Carane ngerti yen iku meteorit

carane ngerti yen sing ditemokake minangka meteorit

Meteorit yaiku watu gedhe sing bisa nembus atmosfer bumi lan tiba ing permukaan bumi. Nanging, nalika kita nemokake watu gedhe kanthi ciri tartamtu, angel carane ngerti yen iku meteorit utawa watu.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani sampeyan carane ngerti apa sing ditemokake minangka meteorit utawa ora lan apa ciri lan asal-usule.

Carane ngerti yen iku meteorit

meteorit ponferrada

Potongan meteorit tiba ing planet kita kanthi reguler saka njaba angkasa. Biasane tiba ing segara utawa wilayah sing ora digunakake, mula ora mokal kanggo nemokake potongan asteroid ing endi wae. Yen sampeyan ndeleng watu ing lapangan sing kapentingan sampeyan, sampeyan bisa nggunakake trik iki kanggo ndeleng apa iku soko metu saka donya iki.

Magnet bakal narik meteorit ferromagnetik. Yen nyedhaki magnet lan ora nempel, mesthine dudu meteorit ferromagnetik. Mung meteorit sing nempel ing magnet sing dianggep feromagnetik.

Regmaglypts minangka cetakan ing permukaan watu ireng utawa coklat. Meh kabeh watu ireng luwih peteng tinimbang watu normal lan duwe cetakan ing permukaane. Bobot minangka faktor liyane sing umum banget. Padha banget abot, bobot ing antarane 4 lan 8 gram saben sentimeter kubik.

Yen sampeyan isih ora yakin, sampeyan bisa polishing watu nganggo sandpaper adhedhasar banyu utawa tempel. Meteorit umume katon kaya logam nalika dipoles. Sawise asteroid wis ditemokake, kudu pindhah menyang departemen geologi kanggo analisis. Tes kasebut nemtokake manawa asteroid kasebut bener-bener kaya sing dikarepake (tinggalan saka asteroid sing tiba). Yen asteroid ngliwati 9 tes ing ndhuwur, asteroid kasebut bakal dianggep asli.

Antarane Mars lan Yupiter ana spasi ngendi sawetara pracaya ana planet numpes ing tatanan saka tata surya. Mayuta-yuta watu lan watu cilik dikira-kira mbentuk sabuk asteroid, ing mburi sing dianggep minangka jutaan potongan lebu. Kadhangkala salah siji bagéan saka asteroid iki tiba metu saka orbit lan tabrakan karo Bumi.

Aspek kanggo sinau carane ngerti yen iku meteorit

karakteristik asteroid

kerak fusi

Materi peteng ing sakubenge meteorit, yen ora pecah ing impact, sing mbedakake meteorit saka pecahan liyane sing bisa ditemokake. Kerak meteorit watu biasane luwih kenthel tinimbang meteorit metalik, ora luwih saka 1 mm.

Cangkang meteorit watu kasusun saka silika amorf (jinis kaca) sing dicampur karo magnetit, sing asale saka silikat lan wesi sing mbentuk meteorit sing paling akeh.

Lapisan njaba meteorit metalik dhasaré kasusun saka oksida wesi sing disebut magnetit, sing biasane submillimeter. Dheweke asring kena pengaruh faktor atmosfer sing beda-beda, lan yen ditinggalake ing lemah nganti suwe tanpa diweruhi, dheweke bakal katon rusty.

Pecah Shrinkage lan Orientasi

Iki minangka struktur sing kita deleng ing kerak sawetara meteorit rock sing nggawe dheweke katon retak. Iki disebabake dening cooling cepet saka kerak bumi, wiwit saka suhu paling dhuwur digawe dening gesekan kanggo padha suhu atmosfer, kadhangkala ngisor pembekuan. Retakan iki minangka faktor penting ing cuaca meteorit sakteruse.

Meteorit ing antariksa bisa muter utawa njaga gerakan linier, lan nalika ngliwati atmosfer, meteorit bisa owah utawa tetep obah nganti tekan lemah. Iki carane penampilan sampeyan bisa beda-beda.

Meteorit sing muter nalika musim gugur ora bakal duwe pola cuaca sing disenengi lan mulane bakal ora teratur. Meteorit sing ora muter bakal duwe orientasi sing stabil nalika musim gugur, mbentuk kerucut kanthi garis erosi preferensial.

meteorit sudut

Lumahing meteorit watu nuduhake wujud sudut iki, antarane 80-90º, kanthi simpul lan pinggiran sing dibunderaké. Biasane diwenehi polylines.

Regmaglyphs: padha notches digawe ing lumahing ing cara bundher, conical ing tiba amarga prilaku saka udhara. Meteorit metalik sing paling umum.

Jalur penerbangan: Sajrone musim gugur, lumahing meteorit dadi panas nganti temperatur ekstrem, nyebabake materi kasebut leleh lan tumindak kaya cairan. Nalika njeblug meteorit, yen kena, proses pemanasan lan leleh dumadakan mandheg. Tetesan kasebut adhem ing kerak, mbentuk garis penerbangan. Saliyane komposisi, wangun utamane ditemtokake dening orientasi lan rotasi.

werna lan bubuk

Nalika meteorit seger, padha biasane ireng, lan crusts fusi bisa nuduhake streamlines lan rincian sing mbantu ngenali mau. Sawise lying ing lemah kanggo dangu, meteorit ngganti werna, kerak fusi ilang, lan rincian ilang. Wesi ing meteorit, kaya wesi ing piranti, bisa dioksidasi dening cuaca.. Minangka logam ferrous oxidizes, contaminates matriks internal lan lumahing njaba watu. Mulai karo bintik abang utawa oranye ing kulit ireng sing ilang. Swara wektu, kabeh watu bakal dadi coklat Rusty. Kerak fusi isih katon, nanging ora ireng maneh.

Yen kita njupuk potongan lan gosok ing mburi kothak, bledug sing diluncurake bakal menehi pitunjuk: yen coklat, kita curiga ana meteorit, nanging yen abang, kita lagi ngadhepi hematit. Yen ireng banjur magnetit.

Karakteristik umum liyane

carane ngerti yen iku meteorit

Malah njupuk menyang akun kabeh ciri iki sing mbedakake saka rocks lingkungan liyane, meteorit duwe ciri liyane sing kudu dianggep:

  • Meteorit ora ngandhut kuarsa
  • Meteorit ora ngandhut werna sing kuwat utawa padhang, biasane ireng utawa coklat amarga wis diowahi dening oksigen.
  • Garis-garis sing katon ing sawetara meteorit biasane putih lan ora ana warna.
  • Ora ana gelembung udara utawa rongga ing meteorit, 95% saka meteorit biasane slag.
  • Meteorit metalik lan meteorit metalik narik banget marang magnet.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan carane ngerti apa sing ditemokake minangka meteorit utawa ora.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.