Claudius Ptolemy

claudius ptolemy

Dina iki kita bakal ngomong babagan salah sawijining pria sing menehi akeh informasi kanggo ilmu pengetahuan. Is babagan Claudius Ptolemy. Dheweke minangka wong sing dadi astronom Yunani, matématikawan lan geografer, lan sanajan ana sithik informasi babagan uripe, ilmuwan iki isih urip nganti saiki. Ora dingerteni persis saka laire, utawa tanggal pira. Uga ora dingerteni ing ngendi sedane, nanging kita ngerti sumbangane gedhe.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh biografi lan eksploitasi Claudio Ptolemy.

Biografi Claudius Ptolemy

peta donya dening claudius ptolemy

Sanajan ora dingerteni persis saka ngendi laire Claudius Ptolemy, kira-kira ana ing Mesir. Kabeh kegiyatan dibingkai ing antarane tanggal pengamatan kapisan sing digawe ing taun 127 Masehi Pengamatan iki digawe sajrone taun sewelas paprentahan Hadrian. Saliyane, salah sawijining pengamatan paling anyar yaiku tanggal 141 M. Ing katalog bintang dheweke nggunakake taun kaping pisanan pemerintahan Kaisar Antoninus Pius minangka tanggal referensi kanggo kabeh koordinat. Taun referensi iki yaiku taun 138 Masehi

Claudius Ptolemy misuwur minangka wakil pungkasan pungkasan kabeh astronomi Yunani. Lan kegiyatan utamane dikembangake ing pengamat candhi Serapis ing Canopus. Observatorium iki dununge cedhak Alexandria. Karya utama lan paling misuwur saka Claudius Ptolemy sing dadi misuwur yaiku: Sintesis Matematika. Karya iki dipérang dadi 13 volume sing diklasifikasikaké minangka karya sing amba lan jembar. Kanthi cara iki, bisa dibedakake karo koleksi teks astronomi liyane dening panulis liyane. Pentinge pakaryane bisa dadi cocog kanggo kemajuan ilmu pengetahuan.

Kekaguman sing menehi inspirasi kanggo kabeh karya Claudius Ptolemy ngenalake kebiasaan ngrujuk nggunakake istilah Yunani megisté. Istilah iki tegese hebat lan maksimal. Kayane pengaruh karya sing ditindakake Khalifah al-Mamun ing basa Arab lengkap sing diterjemahake taun 827. Jeneng al-Magisti minangka jarwan sing asale saka judhul Almagest. Judhul iki digunakake ing sisih Kulon abad pertengahan saka terjemahan pisanan menyang versi Arab. Terjemahan iki digawe ing Toledo ing taun 1175.

Karakteristik karya Claudius Ptolemy

ahli astronomi

Nggunakake kabeh data sing diklumpukake dening para pendahulune, Claudius Ptolemy nggawe sistem donya sing diwakili kanthi resep resep kabeh gerakan sing jelas saka srengenge, rembulan lan 5 planet sing dingerteni nalika semana. Dheweke nggunakake data sing diklumpukake dening Hipparchus amarga fokus ing babagan iki. Dheweke bisa nggawe gerakan kasebut kanthi tingkat presisi tartamtu amarga sumber daya geometris lan petungan rumit. Dhasar ilmu kasebut adhedhasar sistem geosentris. Ing sistem iki yaiku planet Bumi sing ora bisa obah ing tengah jagad iki. Saka iki, kabeh obyek langit, kalebu srengenge, rembulan lan planet-planet liyane, ngubengi planet kita.

Planet sing dikenal nalika semana yaiku Merkurius, Venus, Jupiter, lan Saturnus. Ing sistem iki, Bumi nduwe posisi sing rada eksentrik gegayutan karo tengah kabeh lingkaran sing obah-obah benda angkasa liyane. Garis posisi kasebut dikenal minangka macem-macem lingkaran. Siji-sijine awak langit sing ngliwati lingkaran sing tundha kanthi gerakan seragam yaiku srengenge. Kosok baline, rembulan lan planet liyane pindhah ing lingkaran liyane. Lingkaran iki diarani epicycle. Pusat epicycle muter ing deferent lan ngidini dheweke nerangake karo Claudius Ptolemy kabeh kelainan sing bisa diamati ing gerakan awak swarga.

Sistem Claudius Ptolemy

model alam semesta

Sistem iki bisa menehi interpretasi kabeh gerakan planet sing cocog karo prinsip kosmologi Aristotelian sing ana ing jaman kasebut. Uga dadi model tunggal nganti Renaissance. Sajrone lair maneh, ana presisi sing luwih gedhe nalika ngamatake langit lan ana informasi luwih lengkap amarga pirang-pirang pengamatan astronomi. Umume informasi babagan astronomi ing jaman iki digawe ing pungkasan jaman abad pertengahan. Kanthi ilmu kasebut, mula kudu ngenalake puluhan epikal anyar sing nggawe kabeh gegayutan karo astronomi rumit banget.

Kasunyatane, model heliosentris sing dideleng dening Copernicus Pakaryan sing miwiti ngilangake kabeh astronomi Claudius Ptolemy amarga duwe kesederhanaan sing luwih gedhe dianggep minangka salah sawijining kekuwatan utama.

Nanging elinga yen Claudius Ptolemy Dheweke ora mung astronom nanging uga ahli geografi. Amarga ngerti babagan geografi, dheweke bisa menehi pengaruh sing gedhe amarga panemuan geografis sing hebat. Ing karya 8-volume disebut Geografi Teknik matématika dikompilasi kanggo nggambar macem-macem peta sing pas nggunakake sistem proyeksi sing beda. Iki uga nglumpukake koleksi koordinat geografis sing dibutuhake lan cocog karo macem-macem papan ing donya sing saiki dingerteni.

Kanggo njlentrehake karya iki, Claudius Ptolemy nggunakake perkiraan sing digawe dening Posidonius babagan keliling Bumi. Prakiraan iki luwih murah tinimbang regane sejatine lan nambah ombone bawana Eurasia ing arah mangulon-kulon. Kahanan kasebut ngelingake Christopher Columbus kanggo nindakake lelungan, sing bakal nemokake Amerika.

Pakaryan liyane

Liyane karya Claudio Ptolemy Dipérang dadi 5 jilid lan dikenal kanthi jeneng Optik. Sing dikatutake yaiku teori cermin lan refleksi lan bias cahya. Fenomena kasebut fisik lan konsekuensi sing ditrapake dianggep dadi pengamatan astronomi. Dheweke uga dikreditake dadi panulis risalah astrologi sing diarani Tetrabiblos sing nampilake kabeh karakteristik lan tulisan liyane lan akeh regane ing wilayah kasebut ing Abad Pertengahan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan biografi lan eksploitasi Claudio Ptolemy.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.