Kilat Catatumbo

panggonan karo liyane kilat

Venezuela wis akeh panggonan narik kanggo njelajah, salah siji kang Kilat Catatumbo ing Zulia, panggonan worth visiting minangka wonder alam unik ing Bumi. Panggonan iki wis misuwur ing sajarah.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan kilat Catatumbo, karakteristik lan pentinge.

Apa iku kilat Catatumbo?

catatumbo kilat

Kilat Catatumbo minangka fenomena meteorologi unik ing donya sing dumadi ing cekungan Tlaga Maracaibo, tlaga paling gedhe ing Amerika Latin. Iku kasusun saka kedadean kangundhuhan paling gedhe terus dikonsentrasi ing saindenging jagad lan paling kerep ana ing antarane Mei lan Nopember.

Fenomena kilat Catatumbo amarga:

  • Penguapan cekungan danau Maracaibo.
  • Pagunungan Cordillera de Mérida nyegah mega saka obah.

Loro faktor kasebut nyebabake akeh awan sing konsentrasi ing wilayah kasebut, kanthi debit sing kedadeyan wiwit sore nganti esuke. Wektu paling apik kanggo ndeleng fenomena iki yaiku esuk, amarga iki wektu paling akeh download lan wektu paling apik kanggo motret.

Carane njaluk menyang kilat Catatumbo

serangan kilat

Yen sampeyan kasengsem ing ngerti carane njaluk menyang kilat Catatumbo, kita kene kanggo nuduhake sampeyan rute sampeyan kudu njupuk, gumantung ing ngendi sampeyan lagi, mesthi.

Salah sawijining cara sing paling apik kanggo tekan Catatumbo yaiku kanthi ahli ing wilayah kasebut. Pandhuan sing paling disaranake yaiku: Alan Hayden, wong sing wis manggon ing papan iki suwene 25 taun, sinau, motret kilat lan nuntun wong nonton acara kasebut. Tanpa ado maneh, kita ing kene kanggo menehi sampeyan rute sing kudu sampeyan tindakake ing Zulia kanggo tekan area omah panggung sing sampeyan bisa ndeleng kilat.

Perhentian pisanan kanggo ndeleng fenomena meteorologi kilat Catatumbo yaiku Puerto de Concha, sawijining kutha ing negara Zulia saka ngendi prau-prau kasebut mangkat menyang komunitas Ologá. Nanging kanggo sing sampeyan kudu navigasi kali kanggo jam. Sajrone lelungan, sampeyan bakal bisa ndeleng akeh spesies kewan, utamane macem-macem manuk lan sawetara kethek ing wilayah kasebut.

Asal

kilat catatumbo ing venezuela

Asal-usul pambentukan kilat Catatumbo kudu ditemokake ing angin perdagangan saka barat laut-tenggara, nalika mlebu depresi ing ngendi tlaga kasebut, tabrakan karo Sierra de Perijá (wates antarane Kolombia lan Venezuela) lan ngasilake jumlah gedhe. saka udhara tekanan rendah ing sisih kidul wilayah kasebut, ing arah Ciénagas Creadas ing pangilon banyu.

Minangka akibat saka pelepasan gas terionisasi, utamane metana sing diasilake dening dekomposisi bahan organik ing rawa, sing luwih entheng tinimbang hawa lan cenderung munggah, tabrakan karo angin saka Andes njalari badai lan bledhek kanggo mega.

Referensi pisanan kanggo kilat Catatumbo yaiku epik La Dragontea dening Lope de Vega, diterbitake ing 1597, babagan Nombre de Dios. Walikota Diego Suárez de Amaya ngalahake bajak laut Inggris Sir Francis Drake. Digambarake dening naturalis lan panjelajah Prusia Alexander Humboldt minangka "bledosan listrik kaya phosphorescence ...", banjur dikomentari dening ahli geografi Italia Augustin Kodazzi minangka "ketoke 'kilat terus-terusan ing Yahe' Sully".

Panaliten modern utama yaiku Melchor Centeno, sing nyatakake asal-usul badai menyang siklus tertutup angin ing wilayah kasebut. Antarane taun 1966 lan 1970, ilmuwan Andrés Zavrostky, bebarengan karo asisten saka Universidad de los Andes, nindakake telung ekspedisi menyang Santa Bárbara del Zulia, lan nyimpulake yen situs kasebut bakal duwe sawetara episentrum ing rawa-rawa Ciénagas de Juan Manuel de Aguas. Taman Nasional. Claras lan Aguas Negras ing sisih kulon Lake Maracaibo; ora nembus wong-wong mau. Dheweke ngusulake ing taun 1991 yen fenomena kasebut diprodhuksi dening patemon arus hawa panas lan adhem, nanging dheweke ora netepake uranium minangka sabab umum, sanajan kasunyatan pungkasan iki ora liya mung spekulasi.

Antarane taun 1997 lan 2000, tim sing dipimpin Nelson Falcón saka Universitas Calabobo nindakake sawetara ekspedisi lan bisa nemokake pusat fenomena kasebut ing Ciénagas de Juan Manuel lan ngasilake gambar mikroskopis pisanan model fisik kilat Catatumbo, metana sing diidentifikasi. . Minangka salah sawijining sebab utama fenomena iki, sanajan uga minangka model elektrifikasi awan umum, nanging isih kudu dikonfirmasi kanthi pangukuran sing akurat ing awan kilat.

Metana uga katon ana hubungane karo kilat ing Titan rembulan Saturnus lan katon ana hubungane karo wilayah aktivitas liyane. atmosfer listrik sing signifikan, kayata Florida kidul lan Afrika tengah. Miturut model iki, metana asalé ora mung saka rawa-rawa Hunan, nanging uga saka fraktur ing mantel watu, sugih ing kerogen III, produk gadhah kathah celengan hidrokarbon cahya umum ing cekungan Lake Maracaibo.

Beda karo hipotesis liyane Beda, Iki minangka model kuantitatif sing fokus ing fisika saka discharges diamati, iku teori, ora mung konjektur bab "tawuran" saka ngarep udhara panas lan kadhemen, kang bisa nerangake presipitasi nanging ora pengamatan kanggo aktivitas listrik permanen lan mboten umum.

Ora ana kilat sing katon wiwit Januari 2010, wektu paling dawa tanpa kilat katon ing meh abad, lan dikuwatirake yen bisa ilang ing salawas-lawase amarga negara ngalami kahanan garing lan kurang banyu.. Ananging panalitèn ngêmungakên manawi sampun sirna botên sirna, lampahipun botên kendho, botên kenging kasat mata malih, malah limrahipun ingkang limrahipun botên surut.

Nalika kedadeyan paling kerep

Petir kedadeyan sawetara wektu sawise srengenge surup, nalika wiwit peteng utawa langit wis peteng, nanging miturut peneliti, kaya awan amarga terus-terusan. Padha ngandika ana bab 28 kilat saben menit liwat Lake Maracaibo kanggo sangang jam. Miturut NASA, nalika kedadeyan kasebut, energi sing cukup bakal diasilake kanggo madhangi 100 yuta bolam, lan sambaran kilat 10 menit ing Catatumbo bakal madhangi kabeh Amerika Kidul, sawijining fenomena sing wis diterangake kaping pirang-pirang ing abad iki.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kilat Catatumbo lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.