Diagram Hertzsprung-Russell

diagram hertzsprung-russell

Salah sawijining skema sing paling bisa dingerteni kanggo ngelasake unsur ing jagad ilmu pengetahuan yaiku tabel periodik. Yen kita nganalisa kanthi wiyar lan kanthi cara sing gampang, mula bakal ana sing Diagram Hertzsprung-Russell kaya tabel periodik, nanging lintang-lintang. Kanthi diagram iki, kita bisa nemokake klompok lintang lan ndeleng klasifikasi miturut ciri khase. Thanks kanggo iki, mula bisa ditindakake pengamatan lan klasifikasi klompok bintang sing beda-beda sing ana.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri lan pentinge diagram Hertzsprung-Russell.

Fitur lan operasi

Diagram lan ciri khas Hertzsprung-russell

Kita bakal nyoba ngerti kepiye diagram Hertzsprung-Russell lan apa sing kalebu. Rong sumbu ing grafik ngukur macem-macem perkara. Sumbu horisontal ngukur loro timbangan sing bisa dirangkum dadi siji. Nalika tekan ngisor, ayo ukuran suhu permukaan lintang ing derajat Kelvin saka suhu paling dhuwur nganti suhu paling murah.

Ing sisih ndhuwur, kita ndeleng bab sing beda. Ana sawetara bagean sing ditandhani karo layang: O, B, A, F, G, K, M. Iki minangka jinis spektral. Tegese iku wernane lintang. Kaya dene spektrum elektromagnetik, wiwit saka warna biru nganti warna abang. Kaloro skala kasebut nuduhake padha lan setuju amarga jinis spektral ditemtokake dening suhu lumahing lintang. Amarga suhu mundhak, warnane uga beda. Dadi saka abang nganti bluish, sadurunge ngliwati nada oranye lan putih. Ing jinis diagram iki, sampeyan bisa kanthi gampang mbandhingake suhu apa sing bisa diduweni lintang.

Saliyane, ing sumbu vertikal diagram Hertzsprung-Russell, kita bisa ngukur konsep sing padha. Iki ditulis ing skala sing beda kayata luminositas. Ing sisih kiwa luminositas diukur njupuk srengenge minangka referensi. Kanthi cara iki, identifikasi luminousity lintang liyane sing cukup intuisi difasilitasi lan srengenge dadi referensi. Gampang digoleki manawa lintang luwih utawa kurang padhang tinimbang srengenge amarga gampang banget nalika mbayangake. Skala sing bener duwe cara ngukur luminositas sing rada akurat tinimbang liyane. Bisa diukur kanthi gedhene mutlak. Nalika katon ing alas kasebut, ana siji bajing luwih saka liyane. Temenan, ing pirang-pirang acara kedadeyan amarga lintang-lintang ketemu ing jarak sing beda lan ora amarga siji luwih padhang tinimbang liyane.

Sinar lintang

cahya lintang

Nalika metu saka langit, kita bakal weruh ana sawetara lintang sing luwih cerah, nanging kedadeyan saka perspektif kita. Iki diarani gedhene sing katon, sanajan ana bedane cilik: ukuran lintang sing katon digawe kanthi ndandani nilai sing bakal ana ing njaba cahya kita, dudu ing njero ati. Kanthi cara iki, gedhene sing jelas ora bakal makili cahya nyata bintang kasebut. Mula, skala kaya ing diagram Hertzsprung-Russell ora bisa digunakake.

Supaya bisa ngukur luminositas sumur lintang, gedhene mutlak kudu digunakake. Bakal dadi ukuran sing jelas yen lintang ora duwe 10 parsec. Bintang-bintang kasebut kabeh bakal padha ing jarak sing padha, mula ukuran lintang sing jelas bakal diowahi dadi cahya sing nyata.

Babagan sing kudu dideleng nalika ndeleng grafik yaiku garis diagonal gedhe sing mbukak saka kiwa ndhuwur menyang tengen ngisor. Dikenal minangka urutan utama lan ing endi bagean gedhe saka lintang, kalebu srengenge. Kabeh lintang ngasilake energi kanthi nyawiji hidrogen kanggo ngasilake helium ing njero ati. Iki minangka faktor umum sing dimupangatake kabeh lan sing mbedakake lumorine yaiku yen bagean saka urutan utama yaiku massa. Kanthi tembung liyane, yen akeh lintang ing sawijining lintang, proses fusi bakal luwih cepet, mula bakal ngalami suhu lan permukaan sing saya akeh.

Mula, lintang-lintang sing duwe jisim sing luwih gedhe papane adoh ing sisih kiwa lan ndhuwur, saengga nduweni suhu lan luminitas sing luwih gedhe. Iki minangka buta biru. Kita uga duwe lintang kanthi massa ngisor ing sisih tengen lan ngisor, saengga kurang suhune lan cahya lan kurcaci abang.

Bintang raksasa lan supergiant diagram Hertzsprung-Russell

warna macem-macem lintang

Yen kita adoh saka urutan utama, kita bisa ndeleng sektor liyane ing diagram. Ing sisih ndhuwur ana raksasa lan supergiant. Sanajan padha duwe suhu sing padha karo lintang-lintang urutan utama liyane, nanging kasebut nduweni cahya sing luwih dhuwur. Iki amarga ukuran. Bintang raksasa kasebut ditondoi kanthi suwe amarga ngobati cadangan hidrogen, mula kudu nggunakake bahan bakar liyane kayata helium kanggo fungsine. Banjur nalika sumunar surup amarga bahan bakar ora pati kuat.

Iki minangka nasib sing nahan akeh lintang sing ana ing urutan utama. Gumantung saka massa sing ana, bisa uga gigantic utawa super-gigantic.

Ing ngisor urutan utama, kita duwe dwarf putih. Tujuan pungkasan saka lintang-lintang sing katon ing langit yaiku kurcaci putih. Sajrone tahap iki, lintang kasebut nggunakake ukuran cilik lan kapadhetan sing gedhe banget. Suwe-suwe, kurcaci putih pindhah luwih maju ing sisih tengen lan mudhun diagram. Iki amarga saya ilang cahya lan suhu.

Sejatine iki kalebu jinis lintang utama sing katon ing grafik iki. Ana sawetara riset saiki sing nyoba nyorot lan fokus ing sawetara ekstrem grafik kanggo ngerti kabeh sing luwih jero.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan diagram Hertzsprung-Russell lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.