erupsi strombolian

padha mbalikke lontar

Nalika gunung geni njeblug, dheweke nindakake kanthi cara sing beda-beda. Ana sawetara faktor sing njalari erupsi duwe ciri lan akibat sing beda. Ing kasus iki, kita bakal fokus ing jinis erupsi strombolian. Gunung geni La Palma nduweni a erupsi strombolian. Apa tegese iki?

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab erupsi Strombolian, ciri, asal lan jalaran.

Apa erupsi strombolian

jinis erupsi strombolian

Jeblugan Strombolian minangka jeblugan vulkanik sing njeblug sing gantian antarane aktivitas sing kuat lan tenang. Iki minangka letusan gunung geni sing khas ing Kapuloan Canary, kayata gunung geni ing pulo La Palma, sing njupuk jeneng saka gunung geni Stromboli ing pulo Aeolian cilik cedhak Sisilia, Italia.

Jeblugan letusan Strombolian diprodhuksi dening akumulasi gas sing dibebasake dening magma dhewe nalika munggah. Gunung berapi Strombolian nyemburake gas, awu, lahar, lan bom vulkanik kanthi kekuwatan sing bisa ngetokake bulu vulkanik ing dhuwur sawetara kilometer.

Suhu magma ing letusan iki biasane watara sewu derajat Celsius.

Jinis-jinis jeblugan mbledhos

erupsi strombolian

Titik wiwitan kita yaiku gunung geni minangka proses alam sing kompleks sing diwiwiti ing jero Bumi, ing ngendi magma dibentuk ing mantel, terus munggah liwat kerak, lan diusir metu. Magma minangka campuran saka watu cair, gas, lan cairan sing muncul ing Bumi. Nalika magma tekan lumahing, jenenge dadi lava. Ora kabeh magma padha, lan mulane, lava saka gunung geni ora padha.

Jeblugan vulkanik nduweni tingkat erupsi sing beda-beda. Nyatane, ahli vulkanologi nggunakake skala sing disebut Vulkanik Explosivity Index (VIE) kanggo ngukur kekuwatan gunung geni. Ana oktaf ing skala iki.

Ing kabeh jeblugan sing mbledhos, gas lan piroklastik dibuwang kanthi keras menyang atmosfer, nanging ing kategori iki, sawetara luwih ganas tinimbang liyane. Strombolians minangka letusan sing paling ora bisa ngrusak nalika kita nganggep bisa ngasilake jeblugan bencana, kayata gunung geni Krakatau ing taun 1883, sing ngrusak kepulauan Indonesia kanthi jeneng sing padha.

Jeblugan eksplosif liyane yaiku:

  • Vulcan: materi iki luwih kenthel saka erupsi Strombolian, supaya luwih meksa di bangun munggah ing kamar magma minangka magma mundhak.
  • Peleana: kasusun saka materi sing luwih kenthel tinimbang letusan Strombolian, ditondoi dening longsoran abu sing cerah utawa aliran piroklastik lan pembentukan kubah lava lan kerucut apung.
  • Plinia: Padha banget mbledhos, kanthi manifestasi banget kasar, ngusir volume gedhe saka gas vulkanik, lebu lan awu saka magma kanthi komposisi asam. Gas vulkanik sing dimuntahaké banget beracun lan lahar sugih silikat. Jeneng iki ditampa kanggo ngurmati Pliny the Elder, sing tilar donya ing taun 79 Masehi. C. nalika Gunung Vesuvius njeblug lan ngubur Pompeii. Jeblugan kasebut minangka letusan pisanan sing diterangake lan ditindakake dening keponakane Pliny the Elder Pliny the Younger.

Risiko Rash Strombolian

ruam sawit

Ana macem-macem jinis letusan gunung geni, gumantung saka bledosan gunung geni lan aliran lava.

Ciri khas gunung geni Strombolian yaiku jeblugan sing sporadis, umume ora ganas, lan lava ora njeblug terus-terusan. Gunung geni ngeculake bahan piroklastik (campuran panas gas, awu, lan pecahan watu) saka retakan ing lumahing bumi. Suwene bisa beda-beda saka sawetara minggu nganti pirang-pirang wulan.

Gunung geni Strombolian biasane tekan dhuwure nganti 1.000 meter lan ngetokake materi luwih saka 10.000 meter kubik. Saliyane strombolians, para ahli mbedakake limang jinis erupsi liyane. Aktivitas vulkanik sing paling mbebayani yaiku gunung geni Hawaii, sing nduweni materi piroklastik sing sithik banget, meh ora ana bledosan, lan lava cukup cair. Kapindho yaiku vulkanik, ngetokake awan gedhe saka bahan piroklastik lan awu vulkanik sing akeh.

Jeblugan Plinian, ing sisih liya, minangka salah sawijining sing paling spektakuler (lan medeni). karo bledosan banget kasar, akèh awu lan lahar caket KALUBÈRAN. Magma bisa ambruk puncak gunung lan nggawe kawah. Ing sisih liya, lavas jinis Peleano kasebut solid kanthi cepet, mbentuk plug ing kawah. Pungkasan, erupsi hidrovolkanik dumadi amarga interaksi magma lan banyu.

aspek sing luwih jero

Jeblugan siji biasane ngetokake volume piroklastik saka 0,01 nganti 50 meter kubik. ing kacepetan discharge variabel kiro-kiro saka 104 kanggo 106 kg / s. Nalika aktivitas erupsi saya suwe, materi sing luwih kandel ing wilayah proksimal asring mbentuk kerucut cinder sing bisa tekan dhuwur sawetara atus meter. Lava spatter, celengan bom lan pamblokiran asring bisa katon ing jarak cedhak karo pipo lan celengan awu ing wilayah jarak penengah.

Amarga owah-owahan transien ing pola erupsi lan variabilitas ing dispersal awu vulkanik, anggota proksimal lan distal saka celengan Cascade uga nuduhake bedrock pocapan, karo interbeds awu vulkanik lan rock, nalika komponen anyar nuduhake gelembung gas lan owah-owahan ing crystallinity.

Jeblugan Strombolian sing umure cendhak sing diwenehi magma basaltik, kayata sing diamati ing gunung geni Llaima ing Mei 1994, ngetokake awu vulkanik sing apik kanggo mbentuk formasi piroklastik sing dumadi saka awu ireng lan morfologi sudut, kaca, kristal plagioklas, olivin, lan karbon oksida. lan titanium.

Minangka conto saka letusan Stromboli sing terus mbentuk cones cinder liwat wektu, kasus apik lan didokumentasikan kanthi apik ing Amerika Selatan yaiku jeblugan Natal 1988-89. Ana ilmuwan sing nyinaoni sacara ekstensif evolusi siklus njeblug lan karakteristik materi sing diluncurake, sing terakhir cocog karo: 1) awu vulkanik sing kasusun utamane saka scoria sing ora duwe aturan lan proporsi kristal sing sithik; 2) subspherical kanggo irregular 3) Bombas lan malah metrik, nggedhekake cedhak (<2km) menyang saluran, kanthi fusiform, flattened subspherical, braided, lan morfologi ora duwe aturan baku lan flattened; 4) Ana sawetara blok karakter sing ora sengaja lan aksesoris.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan erupsi Strombolian lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.