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni Galaksi Andromeda, ciri lan pentinge.

Karakteristik utama

kluster lintang

Andromeda minangka galaksi spiral sing bentuke padha karo Bima Sakti. Bentuk kaya disk datar kanthi protrusi lan sawetara tangan spiral ing tengah. Ora kabeh galaksi duwe desain iki. Hubble ngamati atusan kasebut. Ing diagram garpu tuning sing misuwur utawa urutan Hubble sing isih digunakake saiki, dheweke dipérang dadi elips (E), lenticulars (L), lan spiral (S).

Sabanjure, galaksi spiral dipérang dadi rong klompok, yaiku bar bar tengah lan bar tanpa bar tengah. Konsensus saiki yaiku Milky Way minangka galaksi spiral sing ora bisa dilalekake. Sanajan ora bisa ndeleng saka njaba, Andromeda minangka galaksi spiral galaksi sing sederhana utawa tanpa watesan, lan meh bisa ndeleng saka kene.

Ayo ndeleng ciri Andromeda sing paling penting:

  • Wis dual core
  • Ukurane sebanding karo Bima Sakti. Ukurane Andromeda mung ukurane luwih gedhe, nanging Bima Sakti nduweni jisim sing luwih gedhe lan luwih peteng.
  • Ana sawetara galaksi satelit ing Andromeda sing interaksi gravitasi: galaksi dwarf elips: M32 lan M110 lan galaksi spiral cilik M33.
  • Dhiameteré yaiku 220.000 taun cahya.
  • Udakara kira-kira kaping pindho luwih padhang tinimbang Bima Sakti lan duwe pirang-pirang milyar lintang.
  • Meh 3% energi sing dipancarkan dening Andromeda ana ing wilayah inframerah, dene kanggo Milky Way, persentase iki 50%. Biasane, nilai iki ana gandhengane karo tingkat pambentukan lintang, mula dhuwur ing Bima Sakti lan Andromeda kurang.

Cara nggambarake galaksi Andromeda

lintang galaksi andromeda

Katalog Messier minangka dhaptar 110 benda langit wiwit taun 1774, sing jenenge galaksi Andromeda sing katon ing rasi lintang sing padha karo M31. Elingi jeneng kasebut nalika nggoleki galaksi ing peta langit, amarga digunakake ing akeh aplikasi astronomi ing komputer lan ponsel.

Kanggo nggambarake Andromeda, luwih gampang golek konstelasi Cassiopeia luwih dhisik, sing nduweni bentuk huruf W utawa M sing khas banget, gumantung karo tampilan sampeyan. Cassiopeia gampang dibayangno ing langit, lan Galaxy Andromeda ana ing antarane lan rasi Andromeda. Elinga yen ndeleng Bima Sakti kanthi mripat langsung, langit kudu peteng banget lan ora ana lampu ing gawean ing sacedhake. Nanging, sanajan ing wayah wengi sing bening, Bima Sakti bisa dideleng saka kutha-kutha sing padhet, nanging paling ora butuh pitulungan binokuler. Ing kasus kasebut, oval putih cilik bakal katon ing area sing dituduhake.

Nggunakake teleskop, sampeyan bisa mbedakake rincian galaksi liyane lan uga bisa nemokake loro galaksi pendamping cilik kasebut.

Wektu paling apik ing taun kanggo ndeleng yaiku:

  • Hemisfer Lor: Sanajan visibilitas kurang sithik ing taun iki, wulan paling apik yaiku wulan Agustus lan September.
  • Hemisfer kidul: antarane Oktober lan Desember.
  • Pungkasan, disaranake diamati sajrone rembulan anyar, langit dadi peteng banget lan nganggo klambi sing pas kanggo musim iki.

Struktur lan asal usul galaksi Andromeda

galaksi andromeda

Struktur Andromeda biasane padha karo kabeh galaksi spiral:

  • Inti atom kanthi bolongan ireng supermasif ing njero.
  • Bohlam sing ngubengi inti lan kebak lintang saya maju ing evolusi.
  • Disc prekara antar lintang.
  • Halo, bal sing nyebar amba sing ngubengi struktur sing wis dijenengi, bisa dicampur karo halo saka Milky Way sing cedhak.

Galaksi kasebut diwiwiti saka protogalaxies primitif utawa awan gas, lan diatur ing wektu sing cukup suwe sawise Big Bang, lan Big Bang nggawe alam semesta. Sajrone Big Bang, unsur hidrogen lan helium sing luwih entheng dibentuk. Kanthi cara iki, protokol-galaksi pisanan kudu digawe saka unsur kasebut.

Wiwitane, perkara kasebut disebar kanthi merata, nanging ing sawetara titik tambah akeh tinimbang liyane. Endi Kapadhetan luwih dhuwur, gravitasi wiwit tumindak lan nyebabake akumulasi luwih akeh bahan. Suwe-suwe, kontraksi gravitasi nggawe protogalaxies. Andromeda bisa dadi asil gabungan saka sawetara protogalaxies sing kedadeyan udakara 10 milyar taun kepungkur.

Ngelingi umur kira-kira jagad iki ana 13.700 milyar taun, Andromeda dibentuk sakcepete sawise Big Bang, kaya Bima Sakti. Sajrone eksistensine, Andromeda nyerep protogalaxies lan galaksi liyane, mbantu nggawe bentuk saiki. Salajengipun, tingkat pambentukan lintang uga wis saya suwe saya suwe, amarga angka pembentukan bintang saya mundhak sajrone pendekatan kasebut.

Cepheids

Variabel Cepheid iku lintang sing padhang banget, luwih padhang tinimbang srengenge, mula bisa dideleng sanajan adoh banget. Polaris utawa Pole Star minangka conto lintang variabel Cepheid. Ciri khas yaiku supaya bisa ngalami ekspansi lan kontraksi kanthi periodik, nalika padhang bakal saya mundhak lan saya suwe. Mula diarani lintang pulsating.

Yen ana loro cahya sing padhang katon ing kadohan nalika wengi, bisa uga padhang sing padha, nanging salah sawijining sumber uga ora padhang lan luwih cedhak, mula katon padha.

Magnitudo lintang sing ana gandhengane karo kemadhange: wis ketok yen gedhene gedhene, luwih gedhe kemerahan. Kosok baline, bedane antara ukuran sing jelas lan gedhene intrinsik ana hubungane karo jarak menyang sumber.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan galaksi Andromeda lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.