CAMPI FLEGREI: Supervolcano paling gedhe ing Eropa, lagi siyap

Ing sisih Lor Kulon Napoli, kita nemokake supervolcano Campi Flegrei. Ing pungkasan taun 2016 tim geologis internasional nerbitake panelitian sing nguwatirake. Sanajan wis meh 500 taun ora aktif, suwene wektu yaiku ing taun 1538, Campi Flegrei lagi nuduhake pratandha yen dheweke tangi. Kanggo wong sing ora ngerti apa kasebut gunung super, gunung geni kasebut luwih gedhe tinimbang biasane, nanging kapasitas kerusakan gedhe banget. Kasunyatane, ing Eropa, Gunung Flegrei dadi gunung geni kanthi proporsi paling gedhe.

Kaldera gunung geni kasebut dibentuk 39.000 taun kepungkur, lan iki minangka letusan paling gedhe ing 200.000 taun.. Sawetara ana gandhengane, sanajan durung mesthi lan ana akeh teori liyane, hubungan antarane letusan Campi de Flegrei lan kepunahan homo Neanderthal. Supervolcano kaya Campi de Flegrei ora mung gunung liyane, gunung geni sing gedhe banget nganti bisa runtuh, nggawe area kawah, geyser, aktivitas hidrermal lan asam sulfurat sing akeh. Gunung geni Yellowstone ing Amerika Serikat minangka conto sing apik.

Kepiye lan sapa sing wis darmabakti kanggo sinau?

lahar jeblugan gunung geni

Campi Flegrei kasusun saka 24 kawah, lan pirang-pirang seri bangunan vulkanik (umume ana ing jero Laut Mediterania). 200.000 taun kepungkur, sadurunge sadurunge kaldera saiki dibentuk, gunung geni kasebut njeblug. Sinau sing diterbitake ing taun 2010 dening para ahli saka Universitas Chicago negesake manawa kedadeyan iki nyebabake musim salju nuklir. Kanthi awu sing mblokir suryo srengenge nganti pirang-pirang taun kepungkur, diramal yen sajrone jeblugan kasebut, luwih saka 3,7 triliun liter watu cair munggah ing permukaan. Ngirim akeh asam sulfat menyang atmosfer.

Kaya sing diandharake nalika semana, Giuseppe de Natale, saka Institut Geofisika lan Volcanologi Nasional Italia, yen fénoména iki mung bisa dibandhingake karo efek sing bisa nyebabake meteorit gedhe.

naples flegrei gunung geni

Redondel Rojo, diameteripun udakara 12km. Babak Kuning yaiku Vesuvius

Permukaan sing dikuwasani dudu sing khas saka gunung geni, kayata Vesuvius, dununge cedhak banget karo Campi Flegrei. Nanging kasebar, kanthi akeh kawah, kaya sing bisa dideleng ing gambar kasebut. Uga tambahake Vesuvius, wis nuduhake tandha aktivitas lan tekanan sing luwih gedhe. Kita bisa mirsani ing bundaran, wilayah daratan, lan area sing ana ing Segara Mediterania.

Nganti sawetara wulan kepungkur, tim vulkanologis saka Institut Geofisika Nasional, sing dipimpin dening Giovanni Chiodini, nyatakake ing panelitiane tekanan gunung geni kasebut wis tekan titik kritis. Bisa uga ora ana sing kelakon. Jinis gunung geni kasebut ora duwe kerucut pusat sing bisa diukur lan magma lemah ing ngisor iki cenderung ngrebut wilayah sing luwih gedhe. Nanging iki ditampilake kanthi pratandha saka ketel beda. Kaya sing dituduhake, pengaruhe bisa mengaruhi 500.000 wong sing manggon ing wilayah kasebut.

Nalika pirang-pirang taun, kegiatan lan tekanan saya tambah

gunung geni campi flegrei

Sajrone dasawarsa pungkasan, Campi Flegrei ngalami sawetara kedadeyan. Nuduhake yen gas mundhak munggah ing tingkat sing saya mundhak. Panguwasa Italia ngunggahake level tandha ing taun 2012 saka ijo dadi kuning. Tegese, saka sing tenang, kegiyatan kasebut diawasi. Apa pendhudhuk kudu ngungsi? Ora. Miturut Chiodini, kita kudu ngenteni kepiye perkembangane kabeh lan apa sing bakal dadi tingkah ketel. Nanging iku cepet kanggo antisipasi nalika bakal njeblug, yen sampeyan mutusake. Kanggo saiki ya, ana bukti aktifitas sing durung direkam. Efek sing bakal ditindakake jeblugan yaiku kudu nggatekake kedadeyan sing pungkasan.

Kita bakal terus ngenteni acara sing bakal teka. Muga-muga warta kasebut ora ngluwihi ujar manawa ing taun-taun pungkasan iki luwih akeh kegiyatan tinimbang umume. Yen ora, tingkat bencana sing bisa ditindakake, kita bisa mbayangake liwat tembung para ahli sing wis nyinaoni efek ing jaman biyen.

Offgridweb


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.