Apa fenomena El Niño?

Gambar Samodra Pasifik

Samudra Pasifik

Ing planet sing 75% lumahing ditutupi banyu, samodra duwe peran penting banget kanggo ngatur iklim kabeh jagad, wiwit saka kutub nganti tropis. Lan ana ing kana, ing perairan tropis ing Pasifik wétan, ing endi kedadean iklim diwiwiti kanthi lokalisasi, nanging pungkasane ana akibat ing saindenging Bumi: El Niño.

Ing artikel iki, kita bakal nerangake apa sejatine lan apa pengaruhe ing iklim global dadi sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan segara lan pengaruhe ing kabeh wilayah planet kita.

Apa fenomena El Niño?

Suhu samodra Pasifik

El Niño Iki minangka fenomena sing ana gandhengane karo anget banyu ing Pasifik khatulistiwa wétan, siklik, sing kedadeyan saben telung utawa wolung taun lan suwene 8-10 wulan. Minangka fase anget pola iklim Pasifik khatulistiwa sing diarani El Niño-Oscillation Kidul, ENSO kanggo singkatan ing basa Inggris. Iki minangka fenomena sing nyebabake kerusakan serius lan serius ing zona intertropis lan khatulistiwa, utamane amarga udan deres.

Nelayan Peru menehi jeneng kasebut kanggo nyebut bayi Yesus, lan saben taun ana arus sing anget kanggo Natal. Nganti taun 1960, dheweke ngerti yen dudu kedadeyane lokal Peru, nanging sejatine kedadeyan kasebut duweni akibat ing saindenging Pasifik tropis lan malah luwih adoh.

Durung jelas kepiye kedadeyane kedadeyane, nanging meteorologi Jacob Bjerknes (1897-1975) nggandhengake suhu ing permukaan samodra kanthi angin sing kuwat saka sisih wétan lan udan deres sing ngiringi.

Banjur meteorologis liyane sing jenenge Abraham Levy nyathet banyu segara, sing adhem sajrone musim gugur lan musim salju, dadi panas lan asile, suhu udhara mundhak. Aliran banyu sing anget mlaku ing sangisore segara, saka Australia nganti Peru.

Kepiye kedadeyane kedadeyane?

Amarga ana konsekuensi sing bisa ngrusak, penting banget supaya sistem bisa ndeteksi wektu. Mangkono, langkah-langkah sing cocog bisa ditindakake supaya ora ana sing paling akeh tiwas. Kanggo iku, satelit, pelampung ngambang digunakake lan segara dianalisis ngerti apa kahanan ing permukaan segara ing zona khatulistiwa. Kajaba iku, angin diteliti amarga, kaya sing wis kasebut sadurunge, pangowahan angin bisa dadi indikator yen fenomena El Niño bakal kedadeyan.

Pengaruhe apa ing iklim?

Banjir, salah sawijining akibat saka El Niño

El Niño, sawijining fenomena sing wis kedadeyan nganti pirang-pirang ewu taun kepungkur, duwe pengaruh gedhe ing iklim donya. Kasunyatane, saiki bisa ngubah kahanan iklim ing sawijining wilayah sing, amarga akeh populasi manungsa, mula saya penting supaya negara-negara sing magepokan bisa njupuk langkah-langkah sing efektif kanggo ngadhepi efek. Lan yaiku, sawise pangembangan, perubahan suhu lan pola udan lan angin kedadeyan ing planet iki.

Ayo ngerti apa pengaruhe:

  • Sacara global: cathetan suhu, perubahan sirkulasi atmosfer, tampilan penyakit sing angel dibasmi (kayata kolera), ilang tanduran lan kewan.
  • Ing Amerika Selatan: nyuda tekanan atmosfer, dadi panas saka Humboldt Saiki lan lembab banget nalika udan deres banget.
  • Asia Tenggara: pembentukan awan sing kurang, mangsa garing sing signifikan lan penurunan suhu samodra.

Nanging, penting kanggo dicathet ora ana loro El Niño sing padha. Iki tegese wilayah sing kena pengaruh pungkasan bisa uga ora kena pengaruh maneh. Dheweke bakal duwe kemungkinan sing luwih dhuwur, ya, nanging sampeyan ora bisa ngerti.

Hubungan antara El Niño lan perubahan iklim

Pangowahan iklim terrestrial

Nalika durung dingerteni persis apa pengaruh pangowahan iklim ing fenomena El Niño, sawetara ilmuwan nuduhake a sinau diterbitake ing jurnal Alam ing 2014 manawa frekuensi fenomena kasebut, uga intensitase, bisa uga bakal saya mundhak nalika suhu rata-rata global mundhak. Nanging, Panel Antarpemimpin Perubahan Iklim (IPCC) ora nganggep link iki wis kabukten, kenapa?

Wangsulane yaiku nalika ngomong babagan perubahan iklim, kita bakal ngomong babagan tren iklim, dene fenomena El Niño minangka variasi alam. Nanging, ana meteorologis liyane, kayata Jorge Carrasco, sing setuju karo panliten manawa ing donya sing luwih anget, intensitas lan frekuensi El Niño bakal nambah.

Kaya sing wis dingerteni, El Niño minangka fenomena sing bisa nyebabake lan akeh akibat ing macem-macem wilayah ing jagad iki. Kanggo keamanan kita dhewe, penting kanggo nyuda emisi gas omah kaca kanggo nyegah suhu terus munggah, amarga yen ora, saliyane efek perubahan iklim, kita kudu nglindhungi awake dhewe saka fenomena El Niño sing luwih kuat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.