Efek omah kaca

Emisi gas omah kaca

Efek omah kaca Minangka bab sing meh kabeh wong wis ngrungokake dina iki. Akeh sing ujar yen efek omah kaca nambah suhu global lan nambah efek perubahan iklim. Iki uga ana gandhengane karo pemanasan global. Nanging apa dheweke ngerti tenan babagan pengaruh efek omah kaca, kepiye kedadeyan lan apa pengaruhe ing planet iki?

Sadurunge nerangake apa efek omah kaca, aku bakal menehi pratelan supaya sampeyan maca iki kanthi wigati sing kudu ana: "Tanpa efek omah kaca, urip ora bakal ana saiki kaya kita ngerti amarga ora bakal bisa". Yen wis dikandhani, muga-muga bisa uga penting sing cocog.

Definisi Efek Griya ijo

Sing diarani "efek omah kaca" kalebu paningkatan suhu planet iki disebabake tumindak klompok gas tartamtu, sawetara ana sing diprodhuksi massal dening manungsa, sing nyedhot radiasi inframerah, nyebabake permukaan bumi lan sisih ngisor lapisan atmosfer ing saubenge dadi panas. Amarga efek omah kaca iki, bisa urip ing Bumi, amarga yen ora amarga iki, suhu rata-rata udakara -88 derajat.

Efek omah kaca

Apa gas omah kaca?

Gas sing diarani omah kaca utawa gas omah kaca, sing tanggung jawab kanggo efek sing diandharake ing ndhuwur, yaiku:

  • Uap banyu (H2O)
  • Karbon dioksida (CO2)
  • Metana (CH4)
  • Nitrogen oksida (NOx)
  • Ozon (O3)
  • Chlorofluorocarbons (CFCartial)

Sanajan kabeh (kajaba CFC) alami, wiwit Revolusi Industri lan utamane amarga nggunakake bahan bakar fosil intensif ing kegiatan industri lan transportasi, ana kenaikan jumlah sing dipancarake menyang atmosfer. Karakteristik gas omah kaca kasebut yaiku nahan panasMula, konsentrasi gas-gas kasebut saya saya dhuwur, swasana panas saya ora uwal.

Kabeh saya parah amarga ana kegiyatan manungsa liyane, kayata deforestasi, sing mbatesi kapasitas regenerasi atmosfer kanggo ngilangi karbon dioksida, sing dadi sebab utama efek omah kaca amarga iku sing paling akeh dipancarkan saiki.

Uap banyu

Uap banyu (H2O) yaiku kontributor paling gedhe kanggo efek omah kaca alam lan minangka salah sawijining sing paling langsung ana gandhengane karo iklim, mula, paling ora langsung dikendhaleni dening kegiyatan manungsa. Iki amarga penguapan gumantung banget karo suhu permukaan (sing meh ora diowahi dening kegiyatan manungsa, yen kita nganggep wilayah gedhe), lan amarga uap banyu ngliwati swasana kanthi siklus sing cepet banget, awet saben istilah. setengah saka siji saben wolung nganti sangang dina.

Karbon dioksida

Karbon dioksida (CO2) mbantu Bumi duwe suhu sing bisa dienggoni, anggere konsentrasi tetep ana ing kisaran tartamtu. Tanpa karbon dioksida, Bumi bakal dadi blok es, nanging ing sisih liyane, keluwihan bisa nyegah metu saka panas menyang angkasa lan nyebabake anget banget planet iki. Asale saka sumber alam (ambegan, dekomposisi bahan organik, kobongan alas alam) lan antropogenik (pembakaran bahan bakar fosil, pangowahan panggunaan lahan (umume deforestasi), pembakaran biomassa, kegiatan industri, lsp.

Artikel sing gegandhengan:
NASA nggawe video sing nuduhake karbon dioksida planet iki

Metana

Iki minangka zat sing ana ing bentuk gas ing suhu lan tekanan biasa. Ora ana warna lan meh ora larut ing banyu ing fase cair. 60% saka emisi ing saindenging jagad iki asale antropogenik, utamane saka kegiyatan pertanian lan manungsa liyane. Sanajan uga asale saka dekomposisi sampah organik, sumber alami, ekstraksi bahan bakar fosil, lsp. Ing kahanan sing ora ana oksigen.

Emisi metana

Nitrogen oksida

Nitrogen oxides (NOX) minangka senyawa nitrogen gas lan oksigen sing ana ing pembakaran karo oksigen sing berlebihan lan suhu dhuwur. Dheweke diluncurake menyang udara saka knalpot kendaraan bermotor (utamane solar lan bakar bakar), pembakaran batubara, minyak, utawa gas alam, lan sajrone proses kayata las busur, elektroplasi, etsa logam, lan detonasi dinamit. .

Ozon

Ozone (O3), ing suhu lan tekanan sekitar, yaiku gas tanpa warna kanthi ambu sing ora enak, sing ing konsentrasi gedhe bisa dadi biru. Properti utamane yaiku oksidasi sing kuat banget, sing misuwur amarga peranane penting ing atmosfer. Ozon stratospheric minangka filter sing ora nglilani Radiasi UV sing mbebayani ing permukaan bumi. Nanging, yen ozon ana ing sisih paling ngisor swasana (troposfer), bisa nyebabake, kanthi konsentrasi sing cukup, ngrusak vegetasi.

Bolongan lapisan ozon

CFC

Klorofluorokarbon, uga dikenal minangka CFC, asale saka hidrokarbon lan, amarga stabilitas fisik-kimia sing dhuwur, wis akeh digunakake minangka bahan pendingin, agen pemadam lan propelan kanggo aerosol. Pabrik lan panggunaan klorofluorokarbon dilarang dening Protokol Montreal, amarga nyerang lapisan ozon liwat reaksi fotokimia. Siji ton CFC bakal ngasilake pengaruh anget global ing 100 taun sawise emisi menyang atmosfer padha karo 4000 kaping proporsi karbon dioksida (CO2) sing padha.

Akibat saka efek rumah kaca sing tambah

Kaya sing wis dingerteni, efek omah kaca dudu "ala" ing film iki, nanging mundhak maju. Amarga tambah akeh kegiyatan manungsa, kita bakal weruh kepriye emisi gas omah kaca saya saya mundhak lan kepiye nambah luwih suhu rata-rata planet iki. Iki bisa nyebabake akibat lingkungan kanggo manungsa uga manungsa lan cara urip

Akibat sing nyebabake efek omah kaca yaiku:

  • Peningkatan suhu rata-rata planet iki.
  • Tambah mangsa garing ing sawetara wilayah lan banjir ing wilayah liya.
  • Frekuensi tatanan angin topan sing luwih dhuwur.
  • Leleh progresif saka tutup kutub, kanthi munggah saka level samodra.
  • Peningkatan presipitasi ing saindenging jagad (bakal udan luwih sithik udan luwih deres).
  • Tambah pirang-pirang dina panas, diterjemahake dadi gelombang panas.
  • Rusak ekosistem.

Kanthi bubar mlebu Persetujuan Paris negara-negara sing wis meratifikasi arep nyuda emisi gas omah kaca menyang atmosfer, supaya bisa mbantu nyuda efek sing nyebabake perubahan iklim. Komunitas ilmiah wis nindakake sawetara panliten sing nyimpulake yen yen suhu rata-rata planet mundhak luwih saka rong derajat Celcius, efek kasebut ora bisa dibalekake. Mula padha nggawe konsentrasi CO2 maksimum ing planet iki jam 400 ppm. Nganti saiki, konsentrasi iki wis ngluwihi rong taun berturut-turut.

Efek negatif gas omah kaca ing manungsa

NO2 bisa nyebabake efek kesehatan lan kesejahteraan masarakat kanthi nyebabake iritasi ing mukosa hidung lan ngrusak sistem pernafasan kanthi nembus area paru-paru sing luwih jero, lan menehi kontribusi kanggo pembentukan udan asam.

Kanggo bagean kasebut, SO2 bereaksi karo banyu atmosfer kanggo ngasilake udan asam, iritasi lendir lan mripat lan nyebabake batuk nalika dihirup. Hujan asam uga duwe efek ora langsung ing kesehatan, amarga banyu sing asem bisa larut karo logam lan zat beracun saka lemah, watu, saluran lan pipa lan banjur diangkut menyang sistem banyu ngombe kanggo konsumsi manungsa, ngasilake keracunan.

Udan asam

Efek utama gas kasebut ing lingkungan alam yaiku udan asam. Fenomena udan asam (kalebu uga salju, pedhut lan embun asam) duweni akibat negatif marang lingkungan, amarga ora mung mengaruhi kualitas banyu, nanging uga lemah, ekosistem, lan, khusus kanggo vegetasi. Pengaruh udan asam liyane yaiku nambah keasaman banyu seger lan akibate paningkatan logam berat beracun sing nyebabake kerusakan rantai trofik lan proses reproduksi iwak, nyalahake kali lan tlaga kanthi nyuda sing alon nanging ora bisa mlebu ing fauna.

Hujan asam uga duwe efek negatif ing lingkungan kutha, ing siji tangan, korosi bangunan, degradasi watu katedral lan monumen sejarah liyane, lan liyane, kesan sistem pernapasan ing manungsa, sing wis kasebut .

Artikel sing gegandhengan:
Apa udan asam?

udan asam

Asap fotokimia

Pengaruh gas asam liyane yaiku fenomena sing dikenal kanthi asap; yaiku anglicisme sing digawe saka gabungan tembung kumelun (kumelun) lan kabut (kabut) minangka salah sawijining bentuk polusi udara sing asale saka gabungan asap dadi kabut (saka siji aerosol menyang aerosol liyane). Asap asap abu-abu utawa asap industri minangka polusi udara sing diasilake dening soot lan belerang. Sumber utama emisi polutan sing nyumbang kanggo asap abu-abu yaiku kobongan batu bara, sing bisa akeh belerang. Ana asap fotokimia sing asale saka bahan-bahan sing ngemot asap nitrogen lan pembakaran mobil, dicampur karo efek radiasi surya sing ngasilake gas ozon, sing beracun banget.

Asap fotokimia, polusi udara

Apa sing bisa ditindakake kanggo nyuda efek omah kaca?

Emisi gas kudu dikendhaleni ing rong sisik sing beda-beda, gumantung saka emisi ing kendaraan utawa industri umume.

Mesin truk lan mobil minangka sumber polutan sing penting banget. Kanggo nyuda emisi, luwih becik nggunakake langkah pencegahan lan pembersihan kanggo gas sing dipancarkan dening mesin sadurunge diluncurake menyang atmosfer. Sampeyan bisa menehi kontribusi kanggo nyuda efek omah kaca kanthi langkah-langkah ing ngisor iki:

  • Gunakake transportasi umum, muter utawa mlaku-mlaku liyane.
  • Gunakake mesin kanthi teknologi polusi rendah, kayata mesin sing ngganti bahan bakar saiki dadi bahan bakar sing kurang polusi, contone, gas alam, alkohol, hidrogen utawa listrik.
  • Nambahake efisiensi mesin supaya luwih akeh kilometer bisa ditindakake kanthi bahan bakar luwih sithik.
  • Ubah mesin supaya emisiane dikurangi.
  • Tambah tarif lan pajak sing kudu dibayar mobil paling akeh lan nyengkuyung pangowahane kanggo mobil anyar. Iki bakal nyengkuyung para produsen mobil kanggo nyuda emisi lan nyurung pembeli supaya tuku kendaraan sing luwih resik.
  • Gawe zona pejalan kaki ing pusat kutha lan, umume, matesi sirkulasi kendaraan pribadi ing sawetara wilayah ing kutha kasebut.
Transportasi umum kanggo nglawan paningkatan efek omah kaca

Gunakake transportasi umum luwih akeh

Kanthi iki, sampeyan bisa ngerteni luwih akeh babagan efek sing nggawe kita tetep urip, nanging penting banget supaya keseimbangane stabil supaya bisa nambah ora nyebabake bencana iklim.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Roberto ngandika

    Artikel kasebut menarik banget, aku matur suwun