Ecosfer

ekosistem

Planet kita minangka sistem alami sing kasusun saka organisme urip lan lingkungan fisik ing papan sing padha sesambungan lan urip. Konsep saka ekosistem kalebu sawetara perkara kaya-kaya ana ing ekosistem. Kita ngerti manawa ekosistem kaya omah organisme sing urip ing tengah alam lan nyedhiyakake kabeh sumber daya sing dibutuhake supaya bisa urip, menehi panganan dhewe lan reproduksi.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan ekosistem lan ciri khas kasebut.

Apa ekosistem kasebut?

atmosfer

Konsep ekosistem iku holistik, mula kalebu sawetara perkara kanthi sakabehe. Iki minangka istilah sing nuduhake ekosistem kanthi cara sing umume didhelikake saka sudut pandang planet. Contone, ekosistem kalebu atmosfer, geosfir, hidrosfer, lan biosfer. Kita bakal ngrusak saben bagean lan ciri sing duwe:

  • Geosfir: wilayah kasebut sing kalebu kabeh bagean abiologis, kayata watu lan lemah. Kabeh bagean ekosistem iki ora duwe urip dhewe lan organisme urip digunakake kanggo rezeki.
  • Hidrosfera: kalebu kabeh banyu sing ana ing ekosistem. Ana macem-macem jinis banyu saiki yaiku banyu seger utawa uyah. Ing hidrosfir kita nemokake kali, tlaga, lepen, lepen, segara lan segara. Yen njupuk conto ekosistem alas, kita bakal bisa ngerti yen hidrosfer minangka bagean saka kali sing nyebrang alas.
  • Suasana: kabeh ekosistem ing donya duwe swasanane dhewe-dhewe. Yaiku hawa ing sakiwa tengene gas sing diprodhuksi dening kegiyatan organisme urip diijolake. Tanduran nindakake fotosintesis lan ngetokake oksigen kanthi nyerep karbon dioksida. Tukaran gas iki ana ing swasana.
  • Biosfera: bisa diarani manawa papan kasebut diwatesi dening anane organisme urip. Kanthi tembung liyane, bali menyang conto ekosistem alas, kita bisa ujar manawa biosfer minangka area ekosistem ing endi organisme urip. Bisa tekan lemah menyang langit ing endi manuk mabur.

Ekosistem lan bioma

ekosistem daratan lan segara

Ekosistem gedhe sing kalebu ing ekosistem bisa dipérang dadi sawetara ekosistem sing luwih cilik sing luwih gampang ditliti lan bisa ditemokake seri karakteristik dhewe sing ndadekake unik. Sanajan kabeh bagean saka unit sing luwih dhuwur sing diarani biome, ekosistem bisa dipérang dadi total unit. Yaiku, ekosistem dhewe duwe kabeh syarat supaya bisa dadi tuan rumah urip lan ana interaksi ing antarane organisme urip lan lingkungan. Bioma yaiku seperangkat ekosistem gedhe sing nggabungake karakteristik sing padha lan sing bisa dadi banyu lan terrestrial.

Ayo dadi conto sawetara biome: contone, kita bisa nemokake rawa, muara, alas, lembaran, wilayah segara inggil, lsp. Yen ngomong babagan ekosistem, kita bisa ngomong babagan sisih, alas, lsp. Nanging, bioma minangka ekosistem kasebut ing endi spesies sing padha bisa urip.

Saiki nalika kita kudu ngenalake manungsa menyang persamaann. Manungsa mbagi lan nggolongake ekosistem supaya bisa luwih ngerti. Sampeyan uga bisa ngeksploitasi lan ngreksa miturut kekarepane. Siji prekara sing jelas, alam iku sakabehane lan ana sesambungan sing ora bisa diendhani, terus-terusan lan kompleks ing antarane organisme urip lan lingkungan sing nggawe ekosfer.

Penjelasan babagan ekosistem kanggo bocah

Kanthi cara sing luwih gampang, kita bakal nerangake ekosistem. Bisa uga dianggep minangka ekosistem global sing kabeh makhluk urip ana gandhengane kanthi langsung utawa ora langsung. Ayo njupuk conto organisme fotosintetik. Organisme kasebut tanggung jawab ngeculake oksigen menyang atmosfer lan nglayani makhluk liya kanggo menehi panganan. Siklus hidrologi uga minangka bagean saka ekosistem sing ana gandhengane ing saindenging planet iki. Kabeh makhluk urip nggunakake banyu amarga kita butuh supaya bisa urip.

Proses sing ngoper banyu liwat segara lan dharatan minangka fenomena dhasar kanggo urip lan kedadeyan ing level planet. Iki minangka siklus hidrologis. Kanggo ngurus planet iki, kita kudu njaga ekosistem lan njaga awake dhewe.

Ecosfer lan eksperimen

geosfer lan ekosfer

Uga dikenal minangka ekosistem minangka eksperimen terkenal sing ditindakake NASA kanthi ide nggawe ekosistem sing bakal dadi jinis planet miniatur. Usaha kanggo nggawe simulasi kabeh sesambungan antarane organisme urip lan non-urip kanggo simulasi planet bumi kanthi ukuran cilik.

Ing njero endhog kristal dikenalake landasan banyu laut, kanthi urang, alga, gorgonian, kerikil lan bakteri. Aktivitas biologis ditindakake kanthi cara sing terisolasi amarga kontainer ditutup kanthi hermetis. Siji-sijine sing ditampa saka njaba yaiku cahya eksternal sing bisa njaga siklus biologis lan ndhelikake anané srengenge ing planet kita.

Eksperimen ekosistem iki katon minangka jagad sing sampurna ing endi udang bisa urip pirang-pirang taun amarga swasembada lingkungan. Kajaba iku, ora ana jinis kontaminasi lingkungan mula ora butuh jinis reresik lan perawatane minimal. Iki minangka jenis eksperimen sing bisa dingerteni, anggere keseimbangan ekologis dihormati, kabeh bisa urip harmoni.

Kita bisa nggawe perbandingan tartamtu karo apa sing kedadeyan saiki supaya bisa ngerti lan ngerti prelu nindakake kahanan tartamtu kanggo nggayuh lan njaga keseimbangan lingkungan maneh. Kanthi teknologi saiki, kita bisa ngasilake akeh energi polusi sing nyebabake keseimbangan ekologis ilang ing level planet. Kita uga ngrusak ekosistem lan habitat saka macem-macem spesies, sing nyebabake kepunahan ing pirang-pirang kesempatan.

Sanajan ekosfer planet kita luwih rumit tinimbang eksperimen kasebut, siklus urip uga berkembang kanthi cara sing padha. Ana sawetara elemen dhasar sing campur tangan minangka yaiku udara, bumi, cahya, banyu lan urip lan kabeh ana gandhengane. Sawetara ujar manawa ekosistem digawe saka dinamika sing nyebabake kahanan harmoni lan semrawut.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan ekosistem lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.