Divergensi lan konvergensi

Area divergensi

Kanggo meteorologi, ana sawetara konsep sing penting banget. Dheweke yaiku babagan konvergensi lan divergensi. Yen pengin nambah kualitas lan presisi ramalan cuaca, kita kudu ngerti cara nganalisis fenomena kasebut. Dina iki kita bakal nyoba ngerti definisi fenomena kasebut lan dinamika sing ana. Kajaba iku, kita bakal ngerti kepiye pengaruhe wektu lan kepiye carane bisa dingerteni.

Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan divergensi lan konvergensi? Kita bakal nerangake kabeh kanthi rinci.

Apa sing diarani konvergensi lan divergensi

Aliran udara

Nalika ing swasana dikandhani yen ana konvergensi, kita nuduhake hawa gedhe ing wilayah tartamtu minangka akibat saka pamindahan kasebut. Penghancuran iki nyebabake akeh udara sing nglumpukake ing wilayah tartamtu. Kosok baline, divergensi minangka kosok baline. Amarga gerakane massa udhara, banjur nyebar lan nuwuhake wilayah sing hawa mung sithik.

Kaya sing bisa diramal, fénoména kasebut sacara signifikan mengaruhi tekanan atmosfer, amarga nalika ana konvergensi, bakal ana tekanan atmosfer sing luwih dhuwur lan beda-beda tekanan sing beda. Kanggo ngerti operasi fenomena kasebut sampeyan kudu ngerti dinamika sing ana ing udhara ing swasana.

Ayo bayangake wilayah sing pengin dianalisis hawa lan arus. Kita bakal nggambar garis arah angin ing peta adhedhasar tekanan atmosfer. Saben baris tekanan diarani isohipsas. Yaiku, tekanan tekanan atmosfer sing padha. Ing tingkat paling dhuwur ing swasana, cedhak karo tropopause, angin praktis geostrofis. Iki tegese minangka angin sing muter ing arah sing sejajar karo garis sing padha karo geopotensial sing padha.

Yen ing wilayah sing diteliti, kita bakal weruh manawa garis-garis aliran angin bisa ketemu, mula amarga ana konvergensi utawa pertemuan. Kosok baline, yen garis aliran kasebut mbukak lan adoh, mula bakal ana beda utawa diffluensi.

Proses gerakan hawa

Antisiklon lan siklon

Kita bakal mikir babagan dalan gedhe supaya bisa dadi luwih panas. Yen dalan gedhe duwe 4 utawa 5 jalur lan dumadakan mung duwe 2 jalur, kita bakal nambah lalu lintas ing wilayah kasebut kanthi kurang akeh jalur. Kosok baline nalika ana rong jalur lan dumadakan ana luwih akeh jalur. Saiki, kendharaan wiwit pisah lan bakal luwih gampang nyuda kemacetan. Ya, perkara sing padha bisa diterangake babagan divergensi lan konvergensi.

Salah sawijining kahanan sing bisa ditindakake yaiku munggah-mudhun vertikal saka massa udhara diamati nalika ana hubungane karo angin gradien. Kacepetan sing dienggo angin munggah lan mudhun antara 5 lan 10 cm / s. Sing kudu dipikirake yaiku, ing wilayah sing ana konvergensi udara, kita bakal duwe tekanan atmosfer sing luwih dhuwur, mula, anane badhak antiklon. Ing wilayah iki, kita bakal seneng lan nikmati suhu sing stabil.

Kosok baline, ing wilayah sing ana beda-beda udara, kita bakal nemokake nyuda tekanan atmosfer. Wilayah ditinggalake kanthi hawa sithik. Udhara pancen cenderung menyang area sing kurang meksa ngisi kesenjangan. Amarga iku, gerakan hawa iki bisa nyebabake siklon utawa sinonim karo cuaca sing ora apik.

Efek gesekan sing ana ing gerakan angin ing sekitar tekanan dhuwur utawa kurang, kanthi gati yen gesekan kasebut nyebabake penyimpangan ing arah angin, yaiku ngasilake divergensi utawa konvergensi. Kanthi tembung liya, komponen sing menehi tandha kacepetan jejeg karo isobar yaiku komponen sing asale saka udara sing mlebu ing tengah tekanan rendah utawa diusir ing njaba nalika ana tekanan dhuwur.

Divergensi ketinggian

Divergensi ketinggian

Ing divergensi, arus udara dibagi dadi rong aliran sing wiwit adoh ing arah sing beda. Sistem sing ngatur sirkulasi atmosfer umum iki kena pengaruh saka fenomena kasebut. Nalika ngalami divergensi, angin bakal ganti dadi loro: dhuwure lan level kanthi lemah. Liwat udhara saka sawijining papan menyang papan liyane ditindakake kanthi vertikal. Gerakan udara iki nyebabake pembentukan sel sing dikenal minangka sel. Yen konvergensi luwih murah, massa udhara wiwit saya dhuwur. Nalika tekan ketinggian tartamtu, dheweke bakal dadi loro aliran sing bakal pindhah ing arah sing beda.

Yen aliran udara iki wiwit mudhun, tekan zona konvergensi lan, ing cedhak lemah, kita bakal nemokake zona divergensi anyar sing ndadekake arus udara bisa obah ing arah sing ngelawan menyang ketinggian. Mangkene carane sirkuit utawa sel ditutup.

Divergensi ing dhuwure biasane dibentuk ing zona intertropis lan ing wilayah kutub. Ing wilayah kasebut, aliran udara kena pengaruh suhu sekitar lan kerapatan. Kabeh gerakan kasebut mbentuk sistem 3 sel juxtaposed gedhe yaiku sistem sing nggawe udhara wiwit obah vertikal.

Pengalaman karo angin

Divergensi lan konvergensi

Yen pengalaman ora ana gunane kanggo awake dhewe, yaiku yen cedhak karo permukaan segara, biasane bakal ana luwih akeh konvergensi sing nyebabake update nganti dhuwure 8.000 meter. Nalika kita ana ing dhuwur kasebut, kanthi tekanan 350 millibars, nalika divergensi ditandhani wiwit dibentuk.

Yen kita ndeleng depresi utawa badai lan kita ing segara, yaiku ana konvergensi angin. Kontraksi massa udara iki meksa munggah vertikal, nalika adhem lan kondensasi. Nalika udhara sing kondensasi, awan-awan mau saya gedhe, apamaneh yen munggah saka massa udhara vertikal.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan konsep divergensi lan konvergensi lan pentinge ing meteorologi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Juan Manuel Sanchez ngandika

    Hello!
    Nalika ana bedane angin ing permukaan, tekanan atmosfer nalika semana luwih dhuwur, amarga nalika semana ana angin mudhun, yaiku angin mudhun kanthi vertikal. Nalika angin iki tekan permukaan, dheweke golek pusat tekanan rendah, ing endi konvergensi angin, lan amarga tekanan cilik iki, angin bisa munggah vertikal.
    Nanging, nalika sampeyan nulis paragraf iki (sanajan ing paragraf sabanjure):
    «Kaya sing bisa diramal, fénoména kasebut mengaruhi tekanan atmosfer, amarga, nalika ana konvergensi, bakal ana tekanan atmosfer sing luwih dhuwur lan beda-beda tekanan sing beda. Kanggo ngerti kepiye cara kedadeyan fenomena kasebut, wong kudu ngerti kanthi dinamika hawa ing atmosfer. "
    sampeyan nulis proses sing ngelawan, nyatakake yen ana tekanan sing luwih dhuwur yen ana konvergensi angin, lan tekanan ngisor sing beda karo angin.
    Kajaba sampeyan tegese Konvergensi lan Divergensi sing kedadeyan ora ing permukaan, nanging ing swasana. Yen mangkono, aku sampeyan kudu njlentrehake, amarga nyebabake ambiguitas!
    Kajaba, kirim apik banget!
    Salam saka Kolombia!