Fenomena atmosfer

fénoména atmosfer

Kita ngerti manawa kabeh lapisan swasana mung ana fenomena atmosfer ing troposfera. Ing fénoména atmosfer Iki kedadeyan ing saindenging jagad lan gumantung saka jumlah radiasi surya, derajat kecenderungan sinar surya, tekanan atmosfer, rezim angin, suhu lan macem-macem variabel liyane.

Ing artikel iki, kita bakal menehi pitakon babagan fenomena atmosfer utama sing ana lan apa ciri khas kasebut.

Fenomena atmosfer

méga lan fénoména atmosfer

Badai, angin topan lan angin topan

Dheweke minangka gangguan atmosfer sing kuwat, diiringi angin, gludhug lan kilat lan udan deres. Dheweke ngasilake awan sing digawe vertikal, sing diarani mega cumulonimbus. Dumadi saka udhara sing panas banget lan hawa sing cukup lembab utawa udhara ing dhuwur (kadhang kalorone).

Udan ana nalika mega kumpul kanggo mbentuk tetes banyu sing luwih gedhe lan luwih gedhe, sing diblokir ing angin kanthi angin. Nalika mega kasebut dadi abot banget, banyu bakal tiba amarga gravitasi lan bakal nyebabake udan, sing ditemtokake minangka tetesan utawa udan tetesan banyu amarga kondensasi uap banyu ing atmosfer.

Puting beliung cocog karo depresi utawa badai cilik, nanging kanthi intensitas gedhe, sing nyebabake eddy sing katon diarani Cerobong asep sing tiba saka mega ibu ing badai. Kanthi jeneng Siklon, Topan utawa topan, gumantung saka wilayah kasebut, diarani pusat tekanan sing murah banget, kanthi angin lan udan sing kuwat. Biasane kedadeyan antara 8º lan 15º garis lintang Lor lan Kidul lan mangulon.

Dhiameter puting beliung bisa beda-beda sawetara meter utawa puluhan meter nganti atusan meter. Angin sing digawe ing puting beliung bisa dadi kuwat. Tekanan mudhun kanthi mudhun saka njaba menyang tengah puting beliung, nyebabake hawa ing sekitar pusaran disedot menyang zona tekanan rendah ing njero, ing endi zona tekanan rendah ngembang lan adhem kanthi cepet, biasane ing bentuk tetesan, mbentuk corong sing bisa diamati khas. Tekanan internal sing kurang saka vorteks bakal njupuk lebu, kayata partikel rereget utawa partikel liyane, sing bakal digawa lan mabur, nggawe puting beliung katon peteng.

Salam lan salju

Hujan diwiwiti kanthi angin kenceng lan suhu sithik banget, angin kenceng banjur nyeret banyu gedhe, nalika beku bisa ngasilake udan es utawa udan es sing bisa dhiameter nganti sawetara sentimeter. Ditetepake minangka udan padhet sing digawe saka partikel es bunder, conical utawa biconvex kanthi bobote dhewe.

Nalika suhu ngisor 0ºC, kepingan salju wiwit tiba. Serpihan iki digawe saka kristal es cilik lan laju ambruke sithik banget.

Fenomena atmosfer miturut jinis awan

pembentukan awan

Hawa panas sing munggah ing level paling dhuwur ing atmosfer mboko sithik adhem nalika munggah, nyebabake uap banyu nyuda dadi tetesan cilik, mbentuk awan.

Awan minangka salah sawijining fenomena atmosfer sing paling umum lan umume sing paling katon. Munculé fenomena iki kena pengaruh sawetara faktor termodinamika, sing umume ana hubungane karo asor, tekanan lan suhu, nanging iki ora ngilangi kasunyatan manawa nemtokake pentinge. Fenomena kasebut nduweni derajat subyektifitas tartamtu amarga sipate fisik lan tumindak langsung. Nalika nyetel standar kanggo macem-macem jinis awan lan tampilan, ngawasi saka lemah utawa liwat satelit minangka elemen utama pangadilan.

Ana 3 jinis awan utama miturut bentuk lan akibate:

  • Cirrus: Yaiku mega sing katon dhuwur banget; iku lancip, alus, kanthi struktur fibrosa; asring wulu lan mesthi putih.
  • Klompok: Iki minangka mega sing mesthi katon minangka massa maya saben, kanthi dhasar sing rata, lan asring tuwuh ing bentuk kubah vertikal, sing strukture mirip kembang kol, yaiku awan klasik, putih padhang ing wilayah sing katon srengenge lan abu-abu. peteng ing ayang-ayangan.
  • Strata: Iki minangka mega sing ngluwihi wujud lapisan, nutupi kabeh, utawa bagean gedhe saka langit. Jinis stratum umume kalebu lapisan awan sing terus-terusan sing bisa uga ana retakan, nanging yen ora ana unit cloud individu ora bisa dibedakake, yaiku awan sing seragam sing nggawa udan lan gerimis, nyebar banget lan seragam struktur Nimbus: (mendhung endhek, mega udan abu-abu peteng).

Fenomena atmosfer liyane

pelangi sawise udan

Fenomena atmosfer ora mung kalebu udan lan unsur sing ana gandhengane karo mega. Ayo goleki jinis fenomena atmosfer liyane:

Pelangi

Iki minangka salah sawijining fenomena sing paling misuwur lan apik sing kedadeyan ing langit. Dumadi nalika udan, nalika tetes udan minangka kaca spion, nyebar cahya ing kabeh arah, bosok lan mbentuk pelangi. Iki digawe dening busur sing dibentuk dening sinar srengenge sing nyentuh irungnya banyu lan buyar kanthi sudut ~ 138 derajat. Cahya mlebu ing gulung, banjur mundur, banjur pindhah menyang pucuk gulung liyane lan nuduhake permukaan njero, lan pungkasane dadi cahya sing wis bosok nalika metu saka irungnya. Pelangi biasane suwene 3 jam lan mesthi katon ing arah sing ngelawan saka srengenge.

Auroras

Aurora minangka fenomena sing kedadeyan ing garis lintang sing cedhak karo kutub magnet bumi amarga diasilake kanthi interaksi cagak lan partikel magnetik bumi sing digawa angin angin srengenge. Nalika partikel tekan bumi, tabrakan karo molekul ing atmosfer ndhuwur, nyenengake (ionisasi), kasunyatan sing ngasilake aurora kondhang. Gumantung saka hemisphere sing ana, dheweke diarani aurora sisih lor utawa kidul. Biasane aurora mung bisa dideleng ing garis lintang ing ndhuwur 65º (kayata Alaska, Kanada), nanging sajrone aktifitas surya aktif (kayata badai surya), bisa uga katon saka garis lintang sing kurang udakara 40 around. Fenomena kasebut bisa bertahan udakara sejam lan, yen aktif, bisa bertahan sewengi.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan fenomena atmosfer utama sing ana lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.